Ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι η πρόοδος στην αντεπίθεση είναι «πιο αργή από το επιθυμητό»

Σε μια συνέντευξη  που κυκλοφόρησε  από το BBC στις 21 Ιουνίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγνώρισε ότι η πρόοδος στο πεδίο της μάχης κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι «πιο αργή από την επιθυμητή» και είπε πως «ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια ταινία του Χόλιγουντ και αναμένουν αποτελέσματα τώρα». Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης πως το Κίεβο επιδιώκει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δε θα μιλήσει σε κανέναν για τον τερματισμό της σύγκρουσης όσο τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε αυτό που θεωρεί ουκρανικό έδαφος.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η Ουκρανία λέει ότι η αντεπίθεσή της κατέλαβε οκτώ χωριά στη νότια περιοχή Zaporozhye και στο Donetsk. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν προχωρήσει περαιτέρω επειδή «200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους έχουν ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο πρόεδρος ενίσχυσε την ανάγκη για το Κίεβο να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως ο απώτερος στόχος είναι να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την παροχή πρόσκλησης στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα στη Λιθουανία.

«Ο [Γενς] Στόλτενμπεργκ γνωρίζει τη θέση μου. Τους έχουμε πει πολλές φορές: «Μην τραβάτε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας», είπε ο Ζελένσκι.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι δε θα καθίσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή οποιονδήποτε άλλον για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης εκτός εάν τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος.

«Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά προχωρήσουμε στην αντεπίθεσή μας, δε θα συμφωνήσουμε σε μια παγωμένη σύγκρουση γιατί αυτός είναι πόλεμος, μια εξέλιξη χωρίς προοπτική για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Με τον ίδιο τρόπο, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε στις 18 Ιουνίου κατά του παγώματος της ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς και κατά της ολοκλήρωσής της με ρωσικούς όρους.

«Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά για να είναι βιώσιμη η ειρήνη, πρέπει να είναι δίκαιη. Ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει πάγωμα της σύγκρουσης και αποδοχή μιας συμφωνίας που υπαγορεύεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα  Welt am Sonntag  στις 18 Ιουνίου. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας στο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο ισχυρισμός του Στόλτενμπεργκ πως το ΝΑΤΟ δεν ήταν μέρος στη σύγκρουση απορρίφθηκε γρήγορα από τον Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει ότι τα μέλη της συμμαχίας παραδέχθηκαν: «πως χωρίς να στέλνουν όπλα στο ουκρανικό καθεστώς, χωρίς να παρέχουν στο Κίεβο δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους, η κατάσταση θα είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, αυτό είναι στην πραγματικότητα αναγνώριση της άμεσης εμπλοκής τους στον υβριδικό και μάλιστα θερμό πόλεμο που κηρύχθηκε εναντίον της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Αυτό θα αποδειχθεί δύσκολο καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι στις δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένα εντοπίσει τα χαμηλά αποθέματα και τα επίπεδα παραγωγής ως εμπόδια στην περαιτέρω υποστήριξη του Κιέβου.

Εξάλλου, παρά την αγανάκτηση από τον Ζελένσκι και τον Στόλτενμπεργκ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μάλιαρ είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η κατάσταση στα ανατολικά είναι τώρα δύσκολη», καθώς η Ρωσία δεν έχει παραιτηθεί από τον έλεγχο όλου του Ντονμπάς. Εκείνη, όπως έκανε ο Ζελένσκι όταν μετέδωσε την είδηση ​​μιας «πιο αργής από την επιθυμητή» επίθεσης, προσπάθησε να προσθέσει μια θετική στροφή λέγοντας πως «[η Ουκρανία] δεν επιτρέπει στον εχθρό να προχωρήσει».

Όσο κι αν το Κίεβο προσπαθεί να εξυμνήσει τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, η αντεπίθεσή του είναι αργή και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει λόγος για τελική νίκη. Είναι πιθανό ότι ο πόλεμος, κάποια στιγμή, θα σβήσει και θα παγώσει παρά τις υποσχέσεις του Zelensky και του Stoltenberg πως αυτό δε θα συμβεί.

Σε αυτή την κατάσταση, η Ουκρανία πιθανότατα θα λάβει μια κενή υπόσχεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε ο Ζελένσκι να κάνει την απώλεια του πολέμου πιο ευχάριστη για τους Ουκρανούς. Μια τέτοια υπόσχεση αξίζει ελάχιστα γιατί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ομόφωνη. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να εκπληρώσει μια σειρά προϋποθέσεων που πιθανότατα δε θα μπορεί να κάνει για πολύ καιρό.

Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους, η Ουκρανία κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει την εντύπωση πως έχει εξαπολύσει μια νικηφόρα επίθεση, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μια τελική νίκη. Το Κίεβο προσπαθεί να πείσει τους δυτικούς υποστηρικτές του για τον μύθο ενός ανίκητου ουκρανικού στρατού, αλλά αυτές οι λεγόμενες επιτυχίες είναι πολύ αμφίβολες.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία ελπίζει να λάβει μια σαφή πρόσκληση για ένταξη στο μπλοκ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Αν και η διαδικασία διαρκεί συνήθως χρόνια, το Κίεβο επισημαίνει μια επιταχυνόμενη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ελπίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήδη φέτος, αλλά αντιμετωπίζει την αντίθεση από ορισμένα μέλη του μπλοκ των 27 εθνών. Και εδώ είναι που η ιδιότητα του μέλους στο ΝΑΤΟ, όπως και η τελική πορεία του πολέμου, θα παγώσει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail