Καλοδεχούμενη αναχώρηση της Σαουδικής Αραβίας από τη «Νέα Μέση Ανατολή» στη «Δυτική Ασία»

Τα τελευταία χρόνια, ο ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος «Μέση Ανατολή» έχει τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο, με τους επικριτές να επισημαίνουν δικαίως ότι είναι ένα αποικιακό κατασκεύασμα που έχει τις ρίζες του στις δυτικές προοπτικές. 

Του Ομάρ Αχμέντ - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο όρος επινοήθηκε από τον Βρετανό ναυτικό στρατηγό ναύαρχο Alfred Thayer Mahan στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησίμευσε για να οριοθετήσει την στρατηγική σημασία της περιοχής για τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Αυτός ο όρος, μαζί με την εξίσου αρχαϊκή «Εγγύς Ανατολή» θα συνέχιζε να εδραιώνει διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες και ιστορίες σε μια μονολιθική οντότητα, διαιωνίζοντας μια παραπλανητική δυτικοκεντρική αφήγηση.

Τα ιρανικά και άλλα ευρασιατικά μέσα ενημέρωσης προτιμούσαν εδώ και καιρό τον όρο «Δυτική Ασία» για να περιγράψουν την περιοχή, ο οποίος υποστηρίζεται πως είναι πιο ακριβής γεωγραφικά, ενώ τονίζει επίσης τις ιστορικές, πολιτιστικές και γεωγραφικές συνδέσεις που μοιράζονται οι χώρες της περιοχής χωρίς απαραίτητα να τις συγχέουν.

Ένα από τα ειδησεογραφικά μέσα που εδρεύουν στο Ιράν ονομάζεται Πρακτορείο Ειδήσεων Δυτικής Ασίας (WANA).

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τη λέξη «Δυτική Ασία» στις αναφορές του, ενώ ο ινδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός WION έχει μια εκπομπή με οικοδεσπότη τον Γκάντι Φράνσις που ονομάζεται «The West Asia Post».

Ένα YouTube Short που ανέβηκε από τον WION νωρίτερα αυτό το έτος υποστήριξε ότι η λέξη «Δυτική Ασία» είναι η μόνη σωστή χρήση, καθώς «δεν έχει γεωγραφική προκατάληψη».

Το The Cradle με έδρα τον Λίβανο, ειδικότερα, έχει αναδειχθεί ως μια ισχυρή φωνή αμφισβητώντας τη συμβατική αφήγηση της «Μέσης Ανατολής» υποστηρίζοντας τον όρο «Δυτική Ασία».

Η Sharmine Narwani, αρθρογράφος του The Cradle, είπε στον ιστότοπο Press TV πως η Δυτική Ασία είναι «η αρχή της ιστορίας με πάρα πολλούς τρόπους και το αρχικό λίκνο του πολιτισμού».

«Ενώ η «Μέση Ανατολή» γεμίζει με αποικιακές αποσκευές, ηττοπάθεια και ασταμάτητα καταστροφή, η «Δυτική Ασία» μας υπενθυμίζει ότι είμαστε μέρος του μεγαλύτερου γεωοικονομικού μετασχηματισμού του 21ου αιώνα και πως είμαστε η ουσιαστική γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης - ο λόγος που η Ευρασία είναι ακόμη δυνατή», είπε.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, αντίθετα, συχνά διαιωνίζουν το status quo συνεχίζοντας τη χρήση του όρου «Μέση Ανατολή». Αυτή η επιλογή ορολογίας αντανακλά τη διαρκή επιρροή του δυτικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε από το The National των ΗΑΕ έθεσε ένα σχετικό ερώτημα: Γιατί εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Μέση Ανατολή όταν η Δυτική Ασία είναι πιο σχετική με τα αραβικά έθνη;

Ο συγγραφέας και παγκόσμιος στρατηγός Παράγκ Χάνα σημείωσε ότι «είναι πολύ πιο λογικό να αναφερόμαστε στη Δυτική Ασία» και πως «η άνοδος της Ανατολικής και Νότιας Ασίας ανάγκασε τη Δυτική Ασία να ανακαλύψει εκ νέου την ασιατική γεωγραφία της».

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ένας σημαντικός παίκτης στη Δυτική Ασία, η Σαουδική Αραβία, αναγνωρίζει τη θέση που της αρμόζει σε αυτήν την περιοχή, σε αντίθεση με τη «Μέση Ανατολή» και συγκεκριμένα, την οραματιζόμενη «Νέα Μέση Ανατολή», όπως ορίζεται από τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οποία επρόκειτο να συνεπάγεται εξομάλυνση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και των αραβικών κρατών, υποκινούμενη από την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό διευρύνθηκε περαιτέρω από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους όταν ζήτησε μια «νέα Μέση Ανατολή», η οποία θα εγκαινίαζε την εποχή των φιλοδυτικών δημοκρατιών.

Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη μεσολάβηση της Κίνας, ουσιαστικά απέτρεψε αυτή την αμερικανοσιωνιστική συνωμοσία. Αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της συνεργασίας, το Ριάντ και η Τεχεράνη έχουν προσωρινά παραμερίσει τις διαφορές τους για να επιδιώξουν την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή η στρατηγική ευθυγράμμιση αμφισβητεί την έννοια της διχασμένης «Μέσης Ανατολής» και καταδεικνύει τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας στην περιφερειακή ολοκλήρωση. Η επανέναρξη των σχέσεων με την Τεχεράνη εγκωμιάστηκε από την ιρανική εφημερίδα της οποίας ο τίτλος εκείνη την εποχή ήταν: «Η Δυτική Ασία βρίσκεται στο δρόμο για τη μείωση της έντασης».

Σύμφωνα με άρθρο του Μαρτίου στο United World International, ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σε μια ομιλία του το 2016 ότι ο όρος «Μέση Ανατολή» πρέπει να αντικατασταθεί με τη Δυτική Ασία.

Το άρθρο υποστήριξε πως η απόφαση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις είναι, από την οπτική γωνία του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, «ένα βήμα που επιταχύνει τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής στη Δυτική Ασία».

Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σε ένα tweet επανέλαβε την έκκλησή του για την υιοθέτηση της Δυτικής Ασίας:

«Τι σημαίνει «Μέση Ανατολή»; Οποιαδήποτε περιοχή μακριά από την Ευρώπη ονομάζεται Άπω Ανατολή, κοντά στην Ευρώπη είναι Εγγύς Ανατολή και οτιδήποτε ενδιάμεσο είναι Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη είναι το σημείο αναφοράς για αυτά τα ονόματα. Η Δύση διεκδίκησε τέτοια δικαιώματα για τον εαυτό της. Μην τη λέτε Μέση Ανατολή. Ας την πούμε, Δυτική Ασία».

Σύμφωνα με τη νέα προσέγγισή της, η Σαουδική Αραβία προσβλέπει όλο και περισσότερο στο μπλοκ Ρωσίας-Κίνας για διπλωματικές και οικονομικές ευκαιρίες.

Συμμετέχοντας σε οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο όμιλος BRICS, το αραβικό βασίλειο επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις συμμαχίες του και να μειώσει την εξάρτησή του από τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους.

Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντανακλά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον αξιόπιστος εγγυητής ασφάλειας ή ολοκληρωμένος εταίρος.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται επίσης εν μέσω των τεταμένων δεσμών του Ριάντ με την Ουάσιγκτον υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επιρροή των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία μειώνεται.

Ήταν σε πλήρη προβολή καθώς λίγες μέρες μετά τη φιλοξενία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε τη μεγαλύτερη κινεζο-αραβική επιχειρηματική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Η αναγνώριση της θέσης της στη Δυτική Ασία από τη Σαουδική Αραβία δεν είναι επομένως μια απλή γλωσσική αλλαγή και ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή, πιστεύουν οι παρατηρητές.

Η τροχιά του βασιλείου μοιάζει με αυτή του Ιράν, το οποίο έχει από καιρό επιβεβαιώσει τη σύνδεσή του με τη Δυτική Ασία.

Αγκαλιάζοντας αυτήν την περιφερειακή ταυτότητα, η Σαουδική Αραβία στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις γειτονικές χώρες και να συμβάλει στη συλλογική ανάπτυξη και σταθερότητα της Δυτικής Ασίας.

Η εστίαση του Ιράν στην επέκταση της περιφερειακής του επιρροής και στη διαφοροποίηση των διεθνών συνεργασιών του έχει αναμφισβήτητα θέσει τις βάσεις για μια νέα γεωπολιτική τάξη στη Δυτική Ασία.

Η Σαουδική Αραβία, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας στροφής, κινείται τώρα σε παρόμοια κατεύθυνση.

Καθώς η Σαουδική Αραβία επανεκτιμά τη γεωπολιτική της θέση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο εγχώριος λόγος θα οδηγήσει τελικά στην αναγνώριση των ιστορικών ανακρίβειων και περιορισμών του όρου «Μέση Ανατολή» και το βασίλειο θα αναγνωρίσει πως είναι αναπόσπαστο μέρος της Δυτικής Ασίας.

Αυτή η πιθανή αλλαγή ορολογίας θα συμπληρώσει έναν ευρύτερο μετασχηματισμό στην εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη διπλωματία με το Ιράν και μια στροφή προς το μπλοκ Ρωσίας-Κίνας.

Θα είναι επίσης μια αναγνώριση πως «η Κίνα παρεμβαίνει για να καλύψει τον περιφερειακό διπλωματικό ρόλο που κάποτε ήταν αποκλειστικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η αρχική αισιοδοξία που ακολούθησε τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ έχει επίσης αρχίσει να εξαφανίζεται, όπως φαίνεται από την περιφερειακή διπλωματία τους τελευταίους μήνες. Αυτό θα ισχύει περισσότερο, καθώς η Σαουδική Αραβία δε θα επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τις πρόσφατα αποκατασταθείσες σχέσεις με το Ιράν, λένε οι ειδικοί.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανώτερος αναλυτής της πολιτικής των Εμιράτων είπε πως οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης «έφεραν σε αμηχανία» τους Άραβες ηγέτες και ότι θα είναι απίθανο να υπάρξουν νέοι υπογράφοντες στη συμφωνία εξομάλυνσης.

Ενώ η Σαουδική Αραβία θέλει να αγκαλιάσει τη θέση της στη Δυτική Ασία και να ενισχύσει τις συνεργασίες με τη Μόσχα και το Πεκίνο, το βασίλειο δε γυρίζει εντελώς την πλάτη του στη Δύση.

Το Ριάντ κατανοεί την πολυπλοκότητα της δυναμικής της Δυτικής Ασίας και αναγνωρίζει ότι, όπως οι περιφερειακές δυνάμεις της Τουρκίας και του Ιράν, η διατήρηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης είναι τόσο ρεαλιστική όσο και κρίσιμη.

* Ο Omar Ahmed έχει MSc στη Διεθνή Ασφάλεια και την Παγκόσμια Διακυβέρνηση από το Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την πολιτική, την ιστορία και τη θρησκεία της περιοχής της ΜΕΝΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail