Το Ιράν είναι έτοιμο να ζαλίσει τη Δύση στην Κεντρική Ασία

Το να λέμε ότι το Ιράν είναι αουτσάιντερ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι μια κραυγαλέα υποτίμηση. Στην σκακιέρα της παγκόσμιας πολιτικής, ο αγώνας του Ιράν να ανακτήσει το χαμένο του μερίδιο στην αγορά πετρελαίου, ενόψει των κυρώσεων της Δύσης, έχει παρομοιαστεί εδώ και καιρό με ένα ερημικό, μοναχικό πιόνι που στρέφεται ενάντια σε μια σειρά από βασίλισσες. Ωστόσο, όπως ξετυλίγεται η αφήγηση, φαίνεται πως αυτό το πιόνι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εκπληκτικής μεταμόρφωσης, με τη Ρωσία να παίζει το ρόλο του μάγου.

Jyotiraditya Raj Dwivedi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα νέο μπλοκ σε άνοδο

Τη Δευτέρα (19 Ιουνίου), το TASS, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, έριξε μια βόμβα - το Ιράν, η Ρωσία και ένα καλειδοσκόπιο χωρών που εκτείνονται από τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης έως τη Δυτική Κίνα σκέφτονται την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η αποκάλυψη, που δεν ομολόγησε κανένας άλλος από τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexei Overchuk, μας δίνει μια ζωντανή ματιά στο ενδιαφέρον παιχνίδι του γεωπολιτικού πόκερ που παίζεται στην Ευρασία. Εάν αυτή η συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα είναι μια απόδειξη του ρητού, «Στο χάος, υπάρχει ευκαιρία».

Καθώς το Ιράν επιδιώκει να διαφοροποιήσει την αγορά του, η Ρωσία αντιλαμβάνεται μια χρυσή ευκαιρία να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, ενισχύοντας ουσιαστικά τη γεωπολιτική επιρροή του στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα «δείχνει την πόρτα» στη δυτική εμπλοκή. Η όρεξη του Κρεμλίνου για νέους εμπορικούς δρόμους έχει μόνο ανοίξει από τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. Έτσι, αυτή η πιθανή περιφερειακή συμφωνία με το Ιράν δε φαίνεται τίποτα λιγότερο από ένα ματς που έγινε στο γεωπολιτικό παράδεισο.

Ο κρυφός άσος της Ρωσίας

Σε αυτό το στρατηγικό ταγκό, το Ιράν είναι ο ενθουσιώδης εταίρος, έτοιμος να πάρει το επίκεντρο με «τεράστιους όγκους» ανταλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ξεκίνησαν με τη Ρωσία το Νοέμβριο του 2022. Αυτή η συμφωνία επεκτείνεται στο ενδιάμεσο σύμφωνο που ήδη προβλέπει μείωση των τελωνειακών δασμών σε εκατοντάδες κατηγορίες προϊόντων.

Η προσθήκη ενός άλλου στρώματος σε αυτό το εκτυλισσόμενο γεωπολιτικό παλίμψηστο είναι ο αναπτυσσόμενος δεσμός μεταξύ Ινδίας και Ιράν. Οι δυο τους βρίσκονται σε έντονες διαπραγματεύσεις για την εκτεταμένη χρήση του λιμανιού Chabahar. Μια συμφωνία θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω τις οικονομικές τάσεις του Ιράν στην υποήπειρο, δημιουργώντας μια άλλη αρτηρία μέσω της οποίας θα μπορούσε να αντλήσει το πετρέλαιο του.

Ενώ η πιθανή συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών του Ιράν και της Ρωσίας προκαλεί ίντριγκες, η Δύση δεν είναι απλώς ένας παρατηρητής στην εξελισσόμενη γεωπολιτική της Κεντρικής Ασίας. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Καζακστάν σηματοδοτεί προσπάθειες της Δύσης να ωθήσουν την περιοχή προς τη σφαίρα επιρροής της.

Ωστόσο, η Ρωσία, με συμμάχους όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ινδία, φαίνεται έτοιμη να αμφισβητήσει την προσέγγιση της Δύσης. Αυτός ο αναδυόμενος συνασπισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή, αναδιαμορφώνοντας τη γεωπολιτική της Κεντρικής Ασίας. Καθώς η Δύση θλίβεται και ο ευρασιατικός συνασπισμός οχυρώνεται, το σασπένς εντείνεται.

Ασταθής δύση

Σε αυτόν τον περίπλοκο γεωπολιτικό αγώνα σκακιού, η Δύση φαίνεται να παρακολουθεί από το περιθώριο, καθώς οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου, μετατρέποντας ενδεχομένως την περιοχή σε ενεργειακή δύναμη.

Η αφήγηση που εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή είναι μια έντονη υπενθύμιση της δυναμικής και συχνά εκπληκτικής φύσης της γεωπολιτικής. Μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε τα στερεότυπά μας και να αγκαλιάσουμε την συνεχώς εξελισσόμενη πολυπλοκότητα του κόσμου. Το Ιράν, που κάποτε παρομοιαζόταν με πιόνι, φαίνεται έτοιμο να γίνει βασίλισσα στη γεωπολιτική σκακιέρα. Μένει να δούμε αν αυτό θα είναι το ματ που θα παραγκωνίσει τη Δύση στην Κεντρική Ασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail