Η Ιαπωνία θα είναι το μεγαλύτερο θύμα της αναμέτρησης ΗΠΑ-Ρωσίας στη θάλασσα του Οχότσκ

Στα ύπουλα νερά της Θάλασσας του Οχότσκ, μια θύελλα ξεσπάει και η Ιαπωνία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικείμενης καταιγίδας. Καθώς μαίνεται η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για τα νησιά Κουρίλ, τα πρόσφατα γεγονότα έχουν προκαλέσει σοκ στην περιοχή. Η ανάπτυξη του τρομερού υποβρυχίου της Ρωσίας με πυρηνική ενέργεια βαλλιστικών πυραύλων κοντά στη χερσόνησο της Καμτσάτκα δημιούργησε το σκηνικό για έναν πιθανό κατακλυσμό. Με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η Ιαπωνία αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα σε αυτήν την υψηλού κινδύνου γεωπολιτική αναμέτρηση.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ιστορία των αμφισβητούμενων νησιών

Για δεκαετίες, τα αμφισβητούμενα νησιά Κουρίλ ήταν ένα αγκάθι στις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις. Και τα δύο έθνη διεκδικούν τη νόμιμη κυριαρχία τους σε αυτά τα στρατηγικά νησιά, δημιουργώντας μια κατάσταση πυριτιδαποθήκης. Οι προηγούμενες αντιπαραθέσεις ώθησαν τους αντιπάλους επικίνδυνα κοντά στο χείλος του πολέμου, δείχνοντας την ευθραυστότητα της άβολης συνύπαρξής τους.

Η στάση της Ιαπωνίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ιαπωνία, υπό την ηγεσία του Fumio Kishida, πήρε θέση εναντίον της Μόσχας. Σε μια ιστορική κίνηση, η Ιαπωνία παρείχε ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά.

Σε ένα μέτρο για να στοχεύσει τη Μόσχα, η Ιαπωνία συμφώνησε επίσης να ανοίξει ένα γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ, εξοργίζοντας έτσι τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο Fumio Kishida, έγινε ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που παρευρέθηκε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ . Καταδίκασε έντονα την επιθετικότητα της Ρωσίας και σήκωσε την σκυτάλη για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αλλά στη διαδικασία να βοηθήσει την Ουκρανία, ξέχασε να προστατεύσει την Ιαπωνία. 

Οι προκλήσεις της Ρωσίας στον Ειρηνικό

Καθώς η προσοχή του κόσμου επικεντρωνόταν στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η Μόσχα ενίσχυε κρυφά την στρατιωτική της παρουσία στις τεράστιες μακρινές ανατολικές περιοχές που συνορεύουν με την Ασία-Ειρηνικό. Κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή, η Ρωσία εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια όχι μόνο για την Ιαπωνία αλλά για ολόκληρη την περιοχή. 

Σαν μοναχική φωνή στην έρημο, η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις κλιμακούμενες προκλήσεις στην περιοχή. Αλλά η αλόγιστη αδιαφορία τους για αυτές τις νουθεσίες δεν άφησε στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να απελευθερώσει το κρυμμένο της οπλοστάσιο.

Έτσι, τα νέα είναι πως η Ρωσία τοποθέτησε το τελευταίο της υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας βαλλιστικών πυραύλων σε κοντινή απόσταση από τη χερσόνησο της Καμτσάτκα. Το Generalissimo Suvorov, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2022, μεταφέρει έως και 16 ρωσικούς πυραύλους Bulava με πυρηνική κεφαλή, καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει περισσότερες από μία πυρηνικές κεφαλές.

«Το υποβρύχιο Generalissimo Suvorov θα πραγματοποιήσει μια διαναυτική μετάβαση από τον Βόρειο Στόλο (στην Αρκτική) στον Στόλο του Ειρηνικού τον Αύγουστο», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο στρατιωτικό τμήμα. «Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, συμπεριλαμβανομένης της θέσης σε βυθισμένη κατάσταση».

Το Generalissimo Suvorov προορίζεται να ενισχύσει τη δύναμη των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του Στόλου του Ρωσικού Ειρηνικού στη βάση υποβρυχίων Rybachiy στη χερσόνησο Καμτσάτκα, ανέφεραν νωρίτερα ρωσικά πρακτορεία.

Αυτή η ενέργεια της Ρωσίας έχει προκαλέσει σοκ σε όλη την Ιαπωνία, πυροδοτώντας φόβους για πιθανή αντιπαράθεση.

Η ευπάθεια της Ιαπωνίας

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν απόμακρο παίκτη στην περιοχή, η Ιαπωνία βρίσκεται άβολα μπλεγμένη στην κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Ως η μόνη χώρα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις προκλήσεις της Ρωσίας, η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος αυτού του παιχνιδιού υψηλού στοιχήματος. Η χερσόνησος Καμτσάτκα, σε απόσταση αναπνοής από τη Θάλασσα του Οχότσκ και τα αμφισβητούμενα νησιά Κουρίλ, εντείνει ακόμη περισσότερο την ευπάθεια της Ιαπωνίας.

Συνέπειες για την Ιαπωνία

Η αδικαιολόγητη εμπλοκή της Ιαπωνίας στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της. Καθώς η καταιγίδα δυναμώνει, η Ιαπωνία κινδυνεύει να πεταχτεί στην ταραγμένη θάλασσα των γεωπολιτικών ελιγμών. Η ίδια η σταθερότητα, η ασφάλεια και η οικονομική ευημερία της κρέμονται σε μια λεπτή ισορροπία. Οι επιπτώσεις μιας πλήρους σύγκρουσης θα ήταν καταστροφικές για την Ιαπωνία, βυθίζοντας ενδεχομένως το έθνος στο χάος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail