Η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν ενέχει τον κίνδυνο η Ρωσία να ηττηθεί ενώ κρατά τη νίκη στα χέρια της

"Η προδοσία του Πριγκόζιν είναι απαράδεκτη ανεξάρτητα από τη γνώμη κάποιου για την ειδική επιχείρηση", την οποία ο Πρόεδρος Πούτιν κατέστησε απολύτως σαφή στην εθνική του ομιλία το πρωί του Σαββάτου, αφού ο αρχηγός της Βάγκνερ ξεκίνησε την ένοπλη απόπειρα πραξικοπήματος το προηγούμενο βράδυ. Αυτό που το κάνει χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι κινδυνεύει η Ρωσία να ηττηθεί ενώ κρατά τη νίκη στα χέρια της εάν το Κίεβο είναι σε θέση να αναβιώσει την αποτυχημένη αντεπίθεση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, όπως το Υπουργείο Άμυνας (DM) δήλωσε πως ήδη προσπάθησε να κάνει την Παρασκευή το βράδυ.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε έντονα νωρίτερα αυτό το μήνα σε τρεις συνεχόμενες περιπτώσεις, οι οποίες αναλύθηκαν εδώ επικαλούμενοι αποσπάσματα από τα επίσημα αντίγραφα του Κρεμλίνου, ότι είναι ανοιχτός σε μια πολιτική επίλυση του πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πληρεξούσιο εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να εξοπλίζουν το Κίεβο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέδωσε αξιοπιστία στην προαναφερθείσα εκτίμηση σε μεταγενέστερες παρατηρήσεις, όπως και ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων Konstantin Gavrilov.

 Ο υπουργός ολοκλήρωσης και μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Σεργκέι Γκλάζιεφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους νονούς της γεω-οικονομικής στρατηγικής της Ρωσίας, τοποθέτησε τις προαναφερθείσες εξελίξεις σε ένα λεπτομερές post στο Telegram. Εν ολίγοις, συνέκρινε επιτακτικά την απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν με εκείνη που τελικά οδήγησε στη Ρωσία να χάσει τον Α ' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο χείλος της νίκης αυτή τη στιγμή όπως ακριβώς έκανε τότε.

Η αποτυχία της αντεπίθεσης επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες διαιρέσεις εντός της Δύσης, οι οποίες, όπως είπε ο Γκλάζιεφ, οδήγησαν τους "κυρίους του Κιέβου να προετοιμαστούν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις". Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ωστόσο, εκτίμησε ότι ο Αγγλοαμερικανικός άξονας και πιθανώς μια ανώνυμη υπηρεσία πληροφοριών μιας χώρας της Δυτικής Ασίας ξεκίνησαν αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος από απελπισία για να αναπαράγουν το πρότυπο του Α ' Παγκοσμίου Πολέμου στη σύγχρονη εποχή. Υπάρχει μια λογική στην ανάλυσή του, δεδομένου πως αυτή η εσωτερική σύγκρουση θα μπορούσε να διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό την υλικοτεχνική άκρη της Ρωσίας.

Όπως είναι σήμερα, η Ρωσία κερδίζει το λεγόμενο "πόλεμο της εφοδιαστικής"/"πόλεμο της φθοράς" με το ΝΑΤΟ που ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε τελικά στα μέσα Φεβρουαρίου, η οποία είναι η πιο σημαντική μεταβλητή που διαμορφώνει την πορεία αυτής της σύγκρουσης. Εάν η απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν δεν σταματήσει αμέσως, τότε θα μπορούσε να υπονομεύσει το υλικοτεχνικό προβάδισμα της Μόσχας εκτρέποντας την πλήρη εστίαση των προσπαθειών της από το μέτωπο, για να μην αναφέρουμε την πιθανή καταστροφή πολύτιμων στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων εάν απαιτείται δύναμη για να τον σταματήσει. 

Αυτές οι στρατιωτικές-στρατηγικές παρατηρήσεις δυσφημίζουν τη λογική του Πριγκόζιν για την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Ισχυρίζεται ότι το κάνει για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος με σκοπό τη βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η ειδική επιχείρηση, αλλά η κινητική φάση της σύγκρουσης αναμφισβήτητα τελείωσε και έδωσε τη θέση της στην σταδιακή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών πριν αποφασίσει να αποστείλει τα στρατεύματά του στη Μόσχα. Η τραγωδία είναι ότι ο Πριγκόζιν απειλεί έτσι τα ίδια εθνικά συμφέροντα που ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται.

Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό ο ισχυρισμός του Glazyev για ανάμιξη ξένων μυστικών υπηρεσιών είναι ακριβής, αλλά τουλάχιστον, θα μπορούσε να ήταν ότι εχθρικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες χειραγωγούσαν έμμεσα τις αντιλήψεις του Prigozhin σχετικά με το DM [υπουργείο άμυνας], προκειμένου να τον ωθήσουν να ξεκινήσει το πραξικόπημά του. Η ψυχολογική τους ανάλυση για αυτόν θα τους είχε ενημερώσει ότι είναι ήδη στην άκρα και παρανοϊκός, διευκολύνοντας έτσι τις προσπάθειές τους να φυτέψουν την σκέψη στο μυαλό του ότι πρέπει να προλάβει τις κερδοσκοπικές κινήσεις του DM εναντίον του.

Το φερόμενο περιστατικό της Παρασκευής όπου ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε πως το DM βομβάρδισε μια βάση της Wagner, κάτι που απορρίφθηκε έντονα τόσο από τους αντιπάλους του όσο και από την FSB, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν ακόμη και μια επίθεση ψευδούς σημαίας από το Κίεβο πίσω από τη γραμμή επαφής. Αυτό δεν είναι ένα υπερβολικό σενάριο από τότε που το Daily Beast ανέφερε νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι μια ουκρανική "ομάδα είπε πως είχε βρει έναν τρόπο να κόψει τη ρωσική θερμική απεικόνιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών" προκειμένου να γλιστρήσει εκατοντάδες μέτρα πίσω από την πρώτη γραμμή χωρίς να εντοπιστεί.

Φυσικά, θα μπορούσε επίσης να είναι ότι ο Prigozhin κατασκεύασε εξ ολοκλήρου το βίντεο σχετικά με αυτό που μοιράστηκε η Wagner στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα μέχρι να τελειώσει η απόπειρα πραξικοπήματος και να βγει η πλήρης αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι ο ρόλος των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στην ενορχήστρωση της τελευταίας αναταραχής στη Ρωσία μπορεί να ήταν μόνο έμμεσος, γι' αυτό είναι πρόωρο κατά την στιγμή της δημοσίευσης αυτής της ανάλυσης να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι ο Πριγκόζιν λειτουργεί συνειδητά ως ξένος πράκτορας.

Ωστόσο αυτό δε μειώνει το γεγονός ότι διέπραξε προδοσία ακόμα κι αν χειραγωγήθηκε για να το κάνει, ωστόσο, δεδομένου πως είναι υπεύθυνος για τις δικές του ενέργειες ανεξάρτητα από το τι έπεισε τον εαυτό του για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να ήταν. Αυτό που μόλις έκανε ο Πριγκόζιν διακινδυνεύει απερίσκεπτα τη Ρωσία να αρπάξει την ήττα από τα σαγόνια της νίκης εάν αυτό υπονομεύσει τελικά το σημερινό της πλεονέκτημα στον "αγώνα εφοδιαστικής" με το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να αντιστρέψει τα επιτόπια κέρδη του στο χειρότερο σενάριο και έτσι να θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail