Η Γερμανία ενεργεί ανεύθυνα στέλνοντας στρατεύματα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία ενδιαφέρεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην Ευρώπη ενισχύοντας την πολιτική του ΝΑΤΟ να «περικυκλώσει» τη Ρωσία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Βερολίνο θα ήταν έτοιμο να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στη Λιθουανία με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στην πράξη, το μέτρο παρατείνει μόνο την κρίση ασφαλείας, καθώς αποτελεί άμεση απειλή για τη Μόσχα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Στις 26 Ιουνίου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να στείλει περίπου 4.000 στρατιώτες σε μόνιμη αποστολή στη Λιθουανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος θα ήταν να διατηρηθεί μια «στιβαρή ταξιαρχία» στη Λιθουανία ως ένας τρόπος για να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά. Η δήλωση έγινε στο Βίλνιους, όπου η συμμαχία θα συνεδριάσει σύντομα για μια σύνοδο κορυφής, την ημέρα που οι γερμανικές και λιθουανικές δυνάμεις συμμετείχαν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Griffin Storm.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης πως πρέπει να ξεκινήσουν έργα υποδομής στη Λιθουανία για να υποδεχθούν τους στρατιώτες και οι οικογένειές τους, αφού θα φιλοξενηθούν μόνιμα στη χώρα. Ο Πιστόριους πιστεύει ότι, με την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά στη βελτίωση της θέσης του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.

"Η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει μόνιμα μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία (...) Προϋπόθεση [για την ανάπτυξη] είναι να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή – στρατώνες, πεδία εκπαίδευσης και αποθήκες", είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λιθουανό ομόλογό του Arvydas Anusauskas.

Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των γερμανικών στρατευμάτων - ούτε καν επίσημη επιβεβαίωση πως η Λιθουανία θα αποδεχθεί τη γερμανική προσφορά. Ωστόσο, οι αρχές της χώρας έχουν ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη «βοήθεια» και ενημέρωσαν πως θα εργαστούν για την κάλυψη των απαιτήσεων υποδομής. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrelius Landsbergis, "αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα και αναγνώριση πως η ανατολική πλευρά πρέπει να ενισχυθεί".

Στην πραγματικότητα, η είδηση ​​δεν ήταν κάτι το απρόσμενο. Η γερμανική κυβέρνηση χρειάστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να διατηρήσει στρατεύματα και εξοπλισμό «προτοποθετημένα» σε υψηλή ετοιμότητα μάχης για να αναπτυχθούν στην ανατολική πλευρά - τόσο σε γερμανικό έδαφος όσο και στη Βαλτική - σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία. Επί του παρόντος, το Βερολίνο διατηρεί ήδη ένα απόσπασμα 800 στρατιωτών στη Λιθουανία, που αντιστοιχεί στο μισό από τα 1600 στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Κροατία και το Λουξεμβούργο είναι τα άλλα έθνη που συνεισφέρουν με στρατιωτικό προσωπικό στο κράτος της Βαλτικής.

Με επιπλέον 4000 στρατιώτες, ο αριθμός των ξένων στρατευμάτων στο λιθουανικό έδαφος θα υπερδιπλασιαστεί, γεγονός που υποδεικνύει το επίπεδο κλιμάκωσης που σχεδιάζει η συμμαχία στη γειτονική περιοχή της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ πιστεύει πως η παρούσα στιγμή είναι σοβαρή και προτρέπει τα μέλη του να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, εάν χρειαστεί.

Είναι αδύνατο να αρνηθούμε ότι η στιγμή είναι σοβαρή. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών, χωρίς ποτέ να έχουν βρεθεί τόσο κοντά σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τους. Ωστόσο, για αυτή την επιδείνωση της διπλωματίας φταίει μόνο το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι η πλευρά που επιμένει στην στρατηγική των φιλελεύθερων δεξαμενών σκέψης «περικύκλωσης» της Ρωσίας, προωθώντας την περιττή στρατιωτικοποίηση των χωρών κοντά στα ρωσικά σύνορα και εξοπλίζοντας το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο οδηγώντας στην παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Για να αντιστραφεί η κρίση, η στάση του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι αντίθετη από αυτή που λαμβάνεται. Η συμμαχία θα πρέπει να σταματήσει την στρατιωτικοποίηση εχθρικών χωρών κοντά στα ρωσικά σύνορα, εκτός από την υπογραφή μιας συνθήκης μη επέκτασης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη με τη Μόσχα. Διαφορετικά, τα προβλήματα θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τους κινδύνους ανοιχτής σύγκρουσης.

Όσον αφορά τη Γερμανία, περισσότερο από μια προσπάθεια συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της συμμαχίας, το μέτρο απηχεί επίσης το συμφέρον της χώρας να ενεργήσει πιο ενεργά στην τρέχουσα σύγκρουση. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα της και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε «πόλεμο με τη Ρωσία», γεγονός που δείχνει το επίπεδο επιθετικότητας με το οποίο το Βερολίνο αντιμετωπίζει σήμερα τη Μόσχα.

Με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιθουανία, η Γερμανία δεν «ενισχύει την ανατολική πλευρά», αλλά απλώς επιδίδεται σε προκλητικούς και ανεύθυνους ελιγμούς κατά της Ρωσίας, εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες είναι χώρες που επηρεάζονται σημαντικά από τη ρωσοφοβία και την αποκατάσταση του ναζισμού, καθώς είναι τα κράτη που είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν απερίσκεπτα μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Και διατηρώντας στρατεύματα στη χώρα, το Βερολίνο θα βοηθήσει να επιταχυνθεί αυτό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail