Μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν μοιάζει πια πιθανή τώρα που οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους πίσω

«Πιάστε μια καρέκλα, παιδιά, και το ποπ κορν σας. Είναι το «Deja Vu: A Tragicomedy Starring the United States» – έτοιμο να επαναληφθεί. Αυτή τη φορά, είναι η Ταϊβάν που παίρνει την πρώτη θέση στο θέατρο των αθετούμενων υποσχέσεων, καθώς ο «φοβικός με τη δέσμευση» θείος Σαμ, με το ατελείωτο σίκουελ των αποδράσεων του, κάνει άλλη μια μεγάλη υποχώρηση.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αμερικανικές υποσχέσεις - Όχι κάτι καλό

Κοιτάξτε! Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το πρότυπο της ελευθερίας, επιστρέφουν ξανά σε αυτό. Και με το 'αυτό', εννοώ να υποχωρούν, να κάνουν πίσω πετάλι, να τραβήξουν άλλη μια στροφή στις θαρραλέες ζώνες υποσχέσεις τους. Το αρνί που βρέθηκε στη σφαγή; Ταϊβάν. Σύμφωνα με τους ψιθύρους στα πολιτικά σοκάκια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει σχολαστικά σχέδια εκκένωσης για Αμερικανούς πολίτες που κατοικούν στην Ταϊβάν.

Και γιατί, ρωτάς; Μια αίσθηση προαισθανόμενης καταστροφής, καθώς μια επικείμενη κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν γίνεται όλο και πιο εύλογη. Αυτό δεν είναι δημόσια γνώση, προσέξτε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέμεινε πεισματικά δεσμευμένο όταν ρωτήθηκε για σχόλια.

Deja Vu

Deja Vu? Απολύτως. Οι απόηχοι της δειλής υποχώρησης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ηχούν δυνατά και καθαρά. Τώρα φαίνεται ότι η Ταϊβάν είναι η τελευταία που ανακάλυψε πως ο θείος Σαμ έχει μια θλιβερή περίπτωση φοβίας δέσμευσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με όλη τους την απέραντη σοφία, έχουν μια άσχημη τάση να αρνηθούν τις υποσχέσεις τους. Ο «συνετός σχεδιασμός» τους δεν είναι τίποτα άλλο από μια αδύναμη προσπάθεια να σώσουν την εικόνα τους, ένα απεγνωσμένο τέχνασμα για να κρύψουν την ντροπιαστική πραγματικότητα ότι βάζουν την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους και ξεφεύγουν.

Περισσότεροι από 80.000 Αμερικανοί κατοικούν στην Ταϊβάν και ο αριθμός αυτός προέρχεται από το 2019. Οι αυξανόμενες κινεζικές απειλές τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τις ακτές της Ταϊβάν να τρέμουν. Είναι σχεδόν σαν μια τέλεια καταιγίδα - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ψιθυρίσει ότι μια εισβολή μπορεί να είναι στον ορίζοντα. Οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο είναι επιφορτισμένες με την εκκόλαψη σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το προσωπικό των πρεσβειών και τους Αμερικανούς πολίτες, ενώ το Υπουργείο Άμυνας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις δύσκολες επιχειρήσεις εκκένωσης.

Ωστόσο, η πραγματική ουσία αυτού του σχεδίου εκκένωσης έγκειται στον εντοπισμό και την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών στο νησί. Και φαίνεται ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Ταϊβάν κάνει ακριβώς αυτό, έστω και με υπονόμευση, με το πρόσχημα της μετασεισμικής κατάστασης στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς να ζαχαρώσει την πικρή αλήθεια. Το όχι και τόσο λεπτό μήνυμά τους στον ιστότοπο, μετά τους τουρκικούς σεισμούς, συμβούλεψε τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για «καταστροφές». Δεν χρειάζεται ιδιοφυΐα για να συνδέσεις τις τελείες.

Μεγάλη αμερικανική γκάφα

Η καταστροφή στο Αφγανιστάν είναι ακόμα έξυπνη, έτσι δεν είναι; Εκατοντάδες Αμερικανοί και χιλιάδες Αφγανοί σύμμαχοι περιπλανήθηκαν στο χάος που ακολούθησε κατά την εκκένωση της Καμπούλ. Μια εμπειρία που σίγουρα προσθέτει ένα παχύ στρώμα τρόμου στην παρούσα κατάσταση με την Ταϊβάν. Το τεντωμένο σκοινί στο οποίο περπατούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεφτίζει και στις δύο άκρες. Η πρόωρη απόσυρση του προσωπικού σηματοδοτεί έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά η υπερβολική αναμονή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άλλο φιάσκο στην Καμπούλ. Ένα     αδιέξοδο, αν υπήρξε ποτέ.

Αλλά ας κόψουμε τη διπλωματική διπλή ομιλία. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η Ταϊβάν φαίνεται να είναι μόνη της. Η προβλεπόμενη αδυναμία των ΗΠΑ κατάφερε να υπονομεύσει τη θέση τους, ενισχύοντας την αντίληψη ότι είναι αναξιόπιστες, στην καλύτερη περίπτωση σύμμαχος για τις καλές καιρικές συνθήκες. Τα φτερά του πανίσχυρου αετού φαίνεται να έχουν κοπεί. Η δύσκολη θέση της Ταϊβάν είναι μια κραυγαλέα υπενθύμιση της πραγματικότητας πως οι παγκόσμιες δεσμεύσεις της Αμερικής μπορούν να καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτο κάτω από ένα δυνατό αεράκι.

Το ερώτημα είναι, πόσες ακόμη καταστάσεις που μοιάζουν με την Ταϊβάν πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες προτού ο κόσμος σταματήσει να εξαγοράζει την αμερικανική ψευδαίσθηση αλληλεγγύης; Και το πιο σημαντικό, για πόσο καιρό οι χώρες θα είναι πρόθυμες να πληρώσουν το τίμημα για το προφανές ζήτημα δέσμευσης των ΗΠΑ; Είναι καιρός ο κόσμος να σταθεί όρθιος, να σηκώσει τα μανίκια του και να προετοιμαστεί για ένα μέλλον όπου η αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας μπορεί να μην αποτελεί πλέον εγγύηση. Η κατάσταση στην Ταϊβάν είναι ένα ακόμη θορυβώδες σήμα αφύπνισης, μια κραυγή για μια πιο αξιόπιστη και λιγότερο ευμετάβλητη παγκόσμια τάξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail