Έρχεται αλλαγή πορείας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Μερικοί ανώτεροι αξιωματικοί συνταξιοδοτούνται αλλά ποιος και τι θα τους αντικαταστήσει;

Υπάρχουν πολλοί ανώνυμοι γραφειοκράτες που επανδρώνουν τα γραφεία στην πρωτεύουσα του έθνους. Αν κάποιος έλεγε το όνομα Wendy Sherman σε μια συγκέντρωση κοκτέιλ στην Ουάσιγκτον, είναι πιθανό ότι λίγοι στην αίθουσα θα την έχουν ακούσει ποτέ, αλλά είναι εδώ και πολύ καιρό μια από τις πιο σημαντικές παίκτριες στις διοικήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική σε καίρια μέρη του κόσμου. 

PHILIP GIRALDI - unz.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σέρμαν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, θα συνταξιοδοτηθεί αυτό το καλοκαίρι μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια στην Υπηρεσία Εξωτερικών. Έχει συμμετάσχει στη συχνά αμφιλεγόμενη χάραξη πολιτικής ανώτατου επιπέδου από τότε που ο Μπιλ Κλίντον βρισκόταν στο Λευκό Οίκο, όπου υπηρέτησε ως κορυφαία σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών Madeleine Albright, αναλαμβάνοντας επίσης το ρόλο της επικεφαλής διαπραγματευτή στις τελικά ανεπιτυχείς συνομιλίες για τη διακοπή του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Με την επιστροφή των Δημοκρατικών στην εξουσία το 2008, υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις επί Ομπάμα. Προς τιμήν της, ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA), από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ, ενεργώντας μετά από κακές συμβουλές, αποχώρησε στη συνέχεια.

Πιο πρόσφατα, η Σέρμαν ήταν βασικό μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό και αλλού, όποτε το Πεκίνο επεδίωξε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με βασικούς προμηθευτές βασικών πρώτων υλών. Αυτό περιλάμβανε την άσκηση πίεσης σε συμμάχους όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία στον Ειρηνικό για να απορρίψουν τις κινεζικές εμπορικές πρωτοβουλίες, μετατρέποντας αυτό που ξεκίνησε ως ανταγωνιστικές εμπορικές πολιτικές σε μια αντίληψη ότι η Κίνα γινόταν απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Η Σέρμαν έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της διεθνούς διπλωματικής και στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η σημερινή θέση της Σέρμαν ως νούμερο δύο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της δόθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Τα σχόλιά της σχετικά με τη συνταξιοδότησή της αποκαλύπτουν κάτι από τη δική της φιλοσοφία αλλά και τις απόψεις της σημερινής διοίκησης. Είπε: «Το τόξο της ιστορίας θα λυγίσει προς τη δικαιοσύνη μόνο εάν οι άνθρωποι της συνείδησης την κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ότι είναι δουλειά μας να έχουμε θάρρος, να συνεργαζόμαστε με άλλους και να αναζητούμε κοινά εδάφη, να επιμένουμε ενάντια στις πιθανότητες, να χρησιμοποιούμε τη φωνή και τη δύναμή μας για καλό - να κρατάμε πίστη στην υπόσχεση της δημοκρατίας μας και να μην χάνουμε ποτέ, ποτέ...ελπίζω. Η διπλωματία δεν είναι για τους αδύναμους…».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε την καριέρα της Σέρμαν, λέγοντας πως «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τη Γουέντι να υπηρετήσει σε αυτόν το ρόλο γιατί ήξερε ότι μπορούσε να βασιστεί σε αυτήν για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των συμμαχιών και των συνεργασιών της Αμερικής και στη διαχείριση των πολύπλοκων σχέσεών μας με τους ανταγωνιστές». Ο Μπλίνκεν περιέγραψε τη μακρά καριέρα της Σέρμαν ως διπλωμάτης σε μια δήλωση μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, λέγοντας ότι «βοήθησε να ηγηθεί της εμπλοκής μας στον Ινδο-Ειρηνικό, την περιοχή όπου θα γραφτεί η ιστορία του 21ου αιώνα. Έχει εμβαθύνει τους δεσμούς μας με τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο, ειδικά με τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει επιβλέψει τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των ικανοτήτων του Υπουργείου για τη διαχείριση της σχέσης μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και δημιούργησε μεγαλύτερη σύγκλιση με συμμάχους και εταίρους… Η αξιοσημείωτη καριέρα της – η οποία εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, τρεις προέδρους και πέντε υπουργούς εξωτερικών – αντιμετώπισε μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής της εποχής μας. Το έθνος μας είναι πιο ασφαλές και πιο ασφαλές και οι συνεργασίες μας πιο ισχυρές, χάρη στην ηγεσία της».

Μπορούμε να περιμένουμε καλά λόγια για θετική κυβερνητική ομιλία τόσο από την Blinken όσο και από την ίδια τη Sherman μετά την ομολογουμένως πολύχρονη υπηρεσία της, αλλά υπάρχει κάτι προφανώς ψευδές σχετικά με την ευφορία για μια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν απέφυγε τη διπλωματία υπέρ στρατιωτικών απειλών και χιλιάδων κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Αν μη τι άλλο, αντίθετα με τον Blinken, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε καμία περίπτωση «πιο ασφαλείς και ασφαλείς» χάρη στις προσπάθειες του ίδιου και της Wendy Sherman, το αντίθετο μάλιστα. Έχει, μεταξύ άλλων , μετατρέψει τις μεγάλες δυνάμεις Ρωσία και Κίνα, που επιζητούσαν ενεργά την εξομάλυνση των σχέσεων, σε de facto εχθρούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ένα αποτέλεσμα που, ακόμα κι αν δε μετατραπεί στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει το τέλος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς ο κόσμος κινείται προς την αυξημένη πολυπολικότητα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος.

Εάν η Σέρμαν και ο Μπλίνκεν, ενεργώντας για λογαριασμό του Τζο Μπάιντεν, είχαν επιτυχία, θα συνίστατο στην επιβίβαση της υποτιθέμενης αμυντικής συμμαχίας ΝΑΤΟ στο τρένο για την κινεζοφοβία, με το Πεκίνο να συμπληρώνει τη Ρωσία ως μία από τις δύο μεγάλες αυταρχικές «απειλές για τη δημοκρατία». Στα τέλη Ιουνίου 2022, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει «σοβαρές προκλήσεις» για τη συμμαχία, η οποία, για πρώτη φορά συμφώνησε να συμπεριλάβει «απειλές από το Πεκίνο» στα σχέδια για το «μελλοντικό στρατηγικό» της» concept ( PDF). Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε πώς «Τώρα αντιμετωπίζουμε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού… Η Κίνα ενισχύει ουσιαστικά τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, εκφοβίζοντας τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Η Κίνα δεν είναι [ακόμη] ο αντίπαλός μας, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις σοβαρές προκλήσεις που αντιπροσωπεύει».

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέβηκε επίσης στο άλογο που ιππεύει ο Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας με γνωστούς όρους πως «Ένα από τα πράγματα που κάνει [η Κίνα] είναι να επιδιώξει να υπονομεύσει τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη την οποία τηρούμε, στην οποία πιστεύουμε, στην οποία βοήθησε στην κατασκευή. Και αν η Κίνα την αμφισβητήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα το αντιμετωπίσουμε». Το ότι η βασισμένη σε κανόνες τάξη είναι κάτι περισσότερο από ένα τεχνητό κατασκεύασμα για να διατηρήσει την πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία της Ουάσιγκτον και των φίλων της, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους, εκτός από τους ανθρώπους που κάθονται μέσα και γύρω από το Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα στους Blinken και Sherman.

Λοιπόν, τι έρχεται στη συνέχεια ως η προβεβλημένη δημοσίευση της Wendy Sherman; Πρέπει να σημειωθεί ότι το ανώτατο επίπεδο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στελεχώνεται πλήρως από Εβραίους Αμερικανούς που πολιτικά μιλούν νεοσυντηρητικοί με στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, οι οποίοι επίσης πιστεύουν πως η διατήρηση της συνολικής στρατιωτικής κυριαρχίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλή τόσο για αυτούς όσο και για τους εβραϊκό κράτος. Όλοι τους είναι ρωσσοφοβικοί για διάφορους λόγους που συχνά σχετίζονται με την ιστορία των Εβραίων στη Ρωσία. Η Σέρμαν συμμετείχε πρόσφατα σε συζητήσεις στην Ουάσιγκτον με τον Ισραηλινό ομόλογό της με σκοπό την «...περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ». Κάποιος θα πρέπει να της πει πως είναι ήδη πολύ πιο βαθιά από ό,τι θα έπρεπε να ακολουθήσει κανείς από τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η τρέχουσα τρίτη στη σειρά στο State είναι η διαβόητη υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland, η οποία ξεκίνησε τα προβλήματα στην Ανατολική Ευρώπη όταν εργάστηκε με τους συναδέλφους της για να ανατρέψει και να αντικαταστήσει την υπάρχουσα κυβέρνηση στην Ουκρανία το 2014. Η Nuland, η οποία πρόσφατα διέρρευσε στοιχεία για την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι παντρεμένη με τον κορυφαίο νεοσυντηρητικό Robert Kagan. Έχει παρατηρηθεί συχνά ότι η εξωτερική πολιτική των νεοσυντηρητικών, η οποία ξεκίνησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και βασίζεται στη διατήρηση του μονοπωλίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις μορφές διεθνούς βίας, έχει πλέον κυριαρχήσει και στα δύο μέρη.

Αν ο Μπάιντεν επιλέξει να βγάλει ένα λαγό από το καπέλο του και βρει έναν αντικαταστάτη της Γουέντι Σέρμαν, η οποία είναι στην πραγματικότητα υπέρ της ενεργού διπλωματίας ως μηχανισμού αποφυγής του πολέμου, εγώ και πολλοί άλλοι θα εκπλαγούμε ευχάριστα. Το πιο πιθανό είναι να είναι η Nuland ή ένας κλώνος της Nuland ή πιθανώς κάποιος που έχει επιλεγμένα όλα τα πλαίσια του Δημοκρατικού Κόμματος. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δε διοικείται πλέον από άτομα ικανά να ενεργούν με ορθολογικό προσωπικό συμφέρον, πράγμα που θα σήμαινε να κάνει πράγματα για το καλό της χώρας. Το σύστημα στην πραγματικότητα είναι κατεστραμμένο και είναι πλέον σαφές πως κάτι έχει πάει τρομερά στραβά. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε παρακμή, βυθίζονται στο χρέος και τη διαφθορά, και ο Τζο Μπάιντεν και το περιβάλλον του έχουν χάσει τον έλεγχο, λέγοντας ψέματα και παραποιώντας σχεδόν τα πάντα. Αντίο λοιπόν Wendy! Ήταν υπέροχο που βρεθήκατε στην Πολιτεία όπου εσείς και οι φίλοι σας μετατρέψατε τους ανταγωνιστές σας σε εχθρούς. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια!

* Ο Philip M. Giraldi, Ph.D., είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου για το Εθνικό Συμφέρον, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος 501(c)3 που εκπίπτει από φόρους (Federal ID Number #52-1739023) που επιδιώκει μια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που βασίζεται περισσότερο στα συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Ο ιστότοπος είναι Councilforthenationalinterest.org, η διεύθυνση είναι PO Box 2157, Purcellville VA 20134 και το email του είναι inform@cnionline.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail