Συγκλονιστικό: Η πυρηνική ισχύς των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία

Θα χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία για να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το ρωσικό ουράνιο

Αυτό δεν είναι η απόλυτη ειρωνεία; Ο θείος Σαμ κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο για μια κακία που επιδίδεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Είναι θράσος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συσπειρώνουν έντονα τον κόσμο για να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις ανάγκες τους σε πυρηνική ενέργεια. Κι όμως, εδώ είμαστε, Τζο, ξεπέρασες τον εαυτό σου στο τμήμα υποκρισίας.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εξαρτημένος θείος Σαμ

Τα γεγονότα είναι τόσο έντονα όσο και συγκλονιστικά. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά στους New York Times, αμερικανικές εταιρείες εισάγουν ουράνιο αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Ρωσία κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει παρά τα αμέτρητα πακέτα κυρώσεων από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ με στόχο την εξουθένωση της ρωσικής οικονομίας. Μια χαρά, αφού τα πυρηνικά καύσιμα ήταν το μόνο στοιχείο που λείπει εμφανώς από αυτά τα πακέτα κυρώσεων.

Κυρώσεις στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα; Έλεγχος. Κυρώσεις για το ουράνιο; ΟΧΙ ακριβώς. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τυλιγμένη σε πυρηνικές συσκευασίες, δεν ξέρουμε τι είναι. Γιατί η συνεχής εξάρτηση, ρωτάτε; Ίσως είναι θέμα ανάγκης, ζήτημα πραγματισμού που υπερτερεί του ιδεαλισμού.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα εργοστάσια εμπλουτισμού της Αμερικής έκλεισαν, καθώς ήταν πολύ φθηνότερη η εισαγωγή ρωσικού ουρανίου παρά η συνέχιση της εγχώριας παραγωγής. Γρήγορα προς τα εμπρός μέχρι τώρα, και μόνο δύο εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, στο Οχάιο και στο Νέο Μεξικό, έχουν άδεια παραγωγής πυρηνικών καυσίμων υψηλής ποιότητας.

Ακόμη και με τη διάθεση 700 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την ανανέωση της παραγωγής σε αυτές τις εγκαταστάσεις, το εργοστάσιο του Οχάιο είναι ημιτελές, ενώ αυτό στο Νέο Μεξικό λειτουργεί με τη μισή δυναμικότητα. Παρά το μεγαλείο τους, η αλήθεια παραμένει ότι αυτά τα εργοστάσια θα χρειαστούν πάνω από μια δεκαετία για να ανταποκριθούν στην παραγωγή της ρωσικής Rosatom.

Είναι εκπληκτικό λοιπόν, να σκεφτόμαστε πως περίπου το ένα τρίτο του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ εισάγεται από τη Ρωσία, τροφοδοτώντας ουσιαστικά ένα στα 20 αμερικανικά σπίτια και επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα στατιστικό που σίγουρα θα προκαλέσει ρίγη στη σπονδυλική σας στήλη.

Μια κούφια υπόσχεση

Ας μην ξεχνάμε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Γαλλίας για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού πυρηνικών καυσίμων που αποκλείουν τη Ρωσία – μια κίνηση που αποδείχθηκε κούφια υπόσχεση. Αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η Rosatom είναι η μόνη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει το υψηλής ανάλυσης ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού που απαιτείται για τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες επόμενης γενιάς της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, ένας από τους αυτοαποκαλούμενους αποκλειστές, τριπλασίασε τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία πέρυσι. Τόσα πολλά για την αλληλεγγύη, ε; Παρά τις έντονες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επανεκκινήσουν τις ικανότητές τους στον εμπλουτισμό, η Ρωσία παραμένει ο πυρηνικός προμηθευτής du jour για μεγάλο μέρος του κόσμου. Με 20 από τους 53 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή παγκοσμίως έως τα μέσα του 2022, η Ρωσία απλώνει τα πυρηνικά της πλοκάμια παντού.

Από την κατασκευή του πρώτου σταθμού ατομικής ενέργειας της Τουρκίας, την παροχή καυσίμων στην Ινδία και την Κίνα, έως την επέκταση ενός πυρηνικού σταθμού στην Ουγγαρία και το βήμα στο Μπαγκλαντές, η Ρωσία επεκτείνει τη σκιά της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως.

Μια παγιδευμένη Αμερική

Η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Αμερικής από το ρωσικό ουράνιο παρουσιάζει μια εικόνα ενός έθνους παγιδευμένου σε ένα παράδοξο που δημιούργησε η ίδια. Η ειρωνεία κραυγαλέα, η υποκρισία εξοργιστική.

Καθώς η Αμερική συνεχίζει να ζητά κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει κρυφά τις πυρηνικές της ανάγκες από την ίδια, το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: πότε θα τελειώσουν αυτές οι θεατρικές παραστάσεις; Πότε θα παραδεχτούν οι ΗΠΑ τις αποτυχίες τους και θα αντιμετωπίσουν τις καταφανείς αποκλίσεις στην εξωτερική τους πολιτική; Η απάντηση, όπως και το εμπλουτισμένο ουράνιο που τροφοδοτεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Αμερικής φαίνεται να είναι κλειδωμένη στα ρωσικά θησαυροφυλάκια. Μιλάμε για πυρηνικό παράδοξο!

Παρ' όλη τη δίκαιη στάση τους στην παγκόσμια σκηνή, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ξεχάσει το παλιό ρητό: η φιλανθρωπία ξεκινά από το σπίτι. Ίσως ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να τακτοποιήσουν το σπίτι τους πριν δώσουν διαλέξεις σε άλλους. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail