ΗΠΑ και Ισραήλ έκπληκτοι: Το Ιράν προσφέρεται να βοηθήσει τους Σαουδάραβες να αναπτύξουν πυρηνικό πρόγραμμα – με την υποστήριξη της Κίνας

Freepen.gr - Το Ιράν ακολούθησε γρήγορα την απόψυξή του με τη Σαουδική Αραβία, προσφέροντας να βοηθήσει το πετρελαϊκό βασίλειο να αναπτύξει ένα πυρηνικό πρόγραμμα. Το Πεκίνο που μεσολάβησε στη συμφιλίωση προχωρά και πάλι με υποστήριξη. Η αποδοχή της προσφοράς από τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα ήταν ένα στρατηγικό τρύπημα στα μάτια για την Ουάσιγκτον, θα ενίσχυε τα ερείσματα της Κίνας στη Μέση Ανατολή και θα ανατρέψει τις συμφωνίες του 2020 του Αβραάμ που εξομαλύνουν τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, γράφει η ισραηλινή debka.com.

Ο υπουργός πυρηνικής ενέργειας του Ιράν Μοχάμαντ Εσλάμι είχε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο το Μάρτιο, προσθέτοντας πως η πυρηνική βοήθεια του Ιράν στη Σαουδική Αραβία θα παρακολουθείται από την πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να εγγραφεί η πρωτοβουλία της Τεχεράνης. Στις 5 Ιουνίου, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yisrael Katz, αποκάλυψε ότι το Ριάντ απαιτούσε από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο βασίλειο ως μέρος μιας συμφωνίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Συνέχισε λέγοντας: «Το Ιράν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο. Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της θα έριχνε λάδι στη φωτιά όσον αφορά την υποστήριξή της προς τις πιο εξτρεμιστικές οργανώσεις που ήδη χρησιμεύουν ως πληρεξούσιοί της». Πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε για μια κατάσταση που απέχει πολύ από το να είναι θεωρητική και να λειτουργεί και στη διπλωματική σφαίρα». Ο Κατς είπε επίσης: «Δε νομίζω ότι το Ισραήλ αναμένεται να συμφωνήσει σε αυτό, αλλά μιλάμε». Ταυτόχρονα, είπε πως «η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντική και ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία».

Αυτά τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας σημαίνουν ότι το Ισραήλ γνωρίζει –και εξαιρεί– τη συζήτηση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Κίνα προωθεί την προσπάθειά της για επιρροή στην περιοχή υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Ιράν να βοηθήσει τους Σαουδάραβες στην ανάπτυξη του δικού τους πυρηνικού προγράμματος. Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει το Ριάντ να ξεπεράσει το βέτο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά της δημιουργίας εργοστασίου εμπλουτισμού στο βασίλειο, σύμφωνα με τη Nour, μια δημοσίευση που μιλά για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τις τοποθεσίες που συνδέονται με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν. Η ένσταση του Ισραήλ, λένε, προέρχεται από την εχθρότητά του σε οποιαδήποτε κίνηση για την ενίσχυση του Ισλαμικού Έθνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail