Η Σεούλ πέφτει σταδιακά στη στρατηγική παγίδα των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Κίνας

China-South Korea Photo: VCG
Το Σάββατο, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Νονγκ Ρονγκ κάλεσε τον Πρέσβη της Νότιας Κορέας Chung Jae-ho για να εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία και τη δυσαρέσκειά του» για την «ανάρμοστη αντίδραση» της Σεούλ στα σχόλια του Κινέζου πρέσβη στη Νότια Κορέα Xing Haiming σε πρόσφατη συνάντηση με τον Lee Jae-myung, ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Νότιας Κορέας, του Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας.

Global Times / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια μέρα νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Πρέσβη Xing για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλιά του σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κορέας, λέγοντας ότι ο Xing είχε παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας αναφέροντας «ανακριβή γεγονότα» και επικρίνοντας τη νοτιοκορεατική πολιτική.

Τι ακριβώς είπε ο Πρέσβης Xing;

Σύμφωνα με αναφορές, κατηγόρησε τη Σεούλ πως επηρεάζεται από την Ουάσιγκτον και ότι δε σέβεται τις βασικές ανησυχίες του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λι την Πέμπτη. Ο Xing επεσήμανε πως οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστείλουν την Κίνα και πως κάποιοι στοιχηματίζουν στις ΗΠΑ να κερδίσουν και στην Κίνα να χάσουν, κάτι που είναι ξεκάθαρα μια εσφαλμένη εκτίμηση που δε λαμβάνει υπόψη το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Προειδοποίησε ότι «όσοι ποντάρουν στην ήττα της Κίνας σίγουρα θα το μετανιώσουν αργότερα».

Ο Πρέσβης Xing είχε δίκιο. Απλώς έκανε μια άλλη πραγματική και λογική κρίση. Οι δηλώσεις του προέρχονται από την προκλητική στάση της Νότιας Κορέας.

Οι ΗΠΑ κινητοποιούν τους συμμάχους τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να σχηματίσουν ένα κύκλωμα περιορισμού κατά της Κίνας, αναγκάζοντας έτσι τη Νότια Κορέα να πάρει θέση και να αξιολογήσει τις πιθανές συνέπειες αυτού του στρατηγικού ανταγωνισμού.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol είπε πως οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν προκαλούνται από προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία και η Νότια Κορέα εντάσσεται στη διεθνή κοινότητα για να αντιταχθεί τέτοιες αλλαγές. Ο Yoon είπε επίσης ότι το ζήτημα της Ταϊβάν δεν είναι απλώς ένα ζήτημα μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, αλλά, όπως και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Αντιγράφοντας ξεκάθαρα τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεν ακολουθεί απλώς την στρατηγική των ΗΠΑ για την Κίνα, αλλά εκφράζει επίσης εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να επικρατήσουν.

Η σημερινή κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πέφτει σταδιακά σε μια στρατηγική παγίδα που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ για να περιορίσουν την Κίνα. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η τροχιά, η Νότια Κορέα δεν θα είναι πλέον απλός οπαδός των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε τελικά να βρεθεί σε ρόλο πρώτης γραμμής.

Θα ήταν συνετό για την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να σταματήσει και να σκεφτεί πριν κάνει το επόμενο βήμα: Είναι η Κίνα πράγματι εχθρός της Νότιας Κορέας; Εάν η Νότια Κορέα ευθυγραμμιστεί με την στρατηγική των ΗΠΑ και ωθήσει την Κίνα σε εχθρική θέση, μπορεί η Νότια Κορέα να υποστεί τις συνέπειες;

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Νότιας Κορέας είναι η ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με τυφλή προσήλωση στην ατζέντα των ΗΠΑ και εμπλοκή σε αντιπαράθεση με την Κίνα.

Δεν είναι ότι η Νότια Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να πάρει θέση, τουλάχιστον  έχει κάποια ικανότητα να διατηρήσει την ισορροπία. Ωστόσο, φαίνεται πως η Νότια Κορέα κλίνει τώρα προς την πλευρά των ΗΠΑ. Ανησυχούμε ότι αυτή η απόφαση θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χερσονήσου, την οποία επιθυμεί ο λαός της Νότιας Κορέας.

Αναγνωρίζουμε ότι μια σημαντική πρόκληση για την τρέχουσα συνεργασία της Ανατολικής Ασίας είναι ότι το υπάρχον σύστημα ασφαλείας περιορίζει την ικανότητά μας να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον και αποτυγχάνει να μας προστατεύσει από τους ψυχρούς ανέμους του Ψυχρού Πολέμου.

Είναι παρόμοιο με ένα θερμοστάτη, αλλά το τηλεχειριστήριο για αυτόν τον θερμοστάτη κρατιέται στα χέρια του αμερικανικού στρατού.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παγιδευόμαστε σε ένα ξεπερασμένο σύστημα Ψυχρού Πολέμου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους Αμερικανούς να αποφασίσουν αν είμαστε ασφαλείς. Το σίγουρο είναι πως μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή επανένωση της χερσονήσου, δε θα υπάρχει πλέον χώρος για στρατιώτες των ΗΠΑ.

Δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ, η Κίνα και η Νότια Κορέα πρέπει τώρα να επεκτείνουν επειγόντως τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η Νότια Κορέα σεβαστεί τα βασικά συμφέροντα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Κίνας και σταματήσει να κατευνάζει τις ΗΠΑ με τρόπο που «ερεθίζει» την Κίνα. Τέτοιες ενέργειες δε θα αποφέρουν πραγματικά οφέλη στη Νότια Κορέα.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι στενοί γείτονες και δεν μπορούν να αποφύγουν η μία την άλλη. Η Κίνα δεν θέλει αναταραχή και πόλεμο στη χερσόνησο. Το κλειδί τώρα είναι πώς μπορούμε να αντισταθούμε στη διαταραχή και την καταστροφή από εξωτερικές δυνάμεις και να βρούμε τον σωστό δρόμο για τους Ασιάτες να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα μέσω της συνεργασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail