Ο Πρόεδρος της Δούμας της Ρωσίας ζητά αποζημιώσεις από την Πολωνία!

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda απείλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η χώρα του θα μπορούσε να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία για το ρόλο της ΕΣΣΔ στο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, αφού εξαναγκάστηκε επιτυχώς από τη Γερμανία για την καταστροφή της Πολωνίας από τους Ναζί και τη γενοκτονία έξι εκατομμυρίων Πολωνών. Aυτές οι προσπάθειες υποκινούνται από τις εκλογικές σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος πριν από την ψηφοφορία του φθινοπώρου και αποτελούν επίσης μέρος ενός περιφερειακού παιχνιδιού εξουσίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω της τελευταίας επιδείνωσης των ρωσο-πολωνικών δεσμών που προκλήθηκε από την κατάληψη από τη Βαρσοβία ενός σχολείου που διοικείται από τη Ρωσική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα στα τέλη του περασμένου μήνα, το οποίο είχε ως στόχο να προκαλέσει το Κρεμλίνο να είναι το πρώτο που διέκοψε τους δεσμούς, ο Πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν ζήτησε από την Πολωνία να πληρώσει αποζημίωση. Ακολουθεί η μετάφραση της ανάρτησής του στο Telegram:

"Η Πολωνία πρόδωσε την ιστορική μνήμη.

Ξέχασε πως η απελευθέρωσή της από τους φασιστές εισβολείς αποδόθηκε στο σοβιετικό λαό με υψηλή τιμή.

Το ένα τρίτο των σημερινών πολωνικών εδαφών - περιοχές με ανεπτυγμένη υποδομή, βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και πλούσιες σε φυσικούς πόρους - έγιναν μέρος της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μόνο χάρη στη χώρα μας.

Στη μεταπολεμική περίοδο, ο σοβιετικός λαός, απομακρυνόμενος από τον εαυτό του, ξόδεψε περισσότερα από 750 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση και ανάπτυξη της Πολωνίας, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις (έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 800 βιομηχανικές, ενεργειακές και μεταφορικές εγκαταστάσεις).

Η Πολωνία υπάρχει ως κράτος μόνο χάρη στη χώρα μας.

Οι Πολωνοί ενεργούν άσχημα:

1. Κατεδαφίζουν μνημεία στον Σοβιετικό απελευθερωτή στρατιώτη.

2. Κλείνουν ρωσικά σχολεία.

3. Κλέβουν ρωσική περιουσία.

Συμπεριφέρονται με αγενή τρόπο.

Έχοντας εγκαταλείψει την κοινή ιστορία και βεβηλώσει τη μνήμη των στρατιωτών και των αξιωματικών μας, η Πολωνία πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου και να επιστρέψει στη χώρα μας τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν σε αυτήν κατά τον πόλεμο και τα μεταπολεμικά χρόνια.

Επιπλέον, θα ήταν σωστό να απαγορεύσουμε στην Πολωνία να εξαργυρώνει στη Ρωσία σήμερα: να σταματήσει το πέρασμα των πολωνικών φορτηγών μέσω του εδάφους της χώρας μας. Αφήστε τα εμπορεύματα να φορτωθούν σε ρωσικά φορτηγά. Οι πολίτες μας θα κερδίσουν από τη μεταφορά. Το κόστος της Πολωνίας σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως αποτέλεσμα αυτού, περίπου 2.000 πολωνικές εταιρείες μεταφορών, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 20.000 οδηγούς, θα υποφέρουν ή θα χρεοκοπήσουν. Το αίτημα θα εξεταστεί στο Συμβούλιο της Δούμας τη Δευτέρα.”

Ο Βολόντιν άδειασε την προγραμματισμένη απαίτηση αποζημίωσης της Πολωνίας υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να πληρώσει στη Ρωσία αποζημιώσεις. Η λογική του είναι σωστή, αφού η ΕΣΣΔ πράγματι επένδυσε ένα αστρονομικό χρηματικό ποσό στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Πολωνίας σε βάρος του δικού της λαού. Η Μόσχα εξασφάλισε επίσης πως η απώλεια της Δυτικής Λευκορωσίας και της Ουκρανίας από τη Βαρσοβία, που ήταν ένα σημείο διαμάχης μεταξύ τους για δύο δεκαετίες και κατοικούνταν κυρίως από ανήσυχες μειονότητες, αντικαταστάθηκε από τη γη των Γερμανών ηττημένων.

Αν η ΕΣΣΔ δεν είχε νικήσει τους Ναζί, τότε η γενοκτονία του Χίτλερ στον πολωνικό λαό θα είχε συνεχιστεί μέχρι το επιδιωκόμενο συμπέρασμα της πλήρους εξάλειψής τους και της υποδούλωσης των λίγων που παρέμειναν. Οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν επίσης να εκμεταλλευτούν την Πολωνία ως ένα φτωχό κράτος ασφαλείας μεταξύ της Γερμανίας και της χώρας τους μετά τον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αντίθετα προσπάθησαν να την ανοικοδομήσουν για ανθρωπιστικούς-ιδεολογικούς λόγους. Αυτά τα γεγονότα εξηγούν γιατί πράγματι " η Πολωνία υπάρχει ως κράτος μόνο χάρη στη [Ρωσία].”

Η προδοσία της Βαρσοβίας αυτής της ιστορικής μνήμης με τους τρεις τρόπους που τόνισε ο Βολόντιν χρησιμεύει ως πρόσχημα για να προλάβει το αίτημα αποζημίωσης της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία είναι στην πραγματικότητα αυτή που πρέπει να πληρώσει αποζημίωση. Συνειδητοποιώντας πως είναι αδύνατο να λάβει ποτέ τα προτεινόμενα 750 δισεκατομμύρια δολάρια εάν ζητηθούν επίσημα, πρότεινε να σταματήσει η διέλευση των πολωνικών φορτηγών μέσω ρωσική επικράτεια με την πρόθεση των εταιρειών της να πληρώσουν στη χώρα του έως και 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Είναι απίθανο ο Volodin να αναμένει ειλικρινά από τις πολωνικές εταιρείες να συμφωνήσουν σε αυτό, ειδικά επειδή προέβλεψε στην ανάρτησή του ότι αυτό θα κάνει κυριολεκτικά έως και 2.000 από αυτές να "υποφέρουν ή να χρεοκοπήσουν. Ως εκ τούτου, είτε θα αλλάξουν τις δραστηριότητές τους είτε θα βγουν από την επιχείρηση αντί να πληρώσουν Ρώσους φορτηγατζήδες. Με αυτό το σκεπτικό, ο Πρόεδρος της Δούμας θα μπορούσε αντίθετα να επιδιώξει να δημιουργήσει το πρόσχημα για την Πολωνία να είναι η πρώτη που θα διακόψει τις διμερείς σχέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτά τα πρόσθετα έξοδα καθώς και για το πιθανό αίτημα αποζημίωσης.

Οι οπτικές γωνίες είναι πάντα σημαντικές, αλλά αυτά που συνδέονται με το αν είναι η Ρωσία ή η Πολωνία που είναι η πρώτη που διακόπτει τους δεσμούς είναι δυσανάλογα σημαντικά για το κυβερνών κόμμα "Νόμος και δικαιοσύνη" (PiS) της τελευταίας. Εάν η Μόσχα κινηθεί πρώτη αφού προκληθεί από την κατάσχεση περισσότερων διπλωματικών περιουσιών από τη Βαρσοβία, τότε το PiS μπορεί να το εκμεταλλευτεί για να καλλιεργήσει περισσότερη υποστήριξη πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου, να πιέσει την ΕΕ να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία "από αλληλεγγύη" και να παρουσιαστεί ως ο πιο αξιόπιστος αντι-ρωσικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Φλερτάροντας με την de facto επιβολή κυρώσεων εναντίον περίπου 2.000 πολωνικών εταιρειών μεταφορών παράλληλα με το αίτημα αποζημιώσεων από την Πολωνία για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της ΕΣΣΔ αυτής της χώρας, ωστόσο, η Ρωσία θέτει το PiS σε θέση όπου πιέζεται να διακόψει πρώτο τους δεσμούς. Αν δεν το πράξει, θα δυσφημίσει τα αντιρωσικά διαπιστευτήριά της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ η συνέχιση αυτού θα δυσφημίσει την αντιρωσική πολιτική κυρώσεων και τις απαιτήσεις αποζημίωσης, εμφανιζόμενη ως υποκριτική στάση.

Το πρώτο σενάριο θα μπορούσε να περιστραφεί από την αντιπολίτευση καθώς "φοβάται" τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο δείχνει πως μπορεί να μειώσει τις κυρώσεις και να απαιτήσει αποζημιώσεις, αλλά δεν μπορεί να τις πάρει από άλλους. Επιπλέον, η πρόταση του Βολόντιν ότι η Πολωνία θα πρέπει να επιστρέψει το νέο μεταπολεμικό της έδαφος έχει ως στόχο να δυσφημίσει τις απαιτήσεις αποζημίωσης της Γερμανίας, η οποία θεωρεί επίσημα το ζήτημα ως διευθετημένο, αλλά ανεπίσημα πιστεύει πως ο έλεγχος της Βαρσοβίας σε αυτή τη γη ήταν υπερβολικά γενναιόδωρη αποζημίωση. 

Με αυτές τις μη δηλωμένες προθέσεις στο μυαλό, μπορεί έτσι να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η τελευταία τηλεγραφική ανάρτηση του ομιλητή της Δούμας είναι μια ασύμμετρη απάντηση στις τελευταίες προκλήσεις της Πολωνίας. Οδηγεί το PiS σε ένα δίλημμα που είναι κυριολεκτικά δικό του, χρησιμοποιώντας έξυπνα τις πολιτικές κυρώσεων και αποζημιώσεων εναντίον αυτού του κυβερνώντος κόμματος. Παραμένει να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος που θα κόψει τους δεσμούς, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθένας προσπαθεί τώρα να ωθήσει τον άλλο να είναι αυτός που θα ξεκινήσει αυτή την φαινομενικά αναπόφευκτη κίνηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail