Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Για δεκαετίες, μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν πεπεισμένο ότι αυτό που σήμερα ονομάζεται (άδικα) Κρίση των πυραύλων της Κούβας ξεκίνησε από τη Ρωσία. Και ακόμη και στις μέρες μας, όταν όλοι γνωρίζουμε πως ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την ανάπτυξη των πυραύλων PGM-19 «Jupiter» το 1961 στην Τουρκία και την Ιταλία, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιμένει ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την κρίση. Κάτι ανατριχιαστικά παρόμοιο εκτυλίσσεται καθώς μιλάμε. Ωστόσο, αντί για τη Ρωσία, το άλλο μέρος που εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση είναι η Κίνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Πεκίνο βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε συνομιλίες με την Αβάνα για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα.
Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου, αναφέρει ότι οι δύο σοσιαλιστές σύμμαχοι επεξεργάζονται τις τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας που σύμφωνα με πληροφορίες θα εξασφάλιζε μια στρατιωτική βάση για τον PLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) στη βόρεια Κούβα. Η WSJ αναφέρει πως αυτό «προκάλεσε φόβους στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι [η Κούβα] θα μπορούσε τελικά να φιλοξενήσει μόνιμη παρουσία κινεζικών στρατευμάτων», ωθώντας την ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέμβει με Κουβανούς αξιωματούχους, επιδιώκοντας να εμποδίσει την εγκατάσταση μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει επίσης την επέκταση των δυνατοτήτων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) της υπάρχουσας στρατιωτικής εγκατάστασης του PLA.
Οι ισχυρισμοί για τις υποτιθέμενες στρατιωτικές βάσεις της Κίνας στην Κούβα βασίζονται σε ανώνυμες πηγές από ανώνυμες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι συγγραφείς παραδέχονται ότι οι προαναφερθείσες υπηρεσίες δεν είναι ακριβώς βέβαιες για τη δυνατότητα μιας πλήρους κοινής κινεζο-κουβανικής στρατιωτικής βάσης, δηλώνοντας ότι «η αναφορά στην προτεινόμενη νέα εκπαιδευτική εγκατάσταση στην Κούβα περιέχεται στις εξαιρετικά διαβαθμισμένες νέες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την οποία αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισαν πειστική αλλά αποσπασματική». Η έκθεση προσθέτει περαιτέρω πως «ερμηνεύεται με διαφορετικά επίπεδα συναγερμού μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των αναλυτών πληροφοριών».
"Το πιο ανησυχητικό για τις ΗΠΑ: Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση είναι μέρος του "Project 141" της Κίνας, μια πρωτοβουλία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για να επεκτείνει την παγκόσμια στρατιωτική βάση και το δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης, δήλωσε ένας νυν και ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ. Η Κίνα και η Κούβα ήδη από κοινού λειτουργούν τέσσερις σταθμούς υποκλοπής στο νησί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Αυτό το δίκτυο υποβλήθηκε σε σημαντική αναβάθμιση γύρω στο 2019, όταν ένας μεμονωμένος σταθμός επεκτάθηκε σε ένα δίκτυο τεσσάρων τοποθεσιών που λειτουργούν από κοινού και η εμπλοκή της Κίνας εμβαθύνθηκε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Είναι αρκετά δύσκολο να μετρηθεί το τεράστιο μέγεθος της υποκρισίας και των διπλών σταθμών της Washington DC όταν πρόκειται για αυτό το ζήτημα. Λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την καθαρά εχθρική και συχνά ανοιχτά σινοφοβική ρητορική, αλλά και τις πολυάριθμες συγκεκριμένες κινήσεις που στοχεύουν κατά της Κίνας, θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει ειλικρινά το Πεκίνο για οτιδήποτε εκτός από την αμοιβαιότητα; Εκτός από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ διεξάγουν μια ολοκληρωμένη συρόμενη επιθετικότητα κατά της Κίνας, επιδιώκοντας ανοιχτά να περιορίσουν τον ασιατικό γίγαντα με ένα τεράστιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και άλλων εγκαταστάσεων σε όλη την Ασία-Ειρηνικό.
Το πιο ανησυχητικό για το Πεκίνο, οι ΗΠΑ στοχεύουν να ωθήσουν την στρατιωτική τους υποδομή όλο και πιο κοντά στις ακτές της Κίνας, ιδίως ασκώντας μεγαλύτερο έλεγχο στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία του ασιατικού γίγαντα, την Ταϊβάν. Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου του αναζωπυρούμενου Νεο-Μακκαρθισμού στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την αποστολή ολόκληρων αντιπροσωπειών πολεμικών σκαφών της Ουάσιγκτον στην Ταϊπέι, εκτός από τις τεράστιες αποστολές όπλων και εξοπλισμού (που περιλαμβάνουν τώρα το F-16 Block 70/72 και εκατοντάδες πυραύλους κατά πλοίων, ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ως επί το πλείστον έχουν καθυστερήσει λόγω της (υπερ) εστίασης των ΗΠΑ στο καθεστώς του Κιέβου.
Λαμβάνοντας υπόψη μια τέτοια ανόθευτη εχθρότητα, μπορεί κανείς να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Αβάνα; Ακόμη χειρότερα, η Κούβα είναι ανεξάρτητη χώρα, ενώ η Ταϊβάν αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της Κίνας (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ), που σημαίνει ότι η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής της Αμερικής στο νησί απειλεί άμεσα την κινεζική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ωστόσο, στην ατελείωτη υποκρισία και τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και σταθμά της, η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει το Δόγμα Μονρό ασκώντας πρόσθετη πίεση στη Λατινική Αμερική ενώ καταπατούσε τις γεωπολιτικές αυλές άλλων υπερδυνάμεων.
«Ορισμένοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε πως το Πεκίνο βλέπει τις ενέργειές του στην Κούβα ως γεωγραφική απάντηση στη σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ επενδύουν πολλά στον οπλισμό και την εκπαίδευση του αυτοδιοικούμενου νησιού που βρίσκεται έξω από την ηπειρωτική Κίνα και που το Πεκίνο βλέπει ως δικό του». Η WSJ παραδέχτηκε με δυσαρέσκεια, προσθέτοντας: «Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περισσότερους από 100 στρατιώτες στην Ταϊβάν για να εκπαιδεύσουν τις αμυντικές τους δυνάμεις».
Επιπλέον, οι συγγραφείς αναγνώρισαν επίσης πως «η Ταϊβάν απέχει περίπου 100 μίλια από την ηπειρωτική Κίνα, περίπου την ίδια απόσταση που είναι η Κούβα από τη Φλόριντα», παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι υπάρχει στρατηγική ισοδυναμία μεταξύ των δύο.
"Η Κίνα δεν έχει δυνάμεις μάχης στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν δεκάδες στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον Ειρηνικό, όπου σταθμεύουν περισσότερους από 350.000 στρατιώτες. Κινέζοι αξιωματούχοι το έχουν επισημάνει όταν απωθούν τις αμερικανικές προσπάθειες να αντιμετώπισουν τη στρατιωτική επέκτασή τους έξω από τον Ινδο-Ειρηνικό», καταλήγει η WSJ.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr