Διορθώνοντας ένα αμερικανικό χάος: Κίνα, Ιράν, Πακιστάν συνδέονται για να εξασφαλίσουν το Αφγανιστάν

Το Πεκίνο, η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ γνωρίζουν ότι ο αμοιβαίος στόχος τους για «ειρηνική ανάπτυξη» και οι διευρυμένοι ασιατικοί εμπορικοί δρόμοι θα είναι ανέφικτοι χωρίς να λύσουν το δίλημμα της τρομοκρατίας στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο φιλοξένησε τον πρώτο τριμερή διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ Ιράν, Πακιστάν και Κίνας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με φόντο τις πρόσφατες συνοριακές αψιμαχίες μεταξύ του Ιράν και του Αφγανιστάν, και την απροθυμία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να πατάξει τις μαχητικές ομάδες που δρουν εντός των συνόρων της.

FM Shakil - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ Πακιστανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο διάλογος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ζητημάτων τοπικής ασφάλειας και όχι ως «φύλακας των αφγανικών υποθέσεων» για να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2021, γεωπολιτικοί αναλυτές λένε πως οι συνομιλίες θα διαμορφώσουν μια νέα περιφερειακή ασφάλεια και παράδειγμα εμπορίου που αφορά την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Τριμερείς απειλές τρομοκρατίας

Πηγή του Πακιστανικού Υπουργείου Εξωτερικών λέει στο The Cradle ότι η αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, του Ιράν και της Κίνας:

«Η διάπραξη βίαιων πράξεων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην περιφερειακή θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους, δηλαδή στο Ισλαμικό Κράτος Χορασάν, το Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM) και την ομάδα Jaish al-Adl».

Σε απάντηση, λέει η πηγή, τα τρία έθνη έχουν αυξήσει τη διπλωματική τους δέσμευση με την ηγεσία των Ταλιμπάν, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας και να προωθήσουν την σταθερότητα στο Αφγανιστάν.

Ενώ η ασφάλεια μπορεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας, ο Andrew Korybko, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα, προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Η εμπορική οδός Κίνας-Ιράν αναμένεται να περάσει από το Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, μια κίνηση που μπορεί να αναστατώσει την αντίπαλη Ινδία. Οι τριμερείς συνομιλίες με το Ιράν και το Πακιστάν δίνουν στο Πεκίνο την ευκαιρία να επιτύχει αυτό το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Το timing δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Το Ισλαμαμπάντ και η Τεχεράνη έχουν ανακαλύψει μια ποικιλία συνεργειών τον τελευταίο καιρό, γεγονός που έχει ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των γειτόνων. Αυτή η προοδευτική βελτίωση των σχέσεων Ιράν-Πακιστάν αντιστοιχεί στην επιδείνωση των αντίστοιχων σχέσεών τους με τους Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση κατά της Καμπούλ λόγω του ότι φιλοξενεί μαχητές του TTP, ενώ οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Ιράν έχουν κλιμακωθεί λόγω μιας μακροχρόνιας διαμάχης για το νερό.

«Οι σχέσεις Ιράν-Πακιστάν βελτιώθηκαν δραματικά τον περασμένο μήνα, όταν οι ηγέτες τους εγκαινίασαν από κοινού τη συνοριακή αγορά Mand-Pishin και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν επιπλέον κοινά έργα. Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε την προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στα μέσα Μαρτίου με τη μεσολάβηση της Κίνας, η οποία έλυσε το δίλημμα ασφαλείας του συμμάχου με τη Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και του έδωσε χώρο να επιδιώξει πιο ισορροπημένες σχέσεις με το Ιράν», εξηγεί ο Korybko.

Η Κίνα, αντίθετα, έχει διατηρήσει φιλικές και οικονομικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, και ίσως τον ιδανικό ενδιάμεσο για τη διαμεσολάβηση λύσεων ασφάλειας και εμπορίου. Βασική προτεραιότητα για το Πεκίνο θα είναι να αποτρέψει οποιαδήποτε απρόβλεπτη διασυνοριακή μαχητικότητα να θέσει σε κίνδυνο την προσέγγιση Ιράν-Πακιστάν, καθώς και τα δύο έθνη είναι βασικά για την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI).

Ως μέρος της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για το 2021, η Κίνα φέρεται να υποσχέθηκε επένδυση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ το Πακιστάν φιλοξενεί το εμβληματικό έργο του BRI, τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC).

Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο ασφαλείας έλαβε χώρα η πρώτη τριμερής αντιτρομοκρατική συζήτηση μεταξύ Κίνας, Ιράν και Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα.

Ασφάλεια των συνόρων Ιράν-Πακιστάν

Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον πέντε ιρανοί υπάλληλοι ασφαλείας σκοτώθηκαν όταν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σταμάτησε έναν ένοπλο πυρήνα τρομοκρατών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν στην περιοχή Σαραβάν της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν. Αργότερα το Ιράν ισχυρίστηκε πως ο δράστης διέφυγε σε πακιστανικό έδαφος.

Ομοίως, ο στρατός του Πακιστάν έχει επίσης απώλειες κατά τη διάρκεια των ετών κατά μήκος των ασταθών συνόρων με το Αφγανιστάν. Τόσο το Ιράν όσο και το Πακιστάν έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι φιλοξενούν μαχητές κατά μήκος των ελεγχόμενων συνόρων τους, οδηγώντας σε ιστορικό επιθέσεων στις αντίστοιχες δυνάμεις ασφαλείας τους.

Η Κίνα, με το σημαντικό της μερίδιο στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, ιδιαίτερα στο στρατηγικά τοποθετημένο θαλάσσιο λιμάνι στο Γκουαντάρ, έχει έννομο συμφέρον να αποκαταστήσει την ειρήνη για να προστατεύσει τις επενδύσεις της. Η ενθάρρυνση του Ιράν και του Πακιστάν να συνεργαστούν ενάντια στους μαχητές που κρύβονται στη συνοριακή περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της Κίνας.

Ο Mansur Khan Mahsud, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης FATA Research Center (FRC) με έδρα το Ισλαμαμπάντ, λέει στο The Cradle πως οι συνομιλίες για την ασφάλεια στο Πεκίνο ήταν ένα βήμα προς τον στόχο της Κίνας να δημιουργήσει ένα ειρηνικό περιφερειακό επιχειρηματικό περιβάλλον για να επεκτείνει το φιλόδοξο BRI της κατά μήκος της Κεντρικής Ασίας, της Δυτικής Ασίας και της Αφρικής.

«Η Κίνα έχει πολλές προκλήσεις ως νέος παίκτης στις περιφερειακές υποθέσεις. Αν και η έξοδος των ΗΠΑ άφησε ένα τεράστιο κενό που έπρεπε να καλυφθεί, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που παρέμειναν στο παιχνίδι για πολύ και χρησιμοποίησαν την περιφερειακή πολιτική για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, εξακολουθούσαν να έχουν κρυφές δυνάμεις στο έδαφος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολλά προπύργια των Ταλιμπάν καθώς αλλοιώνουν τις φιλοδοξίες του εμποροκεντρικού Πεκίνου».

Η διχόνοια που έχουν σπείρει μεταξύ του Ιράν, του Πακιστάν και της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από φιλοαμερικανικές δυνάμεις έχει γίνει εμφανής. Το Πακιστάν απέφυγε ελάχιστα έναν πόλεμο με τους Ταλιμπάν για το θέμα του TTP, ενώ το Ιράν έχει αντιμετωπίσει σοβαρές συνοριακές συγκρούσεις και απώλειες για τα δικαιώματα του νερού.

Ο Μαχσούντ αμφισβητεί περαιτέρω την ύποπτη φύση της απότομης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Υποστηρίζει ότι η ξαφνική συνειδητοποίηση από το Πεντάγωνο για το βάρος της αμερικανικής οικονομίας μετά από δεκαετίες εμπλοκής εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τα κίνητρα πίσω από τη βιαστική έξοδο.

«Η οικονομία του Αφγανιστάν εξακολουθεί να λειτουργεί καλά σε σύγκριση με τον πιο βιομηχανοποιημένο γείτονά του, το Πακιστάν, παρά το γεγονός ότι έχει φτωχή βιομηχανική βάση και λαμβάνει ελάχιστη έως καθόλου διεθνή βοήθεια», λέει, προσθέτοντας πως σημαίνει ότι το Αφγανιστάν παίρνει τεράστια κεφάλαια από κάπου. «Το ερώτημα είναι ποιος χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν και ακριβώς για ποιο σκοπό;»

Τετραμερής μηχανισμός ασφάλειας

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη εμπορική επέκταση χωρίς ασφάλεια, το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει ενεργά έναν παρόμοιο μηχανισμό με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν από τα τέλη του 2018. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν συνήλθαν στο Ισλαμαμπάντ, όπου από κοινού υποσχέθηκαν τις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις Πρωτοβουλίες Παγκόσμιας Ανάπτυξης, Παγκόσμιας Ασφάλειας και Παγκόσμιου Πολιτισμού του Xi Jinping.

Οι τρεις κορυφαίοι διπλωμάτες τόνισαν επίσης τη σημασία των τρεχουσών πρωτοβουλιών όπως οι CASA-1000, TAPI και Trans-Afghan Railways στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές τους να βελτιώσουν την περιφερειακή συνδεσιμότητα και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή.

Τον Απρίλιο, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας και του Πακιστάν πραγματοποίησαν τετραμερείς συνομιλίες στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και συζήτησαν θέματα και ανησυχίες σχετικά με το Αφγανιστάν.

Για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του BRI και την από κοινού επέκταση της CPEC στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Κίνα και το Αφγανιστάν επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αξιοποιήσουν το δυναμικό του Αφγανιστάν ως κόμβο περιφερειακής συνδεσιμότητας σε κοινή δήλωση μετά την τριμερή συνομιλία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Asia Foundation του 2016 για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή της Καρδιάς της Ασίας, η Κίνα φαίνεται να είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους παράγοντες της περιοχής για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και προόδου. Είναι επίσης μεγάλος υποστηρικτής των περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, χάρη στη θετική της συμμετοχή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στο τριμερές σύμφωνο μεταξύ Αφγανιστάν, Πακιστάν και Κίνας. Το Ιράν πρόκειται να γίνει πλήρες μέλος της SCO τον επόμενο μήνα, όταν συγκληθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής.

Επιπλέον, η παγκόσμια εμπλοκή της Κίνας επεκτείνεται σταθερά, παρά τις κατηγορίες από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πρωταρχικοί στόχοι της περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από οικονομικά συμφέροντα. Η ενεργός συμμετοχή του Πεκίνου σε διάφορες τριμερείς ή τετραμερείς συνόδους κορυφής για την σταθερότητα και την ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν το έχει ωθήσει σε ένα νέο ρόλο στην περιοχή. Η έκθεση υποδηλώνει πως η επιρροή της Κίνας σε αυτά τα πλαίσια θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω και να επεκταθεί μέσω της εμπλοκής της στη Διαδικασία της Καρδιάς της Ασίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, το τριμερές πλαίσιο στο σύνολό του, και συγκεκριμένα το τριμερές σύστημα Αφγανιστάν, Ιράν και Πακιστάν, έχουν συχνά θεωρηθεί ως πιθανές λύσεις στις πιο πιεστικές προκλήσεις της περιοχής.

Από το 2009, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις εντός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO), οι τριμερείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράν στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς πολιτικής, ασφάλειας, κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής.

Ωστόσο, η τριμερής φύση αυτής της ομάδας υπονομεύεται κάπως από την επικράτηση των διμερών δεσμεύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αφγανική κυβέρνηση αλληλεπιδρά κατά κύριο λόγο απευθείας με το Πακιστάν και το Ιράν αντί να χρησιμοποιεί πλήρως το τριμερές φόρουμ.

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να ανεβαίνει στον παγκόσμιο στίβο, αναδεικνυόμενη ως βασικός μεσολαβητής στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, η ενεργός εμπλοκή της στην τριμερή αρχιτεκτονική αντανακλά τη δέσμευσή της για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτό, με τη σειρά του, έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον που τρέφει την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία σε ολόκληρη την Ασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail