Δεν πρόκειται να το δουν ποτέ να έρχεται, και έτσι δε θα είναι προετοιμασμένοι…

pixabay
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι αισιόδοξος, αλλά η τυφλή αισιοδοξία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Ο λόγος που τόσοι πολλοί από τους «ειδικούς» συγκλονίστηκαν από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008 και του 2009 είναι επειδή δεν ήθελαν να πιστέψουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Δυστυχώς, παρατηρούμε ένα παρόμοιο μοτίβο τώρα. Παρόλο που πνιγόμαστε τελείως στο χρέος, ο πληθωρισμός είναι εντελώς εκτός ελέγχου, το νόμισμά μας μετατρέπεται σε χαρτί υγείας, η αγορά κατοικιών έχει αρχίσει να καταρρέει και γίνονται μαζικές απολύσεις σε όλη τη χώρα, πολλοί από τους «ειδικούς» συνεχίστε να επιμένετε ότι όλα θα πάνε καλά.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, τα ακόλουθα προέρχονται από ένα άρθρο του CNN με τίτλο «Η υπόθεση για μια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 καταρρέει»:

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι, επενδυτές και οικονομολόγοι είχαν χαρακτηρίσει το 2023 ως το έτος κατά το οποίο μια ύφεση θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.

Η σκέψη ήταν πως η αμερικανική οικονομία θα ακινητοποιηθεί, επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ουσιαστικά πατούσε φρένο για να καταπνίξει τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις θα απολύουν εργαζομένους και οι κουρασμένοι από τον πληθωρισμό Αμερικανοί θα μειώνουν τις δαπάνες.

Χμ, μισώ να διακόπτω τους ευσεβείς πόθους του CNN, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι επιχειρήσεις πραγματικά απολύουν εργαζομένους.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους είναι 315 τοις εκατό υψηλότερος από τον αριθμό των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν κατά τους πρώτους πέντε μήνες του περασμένου έτους.

Και περισσότεροι εργαζόμενοι απολύονται κάθε μέρα. Νωρίτερα σήμερα, με λύπη έμαθα πως το Spotify μόλις αποφάσισε ότι ένας ακόμη γύρος απολύσεων κατέστη απαραίτητος:

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ενός σημαντικού κύματος απολύσεων, το Spotify σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έναν ακόμη γύρο απολύσεων. Αυτή τη φορά, οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν το τμήμα podcast ως μέρος μιας εταιρικής αναδιοργάνωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει τη συγχώνευση των Parcast και Gimlet Studios.

Σε εσωτερικό σημείωμα, ο Sahar Elhabashi, επικεφαλής του τμήματος podcast του Spotify, ανακοίνωσε πως η εταιρεία προχωρούσε σε αλλαγές που θα οδηγούσαν σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 2%. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει περίπου 200 θέσεις εργασίας και όσοι επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει πρόσκληση να μιλήσουν με κάποιον από το τμήμα HR.

Ακριβώς όπως το 2008 και το 2009, πολλοί άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους πέφτουν από τη μεσαία τάξη επειδή δεν έχουν κανένα είδος μαξιλαριού για να ξαναπατήσουν.

Οι τάξεις των πεινασμένων και των αστέγων αυξάνονται ραγδαία και αυτό έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κρίση σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις μας.

Οι άστεγοι που είναι πραγματικά άποροι τείνουν να ζουν σε σκηνές, αλλά εκείνοι που έχουν τουλάχιστον λίγα χρήματα συχνά ζουν σε RV. Σε αυτό το σημείο, υπολογίζεται πως πάνω από 11.000 άστεγοι ζουν σε RV μόνο στην κομητεία του Λος Άντζελες:

Υπάρχουν, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, περισσότερα από 11.000 άτομα που ζουν σε RV σε όλη την κομητεία του Λος Άντζελες. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Η πανδημία του Covid-19 οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Μερικοί από τους κατοίκους των RV έχουν δουλειά, αλλά είτε δεν θέλουν να πληρώσουν ενοίκιο διαμερισμάτων, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσουν, σε μια πόλη όπου το μέσο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοστίζει περίπου 2.500 $ το μήνα.

Φυσικά όπου υπάρχει κρίση αστέγων υπάρχει σχεδόν πάντα κρίση ναρκωτικών.

Οι υπαίθριες αγορές ναρκωτικών λειτουργούν πλέον ελεύθερα σε κοινότητες σε όλη τη χώρα, και υπάρχουν μερικές πόλεις όπου η κατάχρηση ναρκωτικών είναι τόσο κακή που οι αρχές έχουν εγκαταλείψει εντελώς την προσπάθεια να την ελέγξουν.

Μία από αυτές τις πόλεις είναι το Σαν Φρανσίσκο , και ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων πέφτουν εκεί πολύ πιο γρήγορα από τον εθνικό μέσο όρο:

Η αξία των οικιστικών ακινήτων στο εγκληματικό Σαν Φρανσίσκο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να μειώνονται κατά περίπου 16,7%. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια πιο μέτρια πτώση 3,3% στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα τη διαφορά περίπου 13,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Η πτώση στην αγορά κατοικίας στο Σαν Φρανσίσκο είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετη απώλεια περίπου 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αξία των οικιστικών ακινήτων σε σύγκριση με αυτό που θα είχε συμβεί εάν η πόλη ακολουθούσε το πρότυπο που παρουσιάζεται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Hoover Institution.

Η Zillow, μια εταιρεία αγοράς ακινήτων, προέβλεψε ότι η αξία του στεγαστικού αποθέματος του Σαν Φρανσίσκο ήταν κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από την πτώση των τιμών.

Περιττό να πούμε ότι πολλοί εξαρτημένοι πρέπει να κλέβουν πράγματα για να χρηματοδοτήσουν τους εθισμούς τους, και έτσι έχουμε δει τα ποσοστά εγκληματικότητας να αυξάνονται στα ύψη τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Στο Σικάγο, τα πράγματα έχουν γίνει τόσο άσχημα που ένα κατάστημα της Walgreens αποφάσισε στην πραγματικότητα να βάλει σχεδόν όλα τα εμπορεύματά της «πίσω από ταμεία»:

Ένα κατάστημα Walgreens στο Σικάγο φέρεται να έχει επανασχεδιαστεί για να επιτρέπει στους πελάτες να περιηγούνται μόνο σε δύο διαδρόμους προϊόντων – αφού περάσουν από αντικλεπτικούς ανιχνευτές.

Σύμφωνα με το Block Club Chicago, οι αλλαγές στο κατάστημα στην οδό E. Roosevelt 2 στην περιοχή South Loop τοποθετούν τα περισσότερα εμπορεύματα σε διαδρόμους πίσω από γκισέ με προσωπικό, τα οποία οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν ψηφιακά μέσω περιπτέρων.

Πολλοί άλλοι λιανοπωλητές κλείνουν οριστικά τα καταστήματα σε πόλεις όπως το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και το Πόρτλαντ.

Η κοινωνία μας λιώνει μπροστά στα μάτια μας, αλλά μην ανησυχείτε.

Το CNN λέει ότι όλα θα πάνε μια χαρά.

Το πιστεύετε, έτσι δεν είναι;

Οι Κινέζοι σίγουρα δεν το πιστεύουν. Τους τελευταίους μήνες αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες χρυσού:

Η Κίνα πρόσθεσε στα αποθέματά της σε χρυσό για έκτο συνεχόμενο μήνα, επεκτείνοντας μια αναταραχή αγορών καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο επεκτείνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό εν μέσω κλιμάκωσης γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων.

Η Κίνα αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά περίπου 8,09 τόνους τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Διοίκησης Συναλλάγματος την Κυριακή. Τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται πλέον σε περίπου 2.076 τόνους, αφού η χώρα αύξησε τα αποθέματα κατά περίπου 120 τόνους τους πέντε μήνες έως το Μάρτιο.

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν μεγάλες ποσότητες χρυσού το περασμένο έτος για να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και για να προστατεύσουν τα αποθέματα από τον αντίκτυπο της αποδυνάμωσης του δολαρίου και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι αποθηκεύουν χρυσό είναι επειδή βλέπουν ότι έρχεται μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να μπορούν να το δουν επίσης.

Οι συνθήκες βραχυπρόθεσμα θα επιδεινώνονται σταθερά και μακροπρόθεσμα θα γίνονται πολύ άσχημες.

Αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται τους πολιτικούς μας και τους «ειδικούς» στην τηλεόραση που τους διαβεβαιώνουν ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μεγάλη κατάρρευση με κάποιο τρόπο.

Έτσι, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να προετοιμαστούν και στο τέλος θα τυφλωθούν από ένα οικονομικό τσουνάμι που ήταν απολύτως πεπεισμένοι πως δε θα ερχόταν ποτέ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail