Europe shale gas reserves. (Világgazdaság) |
Τα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου της Ευρώπης εκτιμήθηκαν αρχικά ότι ήταν μεταξύ 13 και 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σημαντικά περισσότερα από τα υπάρχοντα κοιτάσματα της συμβατικής ποικιλίας φυσικού αερίου. Ωστόσο, το fracking για σχιστολιθικό αέριο αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο σε όλη την Ευρώπη. Λόγω της υψηλής πυκνότητας πληθυσμού και των γεωλογικών συνθηκών στις περιοχές όπου θα γινόταν εξόρυξη, καθώς και των ισχυρισμών για ρύπανση, η βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου δεν απογειώθηκε ποτέ, αναφέρει η έκθεση.
Διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες έκαναν εκστρατεία κατά του σχιστολιθικού αερίου, οργανώνοντας διαδηλώσεις στις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο άρχισαν να κυκλοφορούν υποψίες ότι μπορεί να λάμβαναν οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία, η οποία ήθελε να προστατεύσει την αγορά για τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της Σιβηρίας.
Μια έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens (WMCES) διαπίστωσε πως η ρωσική κυβέρνηση παρείχε χρηματοδότηση 82 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ που είχαν επιφορτιστεί να πείσουν τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να σταματήσουν την εξερεύνηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Το WMCES ανέφερε επίσης ότι το Κρεμλίνο είχε χρησιμοποιήσει διάφορους «άτυπους μεσάζοντες», κυρίως εταιρείες και ιδιώτες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, για να χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικές ομάδες με έδρα την ΕΕ. Αυτό δυσκόλεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να ακολουθήσουν το μονοπάτι των χρημάτων προς τη Ρωσία.
Η πολιτική αυτή έφερε στη Ρωσία οικονομική και πολιτική επιτυχία καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία επέβαλαν μορατόριουμ στην εξερεύνηση σχιστολιθικού αερίου. Ο Merrill Matthews του αμερικανικού think tank Institute for Policy Innovation, έγραψε πέρυσι: «Προσπαθώντας να στρέψει την κοινή γνώμη και την πολιτική ενάντια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ειδικά το fracking [τεχνική για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου], οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν λιγότερο ανταγωνισμό, που τους επιτρέπει να χρεώνουν υψηλότερες τιμές, να πραγματοποιούν μεγαλύτερα κέρδη και να κάνουν την Ευρώπη ακόμα πιο εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο…. Η αποστολή ολοκληρώθηκε! Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη δεν αγκάλιασε ποτέ το fracking».
Σύμφωνα με τον Dimitar Lilkov του WMCES, «Εάν η Ευρώπη δε διερευνήσει νέες επιλογές όπως το σχιστολιθικό αέριο για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο δυσάρεστες επιλογές. Η μία θα ήταν να υποκύψουμε στην πίεση της κατάστασης και να διαπραγματευτούμε για αποκαταστάσεις αποστολών από την Gazprom. Αυτό θα ήταν μια καταστροφική γεωπολιτική αποτυχία για την ΕΕ και μια άμεση προδοσία του λαού της Ουκρανίας».
«Η δεύτερη επιλογή είναι το ενεργειακό δελτίο, οι κοινωνικές εντάσεις και η οδυνηρή απώλεια της οικονομικής ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την ήπειρο», κατέληξε.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, υπήρχαν πολλές εικασίες ότι η Πολωνία είχε σημαντική χωρητικότητα σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, πιθανές εταιρείες εξόρυξης ισχυρίστηκαν εκείνη την εποχή πως η εξερεύνηση των περισσότερων από τα αποθέματα θα ήταν αντιοικονομική.
* πληροφορίες polskieradio.pl