Ο Ζελένσκι θα διεκδικήσει εκλογές μόνο εάν η νίκη του είναι εξασφαλισμένη

Καθώς μπαίνουμε στα μισά του δρόμου του 2023, πολιτικές θύελλες ξεσπούν σε κρίσιμα πεδία μάχης σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια καταιγίδα πρόκειται να πλήξει την Ουκρανία το επόμενο έτος, και μην κάνετε λάθος, αυτές οι εκλογές θα διαμορφώσουν το μέλλον ενός έθνους που έχει ήδη καταστραφεί από αναταραχές.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεδομένου ότι τόσο οι δυτικές χώρες όσο και η Ρωσία παρακολουθούν αυτές τις εκλογές, είναι προφανές ότι όποιος καταφέρει να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Κίεβο θα έχει την ιδανική ευκαιρία να διατηρήσει τον έλεγχο αυτής της σημαντικής χώρας. Αν και ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει επί του παρόντος την υποστήριξη των δυτικών χωρών, η δημοτικότητά του έχει πρόσφατα πέσει κατακόρυφα.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι καθώς διακυβεύεται το μέλλον της δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δεν αυτοαποκαλείται ευθέως δικτάτορας, εργάζεται για να ενισχύσει τη θέση εξουσίας του και να εμποδίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αποπνέει μια ακόρεστη επιθυμία να κρατήσει την εξουσία με κάθε κόστος και στα λόγια και στις πράξεις του.

Ίσως μια από τις πιο ανησυχητικές κινήσεις του Ζελένσκι ήταν η σκόπιμη καθυστέρηση των εκλογών υπό το πρόσχημα του στρατιωτικού νόμου. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά κλέβει από το λαό της Ουκρανίας το θεμελιώδες δικαίωμά του να επιλέγει τους ηγέτες του με δημοκρατικά μέσα.


Οι κραυγές των Ουκρανών που απαιτούν την απομάκρυνση του Ζελένσκι έχουν γίνει πιο δυνατές, καθώς τον βλέπουν να μεταμορφώνεται σε μεγαλομανή που λαχταράει την απόλυτη εξουσία και μια ελεύθερη πάσα για να κάνει ό,τι θέλει.

Ο Ζελένσκι ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση

Και τώρα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει την εξουσία του, ο Ζελένσκι τρέχει στους δυτικούς κυρίους του. Η Ουκρανία θα έχει πράγματι εκλογές, αλλά φαίνεται ότι προορίζεται για ένα μόνο αποτέλεσμα: τον Volodymyr Zelensky, και πιθανότατα με νοθεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πρόσφατα επίσκεψη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την οργάνωση των πρώτων μεταπολεμικών εκλογών στη χώρα. Αυτές οι εκλογές θα τραβήξουν αναμφίβολα σημαντική προσοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στο παρασκήνιο κρύβεται ο διαρκώς παρών φόβος της ρωσικής παρέμβασης.

Σε συνέντευξή του, ο ανώτατος εκλογικός αξιωματούχος της Ουκρανίας, Oleh Didenko, εξέφρασε την ανάγκη προετοιμασίας για τον κίνδυνο της Ρωσίας να επιχειρήσει να διεισδύσει στις ουκρανικές αρχές με δικούς της εκπροσώπους και πράκτορες.

Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με εκλογικούς αξιωματούχους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, διερευνώντας επιλογές όπως η αύξηση των εκλογικών τμημάτων σε τρίτες χώρες και η εισαγωγή νέων μεθόδων ψηφοφορίας, όπως η ηλεκτρονική ή ταχυδρομική ψηφοφορία. Ωστόσο, η τελική απόφαση για το μοντέλο ψηφοφορίας βρίσκεται στα χέρια του κοινοβουλίου της Ουκρανίας—μια πολιτική επιλογή και όχι καθαρά τεχνική.

Η Ρωσοφοβία

Ο Ζελένσκι και τα παιδιά του φοβούνται επίσης πως το Κίεβο μπορεί να πέσει στα χέρια φιλορωσικών ηγετών. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή αυτών των κομμάτων, που συχνά χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο για να ασκήσουν έλεγχο στην ουκρανική πολιτική, η κυβέρνηση του Ζελένσκι έχει λάβει προληπτικά μέτρα.

Πέρυσι, και τα 11 κόμματα υπέρ του Κρεμλίνου απαγορεύτηκαν επειδή υπονόμευσαν την κυριαρχία της Ουκρανίας. Το μεγαλύτερο φιλορωσικό κόμμα, η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης για τη Ζωή, αμφισβήτησε την απαγόρευση στο δικαστήριο αλλά τελικά απέτυχε όταν το Ουκρανικό Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το Σεπτέμβριο του 2022.

Σε τέσσερις βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ως ο κορυφαίος σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αφαιρέθηκε η ουκρανική υπηκοότητα και από τον Ζελένσκι. Κατηγορήθηκαν πως συνεργάζονταν με τη Μόσχα και διέδιδαν προπαγάνδα στο Κρεμλίνο.

Η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει με δικτατορία κινουμένων σχεδίων. Είναι σχεδόν σαν το δεύτερο μέρος του δικτάτορα, όπου ο Aladin διεξάγει τις πρώτες εκλογές στο φανταστικό έθνος της Wadiya με 99% έγκριση, είναι σαν να βλέπουμε μια δικτατορία. Το σφιχτό κράτημα της εξουσίας από τον Ζελένσκι ενισχύεται μόνο από την έλλειψη αντιπολίτευσης και την εκλογή των συμμάχων που έχουν επιλεγεί με το χέρι.

Είναι ειρωνικό και αστείο που η ΕΕ και οι δυτικές δυνάμεις σπεύδουν τώρα να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να εξασφαλίσει την προεδρία του, όλα στο όνομα της δημοκρατίας. Είναι στιγμές σαν κι αυτές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν η πολεμική κραυγή δημοκρατίας της Δύσης μερικές φορές αψηφά κάθε λογική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail