Μια στρατιωτική έκτακτη ανάγκη θα μπορούσε σύντομα να επιβληθεί στην Ευρώπη

Η ΕΕ έχει χάσει κάθε κοινή λογική στην επιθυμία της να ανάψει τον ουκρανικό κλίβανο. Να είστε προετοιμασμένοι γιατί πρόκειται να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

tfiglobalnews.com - Ansh Pandey / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει βυθιστεί σε ύφεση, αφήνοντας την ΕΕ άναυδη. Με το ΑΕΠ της να πέφτει κατακόρυφα κατά 0,3 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από πτώση 0,5 τοις εκατό το προηγούμενο τρίμηνο, ο κώδωνας του κινδύνου κρούει στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, παρά την οικονομική αναταραχή, η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο, αποφασισμένη να δώσει προσοχή και να συμμετάσχει στις πολεμικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εξαναγκασμό των πολιτών της.

Αναμφίβολα, η ΕΕ έχει το μερίδιό της σε μεγάλες χειρονομίες. Πέρασε ομόφωνα δέκα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έστειλε όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και επιτάχυνε τις ενταξιακές συνομιλίες με χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Όμως οι συνέπειες αυτών των ενεργειών γίνονται πλέον οδυνηρά σαφείς. Φαίνεται ότι η ΕΕ πρόκειται να αποκαλύψει ένα ακόμη πιο μοχθηρό και ποταπό σχέδιο.

Μια οικονομία εν καιρώ πολέμου

Αυτό το σχέδιο, ωστόσο, θέτει υπό αμφισβήτηση το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας, μια αρχή που η ΕΕ ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει. Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ, δημοσιοποιεί ένθερμα μια πολεμική οικονομία και ζητά ταχεία αύξηση των κρατικών παραγγελιών για πυρομαχικά και όπλα. Έχει επισκεφθεί πολλές τοποθεσίες παραγωγής όπλων και θρηνούσε για την έλλειψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων και την αργή πρόοδο.

Λοιπόν, τι ακριβώς σημαίνει πολεμική οικονομία; Φανταστείτε αυτό: ένοπλοι άντρες εισβάλλουν στο εργοστάσιό σας, καταλαμβάνουν τον έλεγχο και το μετατρέπουν σε μια πολεμική μηχανή που παράγει όπλα και άλλα απαραίτητα για τον πόλεμο, ακόμη και τρόφιμα.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μια τέτοια οικονομία εν καιρώ πολέμου, θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στις οικονομικές προτεραιότητες και πολιτικές. Βασικές βιομηχανίες, βασικοί πόροι και στρατηγικοί τομείς θα τεθούν υπό αυξημένο κυβερνητικό έλεγχο.

Θα δοθεί προτεραιότητα στα πιο κρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες και οι σπάνιοι πόροι θα διατεθούν με δελτίο. Το εργατικό δυναμικό θα επιστρατευθεί για στρατιωτική θητεία ή βοηθητικούς ρόλους και οι αμυντικές βιομηχανίες θα γνώριζαν εκθετική ανάπτυξη.

Περιττό Μέτρο

Επιπλέον, η χρηματοδότηση του πολέμου θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας, η έκδοση πολεμικών ομολόγων ή ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές. Και για να διατηρηθεί η σταθερότητα, ενδέχεται να επιβληθούν έλεγχοι τιμών και κανονισμοί για βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η ίδια η σκέψη είναι ανατριχιαστική, έτσι δεν είναι; Και είναι κατανοητό ότι έχει προκαλέσει ανατριχίλα σε πολλά έθνη.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστεί ρητά μια «οικονομία πολέμου», όταν η χώρα του έχει ήδη συνεισφέρει περισσότερο από το ένα τοις εκατό του ΑΕΠ της για να βοηθήσει την Ουκρανία. «Δε χρειάζεται να το δηλώσουμε ειδικά», ισχυρίζεται.

Ακόμη και ο στρατιωτικός ιστορικός Slawomir Debski, διευθυντής του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αμφισβητεί την ανάγκη για ένα τέτοιο πλαίσιο, υποπτευόμενος ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν είναι σίγουροι για τις επιπτώσεις του.

Η ΕΕ πιστεύει πως η εφαρμογή μιας πολεμικής οικονομίας είναι η τελευταία λύση για να κρατηθούν αναμμένες οι πυρκαγιές του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά με ποιο κόστος; Αναμένεται ότι οι άτυχοι Ευρωπαίοι θα σηκώσουν το βάρος τέτοιων αποφάσεων; Ήρθε η ώρα για έλεγχο πραγματικότητας. Δεν πρόκειται για καθόλου ευγενείς προθέσεις και οι πιθανές συνέπειες είναι τρομερές.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να θυσιάσει τη δημοκρατία, το ίδιο το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για χάρη του πολέμου. Ναι, επιτέλους συνειδητοποίησε ότι η μιλιταριστική προσέγγιση είναι η μόνη λύση.

Καθώς πλησιάζει η προοπτική μιας στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Είναι η επιτομή της ενότητας και της γραφειοκρατίας. Πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να πάνε τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο, έτσι δεν είναι; Τώρα σκέφτονται μια πολεμική οικονομία! Γιατί τίποτα δεν λέει «ας λύσουμε τα προβλήματά μας», όπως η επιστράτευση πόρων και η μετατροπή των εργοστασίων σε μηχανές παραγωγής όπλων. Αυτό είναι σκέτη τρέλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail