FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin is seen during a press briefing in Moscow, Russia, January 17, 2017. (Credit: Kremlin) |
Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχουν θέσει και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα, η Washington Post ανέφερε ότι ο υπολογισμός του κινδύνου έχει αρχίσει να επηρεάζει το πως ο Πούτιν «δεν ακολούθησε τις υποσχέσεις να τιμωρήσει τη Δύση για την παροχή όπλων στην Ουκρανία». Ο Λευκός Οίκος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν «μπλοφάρει».
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει πως «η απροθυμία της Ρωσίας να ανταποκριθεί επηρέασε τον υπολογισμό κινδύνου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν», ο οποίος ώθησε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία». Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στην Post ότι «ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θεώρησε επίσης πως τα οφέλη από την παροχή περισσότερων θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία υπερτερούν των κινδύνων κλιμάκωσης», οδηγώντας τον να συνεργαστεί «εκτενώς με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την παροχή F-16 στην Ουκρανία».
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να παρερμηνεύουν τις ρωσικές στρατιωτικές αποφάσεις και να μην τις αναγνωρίζουν ως κλιμακωτικές απαντήσεις στο πέρασμα των κόκκινων γραμμών.
Όσοι γνωρίζουν καλύτερα τη σκέψη του Πούτιν λένε ότι δεν μπλοφάρει. Στη βιογραφία του Πούτιν, ο Φίλιπ Σορτ λέει ότι ένα διαμορφωτικό μάθημα της παιδικής ηλικίας του Πούτιν δεν ήταν ποτέ μπλόφα. Ο Short λέει πως το μάθημα που πήρε ο Πούτιν στην KGB το είχε ήδη μάθει στους δρόμους. Στην KGB, ο Πούτιν διδάχτηκε να μην «απλώνεις ένα όπλο εκτός αν είσαι έτοιμος να το χρησιμοποιήσεις». Ως παιδί, λέει ο Πούτιν, είχε μάθει ότι «το ίδιο ήταν και στο δρόμο. [Εκεί] οι σχέσεις ξεκαθαρίστηκαν με γροθιές. Δεν εμπλέκεσαι αν δεν είσαι προετοιμασμένος να το δεις».
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ διαρκώς...περνούν τις κόκκινες γραμμές μας», είπε ο πολεμικός ανταποκριτής. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας και συνεχίζουμε να λέμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, αλλά ποτέ δεν δίνουμε πραγματικές απαντήσεις. Θα συνεχίσουμε να μετακινούμε τις κόκκινες γραμμές μας;» ρώτησε.
Έχουμε απαντήσει σε αυτούς που περνούν τις κόκκινες γραμμές μας, απάντησε ο Πούτιν. Προσδιόρισε συγκεκριμένα τρεις απαντήσεις στη διέλευση των ρωσικών κόκκινων γραμμών.
Το «πρώτο και το πιο σημαντικό», είπε ο Πούτιν ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταρχήν.
«[Η] πιο φωτεινή από όλες τις κόκκινες γραμμές» για τη Ρωσία, όπως την αποκαλούσε ο τότε πρεσβευτής στη Ρωσία και νυν διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ήταν πάντα «η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, η Ρωσία, για άλλη μια φορά, τόνισε αυτή την κόκκινη γραμμή για την Ουάσιγκτον. Τα βασικά αιτήματα των προτάσεων για τις εγγυήσεις ασφαλείας ήταν η μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η ανάπτυξη όπλων ή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στις 26 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ απέρριψαν το ουσιαστικό αίτημα της Ρωσίας για γραπτή εγγύηση ότι η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν σημείωσε «πως οι θεμελιώδεις ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν» και, στις 17 Φεβρουαρίου, η επίσημη ρωσική απάντηση ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν πρόσφεραν «καμία εποικοδομητική απάντηση» στα βασικά αιτήματα της Ρωσίας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνέχιζαν να αρνούνται να παρέχουν στη Ρωσία «νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις» σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, η Ρωσία θα απαντούσε με «στρατιωτικοτεχνικά μέσα».
Αυτό δεν ήταν μπλόφα. Η Ρωσία τράβηξε την κόκκινη γραμμή. Οι ΗΠΑ πέρασαν την κόκκινη γραμμή. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα. Μια εβδομάδα αργότερα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. «Η ίδια η ειδική στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι απάντηση στο να περάσουν αυτές τις γραμμές;» Ο Πούτιν απάντησε στον πολεμικό ανταποκριτή. «Δεν είναι αυτή η απάντηση στο να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές;»
Η δεύτερη ρωσική απάντηση στο πέρασμα των ρωσικών κόκκινων γραμμών από τη Δύση ήταν το χτύπημα του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας. Τις πρώτες μέρες του πολέμου, η Ρωσία φαίνεται να μην είχε σκοπίμως στοχεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές. Ένας ανώτερος αναλυτής στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας διέρρευσε στο Newsweek πως, τον πρώτο μήνα του πολέμου, «σχεδόν όλα τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας είχαν στόχο στρατιωτικούς στόχους».
Το Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία είδε «στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ» να «εμπλέκεται άμεσα… σε κρίσιμες λειτουργίες γραμμής» στην πρόσφατη ουκρανική αντεπίθεση. Στις 10 Σεπτεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρείχαν καλύτερες και πιο σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές αδυναμίες» και πως «ενίσχυσαν τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση των ρωσικών δυνάμεων, τονίζοντας τις αδυναμίες στις ρωσικές γραμμές». Το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται τώρα σε «παιχνίδια πολέμου» με την Ουκρανία.
Η Ρωσία ερμήνευσε αυτή την κλιμακούμενη εμπλοκή στον πόλεμο ως ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα «συμμετέχουν άμεσα στις στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας». Και αυτό πέρασε τη δεύτερη κόκκινη γραμμή. Η ρωσική απάντηση ήταν οι πρώτες μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε ηλεκτρικά συστήματα.
Το ότι η ουκρανική επίθεση «ενέπλεξε άμεσα στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ σε κρίσιμες λειτουργίες γραμμής… ξεπέρασε αυτό που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί από τη ρωσική ηγεσία ως μια κόκκινη γραμμή που ανακοινώθηκε στην αρχή της ρωσικής δράσης στην Ουκρανία», ανέφεραν οι Asia Times στις 12 Σεπτεμβρίου.
«Οι επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας δεν αποτελούν απάντηση στο να περάσουν τις κόκκινες γραμμές;» ρώτησε ο Πούτιν τον πολεμικό ανταποκριτή.
Η τρίτη ρωσική απάντηση ήρθε μετά από μια σειρά επιδρομών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του ρωσικού εδάφους, που τονίστηκε ιδιαίτερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να ανατινάξει πάνω από το Κρεμλίνο και μια ωμή παραδοχή των «σχεδίων δολοφονίας του προέδρου Πούτιν». Η Ρωσία απάντησε με πυραύλους που κατέστρεψαν την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας λίγο έξω από το Κίεβο.
«Και η καταστροφή του αρχηγείου της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έξω από το Κίεβο, σχεδόν εντός των ορίων της πόλης του Κιέβου, δεν είναι η απάντηση; Είναι», είπε ο Πούτιν στην ερώτηση της απάντησης στο πέρασμα των κόκκινων γραμμών.
Ποτέ δεν ξέρετε ότι έχετε περάσει μια κόκκινη γραμμή μέχρι να την έχετε ήδη ξεπεράσει. Αυτό καθιστά την επιλογή της κλιμάκωσης έναντι της διπλωματίας πολύ επικίνδυνη. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως μια χώρα έχει απαντήσει στο πέρασμα μιας κόκκινης γραμμής, εκτός και αν αναγνωρίσεις τις κλιμακώσεις της ως απαντήσεις στο πέρασμα των κόκκινων γραμμών. Ο Πούτιν προσδιόρισε δημοσίως τρεις ρωσικές κλιμακώσεις ως απαντήσεις στο ότι η Δύση πέρασε τις ρωσικές κόκκινες γραμμές. Πρότεινε επίσης πως μπορεί να υπήρξαν περισσότερες κλιμακώσεις που μπορεί να μην είχαν συμβεί αλλά για το πέρασμα των κόκκινων γραμμών: «Μπορεί να μην καλύπτονται όλα από τα μέσα ενημέρωσης».