«Τα μετρητά είναι ελευθερία και προστατεύουν από ένα κράτος επιτήρησης» – Γερμανοί πολιτικοί προειδοποιούν ενάντια στο νέο πόλεμο για τα μετρητά

pixabay / frycyk01
Freepen.gr -
Η μάχη για το δικαίωμα στα μετρητά θερμαίνεται στη Γερμανία, με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ να πιέζει για ανώτατο όριο για συναλλαγές σε μετρητά πολύ κάτω από τα 10.000 ευρώ. Ενώ συνδέει το θέμα με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συντηρητικοί και άλλοι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση διαβρώνει αργά την ικανότητα των πολιτών να πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετρητά, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για μαζική παρακολούθηση και περιορισμούς στο τι μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν οι πολίτες .

Σύμφωνα με την Faeser, όπως γράφει η welt.de, οι αγορές ακριβών κοσμημάτων και ρολογιών με μετρητά θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

«Με απασχολεί η διάλυση εγκληματικών δομών και η συνεχής στέρησή τους από εγκληματικά εισοδήματα», είπε στην εφημερίδα Tagesspiegel, όπως επικαλείται η Welt.

Για παράδειγμα, «οι δομές ιδιοκτησίας πρέπει να γίνουν πιο διαφανείς», είπε.

Η Faeser, μια υπουργός Εσωτερικών που ισχυρίστηκε ότι οι δεξιοί εξτρεμιστές είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Γερμανία, ανήκει στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ωστόσο, μέλη των Φιλελευθέρων (FDP), που αποτελούν μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού με το SPD, επικρίνουν ήδη την εστίαση του Faeser στη μείωση του ορίου μετρητών.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Konstantin Kuhle, δήλωσε πως «οι ανησυχίες για το οργανωμένο έγκλημα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μαζική παρακολούθηση πολιτών».

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση στις προσπάθειές της να μειώσει το όριο συναλλαγών σε μετρητά. Οι επικριτές το θεωρούν ως μια προσπάθεια να μειωθεί σιγά σιγά το όριο στην πορεία προς τη σταδιακή εξάλειψη των μετρητών.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έγραψε στο Twitter: «Τα απαιτούμενα ανώτατα όρια μετρητών γίνονται όλο και χαμηλότερα από την κυβέρνηση των φαναριών. Το AfD, από την άλλη, απαιτεί στο βασικό του πρόγραμμα την απεριόριστη διατήρηση μετρητών, γιατί τα μετρητά είναι ελευθερία και προστατεύουν από ένα κράτος επιτήρησης».

Το θέμα της τοποθέτησης ορίων στις αγορές με μετρητά έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, με τους ειδικούς να καταρρίπτουν τα επιχειρήματα όσων τα υποστηρίζουν.

«Αυτό είναι σχεδόν άχρηστο», είπε ο καθηγητής Friedrich Schneider από το Πανεπιστήμιο του Linz, ο οποίος είναι ειδικός στην οικονομία της μαύρης αγοράς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Υποστήριξε ότι με όριο τα 5.000 ευρώ, η αδήλωτη εργασία μπορεί να μειωθεί κατά 1 τοις εκατό. Ακόμη και με την πλήρη απαγόρευση των μετρητών, ο διάσημος ερευνητής είπε πως περίμενε μόνο πτώση 2 έως 3 τοις εκατό.

«Το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι ανόητο. Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι από καιρό σε μεγάλο βαθμό χωρίς μετρητά μέσω εταιρειών φαντασμάτων. Μόνο στις ταινίες εξακολουθεί να συμβαίνει να ταξιδεύουν πέρα ​​από τα σύνορα με μια βαλίτσα χρήματα», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail