Ρωσία: Τέλος η συμφωνία των σιτηρών, αν δεν τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα

Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών
Freepen.gr - Η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά αποκλείεται, εκτός εάν εφαρμοστεί το πακέτο των συμφωνιών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην 46η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ), αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Πρέπει να δηλώσω ξανά ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα περαιτέρω παράτασης εκτός εάν εφαρμοστεί το πακέτο [των συμφωνιών] της Κωνσταντινούπολης, όπως ξεκίνησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ [Αντόνιο Γκουτέρες], έως τις 17 Ιουλίου», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Λαβρόφ σημείωσε πως το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 2022, εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο όσον αφορά την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών. «Μέρος του πακέτου για τη ρωσική αμμωνία δεν εφαρμόζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόοδος ούτε στην εφαρμογή του μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ με στόχο τη διασφάλιση της πραγματικής απόσυρσης των ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από παράνομες μονομερείς δυτικές κυρώσεις».

Το ουκρανικό μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε εμπορικό έργο, με μόνο το 3% περίπου των σιτηρών να ρέει προς τις φτωχότερες χώρες, τόνισε ο Λαβρόφ. "Το ουκρανικό τμήμα της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας μετατράπηκε σε εμπορικό έργο εδώ και πολύ καιρό. Τα στατιστικά στοιχεία του Κοινού Κέντρου Συντονισμού δείχνουν πως μόνο περίπου το 3% ρέει προς τις φτωχότερες χώρες", είπε ο υπουργός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail