Ο "μυστικός κύβος" Φιντάν και οι πρώτες ενδείξεις για Ελλάδα-Κύπρο

Το παιδί που πουλούσε κουλούρια και λεμονάδες στην Ρίζε*, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, μεγάλωσε. Σπούδασε** σαν επαρχιωτόπουλο, πρόκοψε*** και τώρα δείχνει να είναι πιο ώριμο από ποτέ στις πολιτικές επιλογές των ανθρώπων που θα τον πλαισιώνουν στον τελικό κύκλο της πολιτικής του καριέρας.

Δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για μια ομαλή διαδοχή του που θα εξασφαλίσει την υστεροφημία του. Διαδοχή που δεν αποκλείεται να έχει δοκιμαστεί από χρόνια σε επίπεδο αφοσίωσης, ικανότητας και προοπτικής να φέρει εις πέρας το νεο-οθωμανικό όραμα της ''Γαλάζιας Πατρίδας''.

Στο πρόσωπό του υπερπράκτορα Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της μέχρι χθες της MIT από το 2010, ο Ταγίπ Ερντογάν (το παιδί από τη Ριζούντα του Πόντου) βρήκε -- όπως δείχνουν τα πράγματα -- το ''γεράκι'' που ζητούσε για να εμπιστευτεί το Υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας του.

Για να εμπιστευτεί το ΥΠΕΞ σε χέρια πιστού και δοκιμασμένου Αξιωματούχου ο οποίος θα εμπεδώσει σε εχθρούς και φίλους, σε Δύση και Ανατολή, ότι ο Πρόεδρός του δεν είναι απλά ισάξιος κληρονόμος και συνεχιστής του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά ''προστάτης των μουσουλμάνων των Βαλκανίων και του Κασμίρ'' (όπως έγραψε η Daily Sabah τις προάλλες), για να μην πω των μουσουλμάνων όλου του κόσμου..

 - Κι αυτά θα τα πετύχει ένας 15ετούς στρατιωτικής θητείας Τούρκος Αξιωματούχος με πτυχίο Bachelor στις Πολιτικές και Διοικητικές Επιστήμες. που πήρε απ' το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη διάρκεια της αποστολής του στο ΝΑΤΟ; σας ακούω να ρωτάτε ειρωνικά ξεχνώντας πως τα διπλώματα αριστείας δεν είναι αυτά που έκαναν τον Ταγίπ Ερντογάν από κουλουρτζή πρωθυπουργό και ΠτΤΔ επί μια εικοσαετία και βάλε.

Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Σε αντιθεση με εμάς που θεωρούμε τις περγαμηνές ξένων, διάσημων πανεπιστημίων βασικό προαπαιτούμενο αναρρίχησης σε θέσεις εξουσίας και επιτυχούς πολιτικής πορείας, η περίπτωση Ερντογάν απέδειξε πως πάνω απ' αυτά είναι η αξιοσύνη στην πράξη (κατά το ''Αρχή άνδρα δείκνυσι'' των δικών μας προγόνων).

Είναι οι έμφυτες ηγετικές ικανότητες και η ικανότητα πολιτικής επιβίωσης παρά τις δυσμενείς οικονομικές και άλλες συνθήκες (βλ. επιβίωση και ενδυνάμωση Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του '16, τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ [6/2/'23] και την σοβούσα οικονομική κρίση στην Τουρκία).

Με το σκεπτικό αυτό ξεχώρισε τον Χακάν Φιντάν ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και τον έκανε Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής (αντίστοιχη θέση με αυτήν που κατείχε επί τετραετίας ο δικός μας Θάνος Ντόκος της ''συνεκμετάλλευσης'' του Αιγαίου...), όπου τον πρόσεξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου (πρωθυπουργός και πρόεδρος του AKP μετά την εκλογή Ερντογάν ως 12ου Προέδρου το 2014) και τον πρότεινε ως υποψήφιο βουλευτή από την Άγκυρα στις εκλογές του 2015.

Η πρόταση Νταβούτογλου απορρίφθηκε  αυθωρεί και παραχρήμα από τον Ταγίπ Ερντογάν, που διαθέτει μεγάλη διορατικότητα και γι' αυτό επέμεινε πως η θέση του Χακάν Φιντάν είναι στην ΜΙΤ -- ''Η MIT δεν είναι ένα συνηθισμένο ίδρυμα. Είναι ο σημαντικότερος θεσμός του κράτους. Εάν η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών του κράτους είναι αδύναμη, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει αυτό το κράτος'' --, είχε πει τότε ο ''σουλτάνος'' και δικαιώθηκε έναν χρόνο μετά με αφορμή το πραξικόπημα του 2016.

Ο δυναμικός Φιντάν (που μετέτρεψε τη MIT σε θεσμό με ενεργητική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές διαδικασίες από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή [Λιβύη--Συρία] κι από την Ουκρανία ως τον Καύκασο, την Ασία και την Αφρική) έκανε τον Ταγίπ Ερντογάν (με τον ζήλο που επέδειξε για την πραγμάτωση των σχεδίων του Τούρκου Προέδρου) να τον χαρακτηρίσει ως ''μυστικό κύβο'' του, γιατί διείδε τον ''πιστό στρατιώτη'' που ζητούσε.

Τον ''Ιαβέρη'' που εξουδετέρωσε (μετά από οργανωμένες επιχειρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας) την αρχηγό του γυναικείου βραχίονα του κουρδικού PKK Εσμέ Εράτ (βλ. Hurriyet, Ιανουάριος 2020) και κυνήγησε απηνώς ''γκιουλενιστές'' (καταζητούμενους ''τρομοκράτες'' του κινήματος του Τούρκου ιερέα και παλιού φίλου του Ταγίπ Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν).

 Γκιουλενιστές στρατιωτικούς (κατηγορούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν το '16) και μέλη του κινήματος Γκιουλέν (μεταξύ των οποίων την συνδεόμενη με το δίκτυο του πρώην ιμάμη εκπαιδευτικό Χιλάλ Μπιλίμ), την πλειοψηφία των οποίων συνέλαβε η ΜΙΤ του Χακάν Φιντάν με μυστικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (βλ. Ιστοσελίδα Nordic Monitor, δημοσίευση εγγράφου από τον Τούρκο αντικαθεστωτικό αυτοεξόριστο αρθρογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ με αποδεικτικά στοιχεία παρακολούθησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα για τον λόγο αυτό).

Μ' αυτά και μ' αυτά έφτασε ο Ταγίπ Ερντογάν να αποκαλεί τον στρατιωτικό διπλωμάτη και ''γεράκι'' των Μυστικών Υπηρεσιών ''μυστικό κύβο'' του, ενώ οι Τούρκοι περίμεναν να εξυμνήσει τους επίδοξους διαδόχους του (Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού), τους οποίους εν τέλει έθεσε εκτός κυβερνητικού παιχνιδιού.

Έθεσε εκτός παιχνιδιού ενισχύοντας τις φήμες ότι ο ''σκοτεινός'' Φιντάν των Μυστικών Υπηρεσιών και του βαθέος κράτους της Τουρκίας επιβραβεύτηκε για την πίστη του στον ''σουλτάνο'' στα δύσκολα με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Από τη θέση αυτή προβλέπεται να αναδείξει προϊόντος του χρόνου τις διπλωματικές του ικανότητες στο γεωπολιτικό σκάκι της διεθνούς σκηνής. Όπερ προοιωνίζεται διαπραγματευτικούς αγώνες του Φιντάν για την επέκταση της ισχύος της Τουρκίας προς Δυσμάς (σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο) και σε άλλες περιοχές και σφαίρες του κόσμου από Καύκασο μέχρι την Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Προς ώρας, ωστόσο, κύρια αποστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι να κάνει τα αλμυρά γλυκά με τη Δύση. Να κάνει την τελευταία να στρώσει κόκκινο χαλί στον Ταγίπ Ερντογάν. Μετά από μια εβδομάδα και κάτι απ' την επανεκλογή του, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε πρώτος να δείξει διάθεση συμβιβασμού προσκαλώντας τον Μακρόν στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων της χώρας του με την Γαλλία (''L' opinion'').

Κι αυτό λέει πολλά. Λέει, προπάντων, ότι ο Χακάν Φιντάν είναι έτοιμος για δράση σε μια δύσκολη περίοδο για την Τουρκία μετά το καίριο χτύπημα του Εγκέλαδου στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της (''Υπαρκτός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της'', Der Spiegel) και ενώ είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί της με το ΝΑΤΟ και με τις εκπροσώπους του Ελληνισμού προς Δυσμάς (Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο).

Στην πρώτη περίπτωση εκκρεμεί αίτημα της Συμμαχίας στην Άγκυρα για άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας. Στη δεύτερη, αναφορικά με τη Θράκη, έχουμε αλλεπάλληλα μπαράζ διακίνησης μεταναστών μέσω Έβρου και εξόφθαλμες αποδείξεις (βάσει των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων του α' γύρου) ότι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής έπαιξε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του Δούρειου Ίππου στη Θράκη.

Αυτό, άλλωστε, το αναγνωρίζουν και ντόπια στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατείχαν κατά το παρελθόν αυτοδιοικητικές θέσεις (βλ. καταγγελίες Ελένης Λαφτσή και Θανάση Καλογιαντσίδη για στήριξη του μουσουλμάνου υποψήφιου βουλευτή Φερχάτ Οζγκιούρ από το Τουρκικό Προξενείο, με σκοπό να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την έδρα της Ροδόπης).

Αναφορικά τώρα με το Αιγαίο, ο νέος ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναμένεται να εντείνει και να διεθνοποιήσει το χρόνιο αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, ενώ ήδη η χώρα του αμφισβητεί μέσω Navtex -- όχι μόνο την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες -- αλλά και την ελληνική δικαιοδοσία ως προς την Έρευνα και Διάσωση στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το απέδειξε άλλωστε πρόσφατα το συμβάν στη Χίο με τη σύγκρουση πλοίων, που φανερώνει την πρόθεση του Χακάν Φιντάν να εντείνει επιχειρησιακά την πίεση της Τουρκίας στην Ελλάδα για ''κόψιμο'' του Αιγαίου στα δύο.

Την ίδια επιθετική τακτική εκδηλώνει ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου -- σύμφωνα με άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου Νταχάν Ιράκ στην τουρκική ιστοσελίδα ''Ντικέν'' --  ''θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου'' (Κατεχόμενα).

Όπερ σημαίνει ότι ο ''σκιώδης σουλτάνος'' (όπως αποκαλούν τον Φιντάν) κάνει ό,τι μπορεί για να... ανταγωνιστεί σε διεκδικητικότητα και ανθελληνισμό τον καθοδηγητή-μέντορά του και να επαληθεύσει τις υποψίες ότι κατέχει πρωτεύουσα θέση στο άρμα διαδοχής του ''σουλτάνου''  ως ''μυστικός κύβος'' του...

Ερμηνευτικά

*Ρίζε: Ριζούντα Βόρειας Τουρκίας, Μαύρη Θάλασσα

**Σπούδασε: Κέντρα σπουδών του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η Κατσίμπασα της Κωνσταντινούπολης (Δημοτικό Σχολείο), τα θρησκευτικά Γυμνάσια -Λύκεια Ιμάμ-Χατίπ και το Ακσαράτ (σημερινό Δημόσιο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά), όπου σπούδασε Οικονομικές και Εμπορικές Επιστήμες σύμφωνα με το βιογραφικό του, αν και δεν έχει βρεθεί ποτέ το πτυχίο του...

***Πρόκοψε: Ταγίπ Ερντογάν, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994-'98), Πρωθυπουργός Τουρκίας (2003-2014) και Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας (2014 μέχρι σήμερα που επανεξελέγη για άλλη μια πενταετία στην ΠτΤΔ) .

 

Κρινιώ Καλογερίδου

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail