Η Γαλλία φέρεται να κάνει μια στάση αρχών ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία

Η θέση του Μακρόν δεν καθοδηγείται από την επιθυμία να κάνει οποιεσδήποτε χάρες για τον Πρόεδρο Σι, αλλά βασίζεται στην εκτίμησή του για τα εθνικά συμφέροντα της Γαλλίας.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Financial Times επικαλέστηκαν οκτώ ανώνυμες πηγές που αποκάλυψαν πως η Γαλλία φέρεται να εμποδίζει το προγραμματισμένο άνοιγμα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με αυτούς, ο Μακρόν πιστεύει ότι αυτή η κίνηση παραβιάζει το χάρτη της Συμμαχίας, ο οποίος περιορίζει τη γεωγραφική της εμβέλεια στον Βόρειο Ατλαντικό. Επίσης φέρεται να είναι εναντίον οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στις εντάσεις ΝΑΤΟ-Κίνας. Το εμπόδιο που ο Γάλλος ηγέτης έριξε απροσδόκητα στα ασιατικά σχέδια επέκτασης του μπλοκ έρχεται μετά το ταξίδι του στην Κίνα στις αρχές Απριλίου.

Επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία μαζί με την Ευρωπαία επίτροπο φον ντερ Λάιεν περίπου δύο εβδομάδες μετά το ταξίδι του προέδρου Σι στη Μόσχα. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο Μακρόν αναβίωσε την προηγούμενη ρητορική του για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στο νέο Ψυχρό Πόλεμο, λέγοντας συγκεκριμένα πως η ήπειρος θα πρέπει να αντισταθεί στην αμερικανική πίεση να πάρει το μέρος της στην Ταϊβάν. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ δήλωσε ότι η συνεργασία της χώρας του με την ήπειρο είναι τόσο απεριόριστη όσο και η συνεργασία της με τη Ρωσία.

Αυτή η ακολουθία γεγονότων υποδηλώνει πως η ρητορική του Μακρόν ήταν ειλικρινής παρά το γεγονός ότι πολλοί στην Κοινότητα των Alt-Media [εναλλακτικών ΜΜΕ] υποψιάζονταν ότι προσπαθούσε απλώς να αφοπλίσει στρατηγικά τη Ρωσία με τα λόγια του. Σχετικά με αυτόν τον υποτιθέμενο τελικό στόχο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου πως η Μόσχα δε θεωρεί το Παρίσι κατάλληλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ με πληρεξούσιο κατά της Ρωσίας λόγω της άμεσης συμμετοχής του σε αυτό. Παρ ' όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναφερόμενη στάση της Γαλλίας κατά της ασιατικής επέκτασης του ΝΑΤΟ είναι αξιέπαινη.

Τούτου λεχθέντος, η θέση του Μακρόν δεν καθοδηγείται από την επιθυμία να κάνει οποιεσδήποτε χάρες για τον Πρόεδρο Σι, αλλά βασίζεται στην εκτίμησή του για τα εθνικά συμφέροντα της Γαλλίας. Στο μυαλό του, η αυξανόμενη εμπλοκή του μπλοκ στην άλλη πλευρά της Ευρασίας προκαλεί άσκοπα τη Λαϊκή Δημοκρατία, η οποία είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να περιορίσει τη Ρωσία στην Ευρώπη εάν τα μέλη του καταλήξουν να διαιρέσουν την εστίασή τους μεταξύ αυτού του μετώπου και της Ασίας-Ειρηνικού.

Με απλά λόγια, η Γαλλία δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει πλήρως την έννοια των εθνικών συμφερόντων όπως έχουν ήδη κάνει οι περισσότεροι από τους φιλελεύθερους-παγκοσμιοποιητές Ευρωπαίους ομοτίμους της, γεγονός που εξηγεί την αναφερόμενη αντίσταση του Μακρόν στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Η διαφορετική προσέγγιση της χώρας του στις διεθνείς σχέσεις πιθανότατα οφείλεται στη νεοαποικιακή Αυτοκρατορία της στην Αφρική, η οποία καταρρέει ως αποτέλεσμα των εισβολών της "Δημοκρατικής ασφάλειας" της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει με κάποια μορφή.

Κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει κάτι ανάλογο, γι ' αυτό και η πλειοψηφία τους είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ηγέτη των ΗΠΑ αυτού του μπλοκ, ακόμη και εις βάρος των δικών τους συμφερόντων, επιδιώκοντας αυτό που η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται πως είναι το "μεγαλύτερο καλό". Η Γαλλία μπορεί τελικά να πιεστεί από τις ΗΠΑ και τους υποτελείς της σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί να υποχωρήσει στην αναφερόμενη αντίθεσή της στα ασιατικά σχέδια επέκτασης του μπλοκ, αλλά προς το παρόν ο Μακρόν διατηρεί το έδαφός του για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας του.

Αυτή η παρατήρηση αποδεικνύει ότι τα εσωτερικά ρήγματα του ΝΑΤΟ συμβαίνουν φυσικά, όπως αυτά που έχει το μπλοκ με την Ουγγαρία και την Τουρκία, και δεν είναι το αποτέλεσμα ξένων παρεμβάσεων όπως υπονοεί η παραπλανητική συμπεριφορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ενώ είναι αλήθεια πως οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο δια πληρεξουσίου με τη Ρωσία για να επαναβεβαιώσουν με επιτυχία την μονοπολική ηγεμονία τους στην Ευρώπη, απέτυχαν να το κάνουν εντελώς και γι ' αυτό η Γαλλία εξακολουθεί να έχει ένα μικρό ποσό κυριαρχίας για να αντισταθεί στα ασιατικά σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ (τουλάχιστον προς το παρόν).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail