Ένα λάθος του Ζελένσκι έστρεψε ολόκληρη την Αφρική εναντίον της Ουκρανίας

Αρκετοί ηγέτες από τον παγκόσμιο νότο έσπευσαν για να εκτονώσουν τις εντάσεις. Αλλά περιμένετε, γιατί είναι όλοι θυμωμένοι με τον Ζελένσκι;

Η Ουκρανία και η Ρωσία είχαν ένα πολύ δραστήριο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από τη μια πλευρά, η αντεπίθεση μαινόταν, ενώ από την άλλη, αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούσαν να βοηθήσουν για άλλη μια φορά την Ουκρανία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ ο κόσμος κυριευόταν από ένταση και αβεβαιότητα, μια δραματική τροπή εκτυλίχθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Αφρικής. Επτά Αφρικανοί ηγέτες, εκπροσωπώντας τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, το Κονγκό-Μπραζαβίλ, τις Κομόρες, τη Ζάμπια και την Ουγκάντα, πάτησαν το πόδι τους στην Ουκρανία και τη Ρωσία με την ελπίδα να τερματίσουν τον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον όλεθρο στην ήπειρό τους.

Ήταν μια ευγενής αποστολή, οδηγούμενη από την επιθυμία να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να ανυψώσουν τις ζωές των ανθρώπων τους. Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky χαιρέτησε την αφρικανική αντιπροσωπεία με ανοιχτές αγκάλες, φαινομενικά ασπαζόμενος την ευκαιρία για διάλογο. Δεν ήξεραν ότι πίσω από κλειστές πόρτες, ο Ζελένσκι και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ σχεδίαζαν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το σχέδιό τους; Να ταπεινώσει και να στοχοποιήσει σκόπιμα τους Αφρικανούς ηγέτες. Το πρώτο πλήγμα ήρθε όταν τέθηκε στο τραπέζι η ειρηνευτική πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης. Απορρίφθηκε αμέσως από τον Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Απέρριψε την πρωτοβουλία σαν να ήταν μια απλή ταλαιπωρία, αγνοώντας τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες που υπήρχαν. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ζελένσκι επιτέθηκε, ισχυριζόμενος πως το να επιτραπούν συνομιλίες με τη Ρωσία ενώ τα στρατεύματά τους κατείχαν την ουκρανική γη θα παγώσει μόνο τη σύγκρουση, παρατείνοντας τον πόνο και τα βάσανα που υπέστη ο λαός του.

Επιπλέον, ο Zelenksy κατηγόρησε τη Ρωσία για δόλο, επιμένοντας ότι η πραγματική ειρήνη θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν πλήρως από το ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία, με τη σειρά της, απάντησε εκφράζοντας δυσκολίες στην εφαρμογή της ειρηνευτικής πρότασης της Αφρικανικής Ένωσης. Ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον να το εξετάσει, δεν ευθυγραμμίστηκαν όλες οι διατάξεις με τη θέση της Ρωσίας.

Οι σύμμαχοι κυνηγούν τη Ρωσία

Ωστόσο, τα αφρικανικά έθνη έπεσαν σε απόλυτη κατάθλιψη με την Ουκρανία. Η κατάσταση πήρε ακόμη πιο δραματική τροπή στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. Η ένταση κλιμακώθηκε καθώς Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι συγκρούστηκαν με τους Πολωνούς ομολόγους τους στο διάδρομο. Οι πολωνικές αρχές απείλησαν να κατάσχουν όπλα και εξοπλισμό για την προστασία του προέδρου Cyril Ramaphosa κατά τις επισκέψεις του στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το περιστατικό εξελίχθηκε σε κατηγορίες για ρατσισμό και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αφρικανικής αντιπροσωπείας. Οι ενέργειες του Ζελένσκι και των συντρόφων του έδειχναν πλήρη περιφρόνηση για τα αφρικανικά αισθήματα. Αλλά, αυτό θα βοηθήσει τον Zelensky; Καθόλου.

Ταπεινώνοντας και αμφισβητώντας τους Αφρικανούς ηγέτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος τους απομακρύνει άθελά του, επιβαρύνοντας την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Αφρικής.

Είναι ένας σοβαρός λάθος υπολογισμός, τον οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ του επιτρέπουν να κάνει, καθώς πολλά αφρικανικά έθνη είχαν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στη Ρωσία.

Φιλορωσική Αφρική

Η Αφρική δεν έχει μιλήσει καν εναντίον της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, 17 αφρικανικές χώρες ενώθηκαν με άλλες 18 σε αποχή από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκαζε την «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ο αριθμός των αφρικανικών αποχών θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε παρασκηνιακός δυτικός διπλωματικός εξαναγκασμός.

Αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντα , επέκριναν ανοιχτά την Ουκρανία για τη σύγκρουση. Το κακοσχεδιασμένο σχέδιο του Ζελένσκι να στείλει ένα μήνυμα στη Ρωσία απέτυχε θεαματικά. Αντίθετα, πρόκειται να βαθύνει το χάσμα μεταξύ της Ουκρανίας και της Αφρικής, ενώ παράλληλα θα επιφέρει πλήγμα στα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ήταν μια αυτοπροκληθείσα πληγή, μια άστοχη προσπάθεια διεκδίκησης της εξουσίας που είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση και την περαιτέρω μείωση της δυτικής επιρροής.

Το αποτέλεσμα από το λάθος του Ζελένσκι θα είναι γρήγορο και εκτεταμένο. Η εμπιστοσύνη και η καλή θέληση μεταξύ Ουκρανίας και Αφρικής πρόκειται να διαλυθούν, αφήνοντας πίσω τους ένα ίχνος διαλυμένης διπλωματίας. Το περιστατικό λειτούργησε ως μια έντονη υπενθύμιση του πώς η άσχετη αλαζονεία και η απροσεξία στην παγκόσμια σκηνή θα μπορούσαν να αποβούν τρομερά γυρνώντας μπούμερανγκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail