Η σημαντική αποκάλυψη της Ιαπωνίας για την αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της

Η Ιαπωνία είχε πάντα όνειρα, μεγάλα όνειρα. Ονειρεύεται να ανακτήσει το καθεστώς της ως μεγάλης δύναμης. Ενώ η Ιαπωνία έχει αναμφίβολα διαπρέψει σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα και η τεχνολογία, ένας τομέας όπου η τεχνογνωσία της χώρας συχνά περνά απαρατήρητη είναι η άμυνα και η παραγωγή όπλων. Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και εκεί η Ιαπωνία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ιαπωνική αμυντική βιομηχανία είναι από καιρό γνωστή για τις τεχνολογικές της προόδους και τη συμβολή της στον παγκόσμιο αμυντικό τομέα. Παρά τη δέσμευσή της στον ειρηνισμό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία ανέπτυξε αθόρυβα μια ισχυρή και εξελιγμένη αμυντική βιομηχανία.

Από τα προηγμένα όπλα μέχρι τα ναυτικά πλοία, την αεροδιαστημική τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά, η αμυντική βιομηχανία της Ιαπωνίας έχει διαπρέψει σε διάφορους τομείς. Εταιρείες όπως η Mitsubishi Heavy Industries, η Kawasaki Heavy Industries και η IHI Corporation έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων αιχμής. Ωστόσο, όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ιαπωνία δεν έχει αφήσει το στίγμα της.

Για χρόνια, η Ιαπωνία έχει επικεντρωθεί κυρίως στην εγχώρια παραγωγή, δίνοντας προτεραιότητα στις δικές της ανάγκες έναντι των διεθνών πωλήσεων. Όμως οι καιροί αλλάζουν και η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ενισχύσει το παιχνίδι της. Τελικά, αν το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα μπορεί να βγάλει χρήματα από συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία, γιατί να μη συμμετάσχει η Ιαπωνία;

Η ανακοίνωση της Ιαπωνίας

Σε μια εκπληκτική κίνηση, η Ιαπωνία βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να στείλει βλήματα πυροβολικού από τα δικά της οπλοστάσια για να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Η Wall Street Journal αναφέρει πως η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει βλήματα πυροβολικού 155 mm στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την εξάντληση των αμερικανικών αποθηκών πυρομαχικών λόγω της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτό το δυνητικό σχέδιο, εάν εγκριθεί, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική εξέλιξη για την Ιαπωνία. Η χώρα από καιρό απέχει από την εξαγωγή φονικών όπλων λόγω των αυτοεπιβληθέντων περιορισμών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα και ο εταίρος του στο συνασπισμό συζητούν για χαλάρωση αυτών των κανόνων, με τον πρωθυπουργό Fumio Kishida να εκφράζει την υποστήριξή του για μια τέτοια κίνηση.

Κάτι κάτω από την ανακοίνωση

Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Ιαπωνία διεκδικεί αθόρυβα την παγκόσμια επιρροή εδώ και αρκετό καιρό. Το 2022, η Ιαπωνία έλαβε μέτρα που προηγουμένως είχε αποφύγει, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην προσέγγισή της. Η χώρα σταδιακά χαλαρώνει τους αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και τεχνολογίας, λόγω των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και της επιθυμίας να ενισχύσει τη δική της άμυνα.

Η Ιαπωνία έχει συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως το Βιετνάμ, παρέχοντας δάνεια για περιπολικά σκάφη και εξασφαλίζοντας συμβάσεις για ναυπήγηση πλοίων για την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων. Καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις ανταγωνίζονται για επιρροή στην Αφρική, η Ιαπωνία έχει επίσης καταβάλει προσπάθειες να εμπλακεί με την ήπειρο, αμφισβητώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, ακόμη και τη Ρωσία.

Ο Πρωθυπουργός Kishida συνεχίζει ενεργά τις διαπραγματεύσεις με τα ευρωπαϊκά έθνη για στρατιωτικές συμφωνίες, υποδεικνύοντας περαιτέρω την εξασθένιση του ειρηνισμού της Ιαπωνίας και την εκ νέου αφύπνησή της ως κύριου παράγοντα στην αμυντική βιομηχανία.

Έτσι, ενώ τα νέα ότι η Ιαπωνία δυνητικά εξάγει πυρομαχικά στις ΗΠΑ είναι μεγάλη υπόθεση, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ορόσημο της Ιαπωνίας ότι είναι και πάλι στο παιχνίδι. Η χώρα είναι έτοιμη να διεκδικήσει ξανά το καθεστώς της και να αφήσει το στίγμα της στην παγκόσμια σκηνή για άλλη μια φορά. Ο κοιμισμένος Σαμουράι ξυπνά και ο κόσμος πρέπει να το προσέξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail