Αυτές οι Πέντε Παγκόσμιες Δυνάμεις κρατούν τα κλειδιά για να πυροδοτήσουν την αποδολαριοποίηση

Το παγκόσμιο πλαίσιο που σχετίζεται με το χρήμα βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, λειτουργώντας ως τα ασφαλή μετρητά του κόσμου. Όπως και να έχει, οι άνεμοι της αλλαγής πνέουν με διαφορετικές παγκόσμιες δυνάμεις που αμφισβητούν αυτή τη μακροχρόνια αλυσίδα διοίκησης. Στην πρωτοπορία αυτής της κοσμοθεωρητικής κίνησης βρίσκονται πέντε χώρες: η Ινδία, η Γαλλία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Ρωσία, που κρατούν συλλογικά πιθανά κλειδιά για να πυροδοτήσουν την αποδολαριοποίηση σε παγκόσμια κλίμακα. Καθένα από αυτά τα έθνη, λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής τους κατάστασης και του γεωπολιτικού αντίκτυπου, μπορεί να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο ρόλο σε αυτή τη μετασχηματιστική προσπάθεια.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ινδία

Η Ινδία, με τον αυξανόμενο πληθυσμό της και την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της, χρησιμοποιεί σημαντικό δυνητικό έλεγχο για να κινήσει το παγκόσμιο οικονομικό status quo. Η επιλογή της χώρας να κινηθεί χωρίς το δολάριο θα επηρέαζε ουσιαστικά την ατελείωτη εσωτερική διαφήμιση και την εντυπωσιακή εξωτερική συναλλαγή της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ινδία διαφωνούν εδώ και καιρό σχετικά με τις προτιμήσεις της αποδολαριοποίησης, οι οποίες ενσωματώνουν τη μείωση της έκθεσης της οικονομίας σε αλλαγές στα μετρητά των ΗΠΑ και την προώθηση της χρήσης της ινδικής ρουπίας σε διασυνοριακές συναλλαγές και κερδοσκοπία.

Ως μέρος της ώθησής της για αποδολαριοποίηση, η Ινδία έχει εγκλωβιστεί σε συμφωνίες ανταλλαγής χρημάτων με άλλα έθνη, διευθετώντας συναλλαγές σε κοντινές νομισματικές μορφές και αυξάνοντας τη χρήση της ινδικής ρουπίας στην παγκόσμια διαφήμιση.

Γαλλία

Η Γαλλία, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας. Το ευρώ ήταν συνεχώς μια δυνατότητα ίση με το δολάριο ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία του χρήματος. Οι Γάλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η αποδολαριοποίηση μπορεί να προωθήσει την οικονομική επιρροή, μειώνοντας την αδυναμία της ΕΕ στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και στον έλεγχο του χρήματος.

Σε επέκταση, η Γαλλία προωθεί ενεργά τη χρήση του ευρώ σε καθολικές συναλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα της ζωτικότητας, με στόχο την αναμόρφωση του παγκόσμιου πλαισίου που σχετίζεται με το χρήμα.

Νότια Αφρική

Ως πράκτορας της αφρικανικής γης, η φωνή της Νότιας Αφρικής δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Νότια Αφρική είναι μια οικονομική δύναμη στην Αφρική και αποτελεί μέρος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Νότιας Αφρικής συνηγορούν υπέρ της αποδολαριοποίησης για τη μείωση της κυριαρχίας του δολαρίου και των επιπτώσεών του στην αφρικανική οικονομία, ιδιαίτερα εντός των ορίων της εκτίμησης προϊόντων και των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Η Νότια Αφρική βρίσκεται στην αιχμή της προώθησης της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA), η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει δεσμευμένα αφρικανικά χρήματα, μειώνοντας την εξάρτηση της ηπείρου από το δολάριο.

Κίνα

Η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ασκεί κρίσιμη επιρροή στα παγκόσμια νομισματικά στοιχεία. Με τη Δραστηριότητα Belt and Street και τη διεθνοποίηση του Renminbi (RMB), η Κίνα ενισχύει αποτελεσματικά τη χρήση των μετρητών της σε καθολικές συναλλαγές. Η βελτίωση του προηγμένου Yuan προσφέρει ένα άλλο στάδιο για την ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης του RMB.


Η ώθηση για αποδολαριοποίηση προσαρμόζεται στους ζωτικούς στόχους της Κίνας να μειώσει την παρουσία της στις οικονομικές ρυθμίσεις και τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να ασκήσει πιο σημαντικό έλεγχο στον οικονομικό της προκαθορισμό.

Ρωσία

Η Ρωσία, με τα τεράστια της περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να είναι βασικός παίκτης στις παγκόσμιες αγορές. Βρίσκεται στην αιμορραγία της προσπάθειας αποδολαριοποίησης, που επιταχύνθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Ρωσία απογυμνώνεται αργά από τους πόρους του δολαρίου ΗΠΑ και προωθεί τη χρήση του ρουβλίου και άλλων νομισμάτων στις ανταλλαγές. Οι μεταγενέστεροι ισχυρισμοί με την Κίνα για διεξαγωγή αντίστοιχων συναλλαγών στις εθνικές νομισματικές τους μορφές υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ρωσίας για αποδολαριοποίηση.

Συμπέρασμα

Συνολικά, η Ινδία, η Γαλλία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Ρωσία - είναι ισορροπημένες για να παίξουν αξιοσημείωτους ρόλους στην κίνηση που απουσιάζει από την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση δεν θα είναι βασική ούτε γρήγορη, λαμβάνοντας υπόψη τα βαθιά ριζωμένα δολαροκεντρικά πλαίσια που δημιουργήθηκαν τον περασμένο αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση, το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των πέντε χωρών, που η καθεμία αξιοποιεί την ενδιαφέρουσα οικονομική της ποιότητα και το γεωπολιτικό αντίκτυπό της, φαίνεται να οδηγεί στην αναμόρφωση της παγκόσμιας δημοσιονομικής σκηνής. Καθώς βλέπουμε το μακροχρόνιο χρόνο, η ιδέα ενός πολυπολικού κόσμου του χρήματος γίνεται σταδιακά κατανοητή, επισημαίνοντας μια σεισμική κίνηση στις καθολικές οικονομικές σχέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail