Το Πεκίνο ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη διαδικασία επιδείνωσης των σχέσεων με την Κίνα

pixabay / LoggaWiggler
Freepen.gr -
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον θα αποσκοπεί στην υπέρβαση της ύφεσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, γράφει το πρακτορείο Interfax.

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν χωρίς συμβιβασμούς τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη συνάντηση στο Μπαλί μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να προωθήσουν την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων προκειμένου να σταματήσει η παρακμή, να τις σταθεροποιήσουν και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο» αναφέρει η ανακοίνωση επικαλούμενη τις δηλώσεις του Γκανγκ.

Τόνισε ότι «προς το παρόν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων».

Σύμφωνα με τον Τσιν Γκανγκ, «η Κίνα έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια σταθερή, προβλέψιμη και εποικοδομητική σχέση». Εξέφρασε την ελπίδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα τηρήσουν μια αντικειμενική και ορθολογική κατανόηση της Κίνας (...), θα στηρίξουν το πολιτικό θεμέλιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων».

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών «ξεκαθάρισε επίσης τη θέση αρχών για τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες της Κίνας, όπως το ζήτημα της Ταϊβάν, και υπέβαλε σαφείς απαιτήσεις».

Τόνισε ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των βασικών συμφερόντων της Κίνας, είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και ο πιο ορατός κίνδυνος», προτρέποντας τις ΗΠΑ να τηρήσουν την αρχή της «μίας Κίνας» και να μην υποστηρίξουν την «Ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail