Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία - πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν δήλωσε στον Guardian στις 7 Ιουνίου ότι μια ομάδα χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα μπορούσε να αναλάβει δράση και να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν παράσχουν διαβεβαιώσεις ασφαλείας στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους τοn Ιούλιο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Ράσμουσεν είπε: «Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση. Γνωρίζουμε πως η Πολωνία είναι πολύ δεσμευμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία. Και δε θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμη πιο ισχυρά σε αυτό το πλαίσιο σε εθνική βάση και να ακολουθηθεί από τα κράτη της Βαλτικής, ίσως συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας στρατευμάτων στο έδαφος.

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε μέσα και να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό των πρόθυμων εάν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολωνικά συναισθήματα, οι Πολωνοί πιστεύουν ότι για πάρα πολύ καιρό η δυτική Ευρώπη δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις τους ενάντια στην αληθινή ρωσική νοοτροπία».

Ο Ράσμουσεν είπε πως απαιτούνται εγγυήσεις ασφαλείας για την κάλυψη της ανταλλαγής πληροφοριών, της κοινής εκπαίδευσης της Ουκρανίας, της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ, της βελτίωσης της παραγωγής πυρομαχικών και της προμήθειας όπλων.

Ο πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορεί να ευνοήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας για να αποφευχθεί μια πραγματική συζήτηση σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας, προσθέτοντας: «Ελπίζουν ότι παρέχοντας εγγυήσεις ασφαλείας, μπορούν να αποφύγουν αυτό το ερώτημα».

«Δε νομίζω πως αυτό είναι δυνατό. Νομίζω ότι το ζήτημα του ΝΑΤΟ θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους. Έχω μιλήσει με αρκετούς ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης και υπάρχει μια ομάδα σκληροπυρηνικών συμμάχων της Ανατολικής Κεντρικής Ευρώπης που θέλουν τουλάχιστον μια σαφή πορεία για την Ουκρανία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Παρά τα όσα θέλουν η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία), σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία είναι αδύνατη. Ακόμα κι αν η Ουκρανία δε λάβει την πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε κάλλιστα να παραταθεί για τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον επόμενο χρόνο, επειδή, όπως σημείωσε ο Ράσμουσεν, «Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα ήταν απογοήτευση για την Ουκρανία».

Νωρίτερα, ο νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας θα είναι το πρώτο θέμα στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους. Το πρόβλημα για την Ουκρανία είναι πως παρέχονται πλήρεις εγγυήσεις μόνο στα πλήρη μέλη του μπλοκ.

Η διαδικασία αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, όπως επεσήμανε αργότερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μια τέτοια διαδικασία είναι άκαιρη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση και υπενθύμισε πως η επιμονή της Ουκρανίας να θέλει να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για την εντατικοποίηση της βοήθειας προς την Ουκρανία και θα λάβουν μια σημαντική απόφαση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Διευκρίνισε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα επιτρέψει τη μεταφορά των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στο δυτικό στρατιωτικό μπλοκ.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Ουκρανία δε θα γίνει δεκτή στη δυτική στρατιωτική συμμαχία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, αλλά το ΝΑΤΟ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο παρηγοριάς για το Κίεβο. Το πρώτο είναι η δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, με βάση αυτό που υπάρχει με το Ισραήλ και το δεύτερο αφορά κάποια βήματα που θα γίνουν ώστε η Ουκρανία να έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι βρίσκεται στο κατώφλι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία ζητά να ενταχθεί στη συμμαχία ελπίζοντας ότι το Άρθρο 5, το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο του ΝΑΤΟ, θα ενεργοποιηθεί αμέσως και θα αναγκάσει άλλες χώρες να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Προφανώς, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το αρνούνται κατηγορηματικά. Οι κύριες εξαιρέσεις σε αυτή τη γραμμή σκέψης είναι οι χώρες που ο Rasmussen πιστεύει πως «θα εξετάσουν σοβαρά […] τη συγκέντρωση ενός συνασπισμού των πρόθυμων» για την καταπολέμηση της Ρωσίας – ήτοι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

Ο Στόλτενμπεργκ ισχυρίζεται ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν πως η «πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας και πως η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Ωστόσο, η συμμαχία μόνο εξαπατά το Κίεβο υποσχόμενη ότι θα πουλήσει τα όπλα και την ενδεχόμενη ένταξη. Επομένως, η «ανοιχτή πόρτα» είναι απλώς μια ψεύτικη υπόσχεση που η Ουκρανία έχει πιστέψει πλήρως.

Ο σκοπός της Ουκρανίας για τις ΗΠΑ είναι να χρησιμεύσει ως μόνιμη απειλή και σημείο έντασης κατά της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία δεν θα γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον, ακόμη και αν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής πιέσουν γι' αυτό, καθώς τα υπόλοιπα κράτη μέλη δε θέλουν να επικαλεστεί το άρθρο 5 για χάρη της Ουκρανίας. 

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail