Πόσο καιρό μπορούν τα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης να αποκρύπτουν το ναζιστικό πρόβλημα της Ουκρανίας;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που παραδέχεται ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων: κραδαίνουν περήφανα ναζιστική εικονογραφία και σύμβολα.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Το άρθρο ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας, πολλοί λογαριασμοί που σχετίζονται με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημοσιεύσει εικόνες και βίντεο του προσωπικού τους να κραδαίνει ναζιστικά σύμβολα όπως το «Totenkopf:» ένα κρανίο που σχετίζεται με τη διαβόητη μονάδα των Ναζί SS.

Το άρθρο σημείωσε περαιτέρω πως ο επίσημος λογαριασμός του ΝΑΤΟ δημοσίευσε μια εικόνα ενός Ουκρανού στρατιώτη με ναζιστικές εικόνες το Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια τη διέγραψε αθόρυβα.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να θολώσει τη χρήση του ναζιστικού συμβολισμού: κάτι που έχουν κάνει επανειλημμένα τα εταιρικά κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Προσπαθώντας να παραμορφώσουν την εικόνα σε σημάδια «Ουκρανικής Μυθολογίας» ή «Υπερεθνικισμού», τα δυτικά ΜΜΕ εκτελούσαν συνεχώς διανοητική γυμναστική σε ολυμπιακό επίπεδο για να υπερασπιστούν τον πόλεμο αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας. Οποιοδήποτε σημάδι αμφισβήτησης της επίσημης αφήγησης αντιμετωπίζεται με επικίνδυνα «ρωσικά τρολ».

Ωστόσο, τα γεγονότα είναι πεισματικά πράγματα, και ακόμη κι αν διασκεδάσουμε την ιδέα του «ουκρανικού υπερεθνικισμού» θα την αναζητήσουμε πίσω στη ρίζα της. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι μια απλή αναζήτηση του «Στέπαν Μπαντέρα» για να κατανοήσει τη νοοτροπία του «ουκρανικού υπερεθνικιστή».

Ο Μπαντέρα ήταν ένας Ουκρανός εθνικιστής που ήθελε να επιδιώξει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη τον οδήγησε να δώσει τα χέρια με τη ναζιστική Γερμανία.

Ο Μπαντέρα και οι υποστηρικτές του, τώρα γνωστοί ως Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), θα ήταν τότε υπεύθυνοι για τις συστηματικές δολοφονίες χιλιάδων Πολωνών κατ' εντολή του ναζιστικού καθεστώτος.

Αν και το OUN τελικά θα συντριβόταν και θα φυλακιζόταν από τους Σοβιετικούς, οι πυρήνες τους παρέμειναν ισχυροί στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Αρκετά ισχυροί ώστε η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA να παραμένει σε συνεχή επαφή μαζί τους στις αντισοβιετικές επιχειρήσεις της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στην πραγματικότητα, η CIA θα προωθούσε αυτή τη σχέση για τα επόμενα χρόνια.

Ο ειδικός της CIA Douglas Valentine το κάνει πολύ σαφές: η CIA συμμετείχε άμεσα στην καλλιέργεια φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία για 70 χρόνια.

Σήμερα, οι σπόροι που φυτεύτηκαν από τους πράκτορες της CIA της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έχουν γίνει ενοχλητικοί αλλά αποτελούν αποτελεσματικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουάσιγκτον.

Αποτελεσματικά επειδή αυτά τα τάγματα όπως το διαβόητο τάγμα του Αζόφ θεωρούνται εθνικοί ήρωες όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά το θέαμα των δυτικών μέσων ενημέρωσης τους έχει κάνει «υπερασπιστές της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ.

Προβληματικό γιατί καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ακόμη και πριν από αυτό, δεν κρατούν πίσω τα ναζιστικά διακριτικά, τις πεποιθήσεις και τους χαιρετισμούς τους.

Όταν τα δυτικά ΜΜΕ παραδέχονται ότι υπάρχει ένα ναζιστικό πρόβλημα στην Ουκρανία (ακόμη και πριν από τον πόλεμο), όταν ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι ο «Αποναζισμός», και ακόμη και οι μαχητές στο πλευρό της Ουκρανίας είναι πρόθυμοι να προβάλουν ναζιστικές εικόνες και τα συνθήματα, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς - τι θα χρειαστεί για τους Αμερικανούς για να συνειδητοποιήσουν ότι τα λεφτά τους που κερδίζουν με κόπο χύνονται στα χέρια των Νεοναζί;

Μόνο το ποσό των 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από χρήματα των φορολογουμένων έχει δαπανηθεί για όπλα στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα των φορολογουμένων σε βοήθεια ασφαλείας - εκπαίδευση και επιμελητεία. Οι αριθμοί εδώ δεν περιλαμβάνουν άλλες μορφές βοήθειας - οικονομική βοήθεια και δάνεια (για περισσότερα όπλα, φυσικά).

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ουσιαστικά αφήνει τα σχολεία στη χώρα να υποφέρουν, τις υποδομές να διαβρώνονται και την υγεία να πέφτει κατακόρυφα, ενώ διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια στα χέρια νεοναζί στρατιωτών - στρατιωτών που πιθανότατα θα υποβάλουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα και θα λάβουν αυτόματη έγκριση για να ζήσουν στις Η.Π.Α.

Αν οι Αμερικανοί θέλουν μια μικρή γεύση από το τι είναι ικανοί οι νεοναζί στις γειτονιές τους, μπορούν να αναφέρουν τον ρατσιστή δολοφόνο Buffalo - ο οποίος πυροβόλησε ένα μπακάλικο σε μια γειτονιά έγχρωμων ενώ έφερε το Sonnenrad, ένα δημοφιλές νεοναζιστικό λογότυπο που εμφανίζεται σε πολλούς Ουκρανοί στρατιώτες.

Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου και παραγωγικές προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στο πλευρό της Ουκρανίας προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τη ναζιστική ευθυγράμμιση ως «ρωσική προπαγάνδα». Αλλά πρέπει να ρωτήσει κανείς, αν η πραγματικότητα σε κοιτάζει κατάματα, πότε ένα γεγονός παύει να είναι «ρωσική προπαγάνδα» και γίνεται μια πραγματικότητα που δύσκολα καταπίνεται;

Το θέαμα των μέσων ενημέρωσης του πολέμου έχει δημιουργήσει δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία, ενώ προσπαθεί να μπλοκάρει τις άβολες αλήθειες. Όμως, με τις ναζιστικές εικόνες να φαίνονται αμετανόητες, οι Αμερικανοί που τολμούν να αμφισβητήσουν την πολεμική ορμή των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να ρωτήσουν - το γνώριζε ο Λευκός Οίκος; Και αν το έκαναν (και σίγουρα το έκαναν) τι πραγματικά είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να διατηρήσει την ολίσθησή της στη γεωπολιτική;

Δυτικά μέσα ενημέρωσης και ουκρανικοί στρατιωτικοί λογαριασμοί έχουν δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών που κραδαίνουν το sonnerad, το totenkopf και τη σβάστικα. Μερικές φορές αυτές οι εικόνες διαγράφονται. Μερικές φορές, αφήνονται για να τα δει ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου του Instagram του ίδιου του Προέδρου Zelensky .

Αν και μέσα όπως οι New York Times μπορεί να πουν συγγνώμη εκ μέρους Ουκρανών στρατιωτών και «υπερεθνικιστών» στοιχείων, τα μέλη της πολεμικής μηχανής της Ουάσιγκτον έχουν κάνει ελάχιστα έως καθόλου σχόλια, καθώς ο πόλεμος απολάμβανε μεγάλη δικομματική υποστήριξη, ακόμη και χορηγώντας στην Ουκρανία εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων εύκολα εν μέσω απειλής αθέτησης προϋπολογισμού.

Επομένως, το σχετικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Είναι οι Αμερικανοί πρόθυμοι να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν ή θα προτιμούσαν να έχουν τα μάτια τους κλειστά και τα πορτοφόλια τους ανοιχτά;

* Ο Shabbir Rizvi  είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail