Οι παίκτες της Μέσης Ανατολής επενδύουν σε νέες σχέσεις καθώς η επιρροή των ΗΠΑ εξασθενεί

Η παγκόσμια τάξη των ΗΠΑ βρίσκεται σε παρακμή, καθώς αναδύεται ένας όλο και πιο πολυπολικός και αποδολαριοποιημένος κόσμος και αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στη Μέση Ανατολή. Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν αποτέλεσε στόχο πολλών επικρίσεων στο αμερικανικό κατεστημένο, και τα σχέδιά του για το Ιράκ φάνηκαν να είναι ακόμη μια αποτυχία της νεοαποικιακής πολιτικής, καθώς η περιοχή βλέπει τώρα ένα ισχυρότερο Ιράν . Η Σαουδική Αραβία με τη σειρά της σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τη χρήση του νομίσματος γιουάν σε διμερείς ενεργειακές συμφωνίες και φέρεται επίσης να ενταχθεί στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης με έδρα τη Σαγκάη, η οποία χρηματοδοτείται από κοινού από τις χώρες BRICS. Η στρατηγική των Αμερικανών στο θέμα των Κούρδων με τη σειρά του απειλείται από την τουρκική μόχλευση ασκώντας βέτο στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Οι υπερφορτωμένες ΗΠΑ μετατοπίζουν ολοένα και περισσότερο το στρατηγικό τους ενδιαφέρον μακριά από τη Μέση Ανατολή και προς τον Ινδο-Ειρηνικό και την Ανατολική Ευρώπη (συν την Κεντρική Ασία), ακόμη και ενώ η ναυτική τους υπεροχή πλησιάζει στο τέλος της.

Στην πραγματικότητα, η ιδέα πως η Μέση Ανατολή δεν πρέπει πλέον να αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον ξεκίνησε με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και εξελίσσεται, πρώτα από τον Ντόναλντ Τραμπ, και τώρα έχει αποκτήσει σαφέστερο περίγραμμα υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Sedat Laçiner, ένας Τούρκος ακαδημαϊκός ειδικός στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, υποστηρίζει ότι «δεδομένης της γεωστρατηγικής και πολιτιστικής σημασίας που ενσωματώνει, δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε πως η διαρκής παγκόσμια ηγεσία είναι αδύνατη για οποιαδήποτε δύναμη που αποτυγχάνει να ασκήσει κυριαρχία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μακροπρόθεσμα». Το σκεπτικό του είναι ότι οι ΗΠΑ απλά δεν μπορούν να «φύγουν» από την περιοχή, ένα κέντρο πετρελαίου και πετροδολαρίων. Αυτή είναι μια ακόμη πρόκληση που αντιμετωπίζει μια υπερδύναμη σε σταυροδρόμι.

Ο Majid Rafizadeh, πολιτικός επιστήμονας που υπηρετεί στα διοικητικά συμβούλια της Harvard International Review, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να «επιστρέψει» στη Μέση Ανατολή, αν και όχι στρατιωτικά - εστιάζοντας αντ 'αυτού περισσότερο σε επενδύσεις υποδομών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει τη μετάβαση από την σκληρή στη μαλακή δύναμη στην περιοχή επειδή, γράφει, «σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι οικονομικές εξελίξεις φαίνεται να έχουν γίνει πιο σημαντικές από την στρατιωτική δύναμη, όταν πρόκειται για την προώθηση της ειρήνης και το βασικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Το πρόβλημα, από αμερικανική σκοπιά, είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί απλώς να μην είναι πλέον τόσο ευπρόσδεκτες σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι τοπικοί παίκτες έχουν επενδύσει σε νέες σχέσεις.

Η Κίνα παραδοσιακά εμπλέκεται στη Μέση Ανατολή οικονομικά, αλλά πιο πρόσφατα άρχισε επίσης να συμμετέχει στη μεσολάβηση περιφερειακών συγκρούσεων, όπως αποδεικνύεται εύγλωττα από το ρόλο της στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας εξομάλυνσης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, μια ιστορική εξέλιξη που έχει σίγουρα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί. εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής του γεωπολιτικού χάρτη στην περιοχή. Το Πεκίνο έχει επίσης δείξει προθυμία να εργαστεί διπλωματικά για την ανανέωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης Παλαιστίνης-Ισραήλ.

Η κινεζική οικονομική σχέση με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής υπερβαίνει τώρα τις παραδοσιακές εισαγωγές πετρελαίου και τη συνεργασία φυσικού αερίου: ο ασιατικός γίγαντας έχει επίσης υπογράψει μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης 25 ετών με το Ιράν, η οποία βρίσκεται σε εφαρμογή. Αυτές οι εξελίξεις στη Δυτική Ασία συνδέονται επίσης με την 10χρονη πλέον Πρωτοβουλία Belt and Road.

Με τη Σαουδική Αραβία, το Πεκίνο έχει προσθέσει στη συνεργασία του τη χρηματοδότηση, την πράσινη ενέργεια και την τεχνολογία πληροφοριών. Ο Wang Yiwei, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο, ισχυρίζεται ότι η Μέση Ανατολή πρέπει να βρει «έναν ιδανικό συνεργάτη για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιακής οικονομίας, της νέας ενέργειας και της εξερεύνησης του διαστήματος». Πρόσθεσε πως η Κίνα μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική μετάβαση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Παραδόξως, η περιοχή έγινε πρόσφατα μάρτυρας των συνεχιζόμενων ιρανοαιγυπτιακών συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων, τη συμφιλίωση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά από 11 χρόνια. Μπορεί κανείς μόνο να αναρωτηθεί εάν αυτές οι νέες εξελίξεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το ίδιο ομαλά υπό μια μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία, λαμβάνοντας υπόψη πώς η Ουάσιγκτον είχε εργαστεί τόσο σκληρά για να απομονώσει το Ιράν και να αποδυναμώσει την περιφερειακή συνεργασία.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Δυτική Ασία, η Κίνα και η Ρωσία στην πραγματικότητα έχουν προωθήσει την σταθερότητα στην περιοχή. Παρά την όποια κριτική μπορεί να έχει κανείς για την τρέχουσα ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία (σε μια κρίση της Ανατολικής Ευρώπης για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Δύση), η αλήθεια είναι ότι, στη Μέση Ανατολή, η Μόσχα προωθεί την ειρήνη και την σταθερότητα. Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προαναφερθείσα επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς ο αραβικός κόσμος φαίνεται να ανακάμπτει από τη χαοτική περίοδο της «Αραβικής Άνοιξης». Η Μόσχα έχει επίσης τη δυνατότητα να μεσολαβήσει για μια τουρκοσυριακή προσέγγιση, καθώς υπήρξαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Μόσχα.

Η ρωσο-αιγυπτιακή οικονομική συνεργασία βρίσκεται επίσης σε άνοδο, αλλά, το πιο σημαντικό, καθώς οι ρωσο-ιρανικοί δεσμοί επεκτείνονται, ο Διαμετακομιστικός Διάδρομος Βορρά-Νότου εμφανίζεται ως πιθανή εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ, που συνδέει επίσης την Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή από τις συντομότερες διαδρομές.

Καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει την στρατηγική του διπλού περιορισμού και εστιάζει περισσότερο είτε στην Ανατολική Ευρώπη είτε στην περιοχή του Ειρηνικού, είναι φυσικό για τα έθνη της Μέσης Ανατολής να «γυρίσουν προς την Ανατολή» και να στραφούν βόρεια - στη διπλωματική και οικονομική σφαίρα, μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται σίγουρα πιο ελκυστικοί και αξιόπιστοι εταίροι και σύμμαχοι από την υπερδύναμη του Ατλαντικού. Ο Andrew Bacevich, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού το συνοψίζει: «Τι σκοπεύει να κάνει η Κίνα στη Μέση Ανατολή; Πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων; Υποθέτω πως όχι. Έχουν δύο βάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εκτός Κίνας. Δραστηριοποιούνται σε επίπεδο επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail