Η αντεπίθεση θα είναι λουτρό αίματος για την Ουκρανία

pixabay / LukasJohnns
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε ότι η επερχόμενη αντεπίθεση του Κιέβου με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ θα είναι λουτρό αίματος για την Ουκρανία, η οποία αναμενόμενα θα προκαλέσει άλλον ένα γύρο δυτικών αγανακτήσεων εναντίον του, αλλά είναι ωστόσο μια ακριβής εκτίμηση. Κατά την άποψή του, η δημογραφική αναντιστοιχία μεταξύ αυτών των δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών καταδικάζει την πολύ μικρότερη σε ήττα, ειδικά επειδή η επιθετική πλευρά αναμένεται συνήθως να υποστεί τρεις φορές περισσότερες απώλειες από την αμυνόμενη.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Εφόσον υπολόγισε πως η Ουκρανία έχει περίπου 5-7 φορές λιγότερους ανθρώπους από τη Ρωσία, αφού προφανώς συμπεριέλαβε στους υπολογισμούς του τα εκατομμύρια που έφυγαν από την πρώτη, η επερχόμενη αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη συνέχιση της ύπαρξής της ως έθνος εάν υποστεί πάρα πολλές απώλειες. Για το λόγο αυτό, ο Όρμπαν είπε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε πριν από την έναρξη μιας αντεπίθεσης για να πείσουμε τις πλευρές πως η κατάπαυση του πυρός και οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι απαραίτητες».

Δυστυχώς, δεδομένου ότι «η επανεκλογή του Μπάιντεν εξαρτάται από την επιτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου», ο κύβος ερρίφθη ήδη για καθαρά πολιτικούς λόγους και δεν υπάρχει σχεδόν σίγουρα καμία πιθανότητα να μην εκτοξευθεί το όπλο του Τσέχοφ. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να εξαπολυθεί προς τέσσερις κατευθύνσεις ταυτόχρονα, ακριβώς όπως αναμένει η Ενωση Κρατών κι αποδεικνύεται από τις προειδοποιήσεις που μοιράστηκαν από τον Λευκορώσο Πρόεδρο Aleksandr Lukashenko και το αφεντικό της FSB Alexander Bortnikov κατά τη συνάντηση των αρχηγών ασφαλείας της CIS την Πέμπτη στο Μινσκ.

Ο πρώτος μίλησε για τα σχέδια πραξικοπήματος της Δύσης εναντίον του, ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται πίσω από πρόσφατες πράξεις δολιοφθοράς στις δύο χώρες τους. Ο Μπόρτνικοφ πρόσθεσε επίσης πως το μπλοκ προσπαθεί να πείσει τη Μολδαβία να ενταχθεί στον πόλεμο αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας εισβάλλοντας στη Γκαγκαουζία και την Υπερδνειστερία. Αυτά τα τρία μέτωπα – Λευκορωσία, Μολδαβία και Ρωσία – θα μπορούσαν επομένως να δουν όλα δράση ταυτόχρονα με το πρωταρχικό κατά μήκος της Γραμμής Επαφής σε εκείνα τα πρώην ουκρανικά εδάφη που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι είναι δικά του.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται απεγνωσμένα τον πληρεξούσιό τους για να κερδίσουν έδαφος σε οποιοδήποτε από αυτά τα τέσσερα μέτωπα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να πουληθούν ως «νίκη» στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του επόμενου φθινοπώρου, γι' αυτό η ηγεσία τους πήρε την πολιτική απόφαση να δώσει πράσινο φως στην αντεπίθεση παρά το λουτρό αίματος που προέβλεψε ο Όρμπαν. Όλες οι πλευρές συμφωνούν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα τερματίσουν αναπόφευκτα τη σύγκρουση, αλλά οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία μέχρι να δώσει μια «νίκη» που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων μετά τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσαν στο Κίεβο.

Οτιδήποτε λιγότερο θα μπορούσε να καταδικάσει την επανεκλογή του Μπάιντεν καθώς και να εξυψώσει τις προοπτικές των συναδέλφων του Δημοκρατικών που θα συμμετάσχουν επίσης στις επόμενες εκλογές. Τούτου λεχθέντος, οι πιθανότητες να διατηρήσει το Κίεβο ό,τι έδαφος μπορεί να κερδίσει σε οποιοδήποτε από αυτά τα πιθανά μέτωπα είναι εξαιρετικά χαμηλές λόγω του «αγώνα logistics»/«πόλεμου φθοράς» του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία που κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg στα μέσα Φεβρουαρίου. Η δυναμική τείνει προς όφελος της Ρωσίας, όπως αποδεικνύεται από τη νίκη της στη Μάχη του Αρτιόμοβσκ, η οποία προμηνύεται άσχημα για το Κίεβο.

Επιπλέον, ακόμη και ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, αναγνώρισε πόσο δύσκολο είναι για το μπλοκ να διατηρήσει το ρυθμό, την κλίμακα και το εύρος της ένοπλης υποστήριξης προς την Ουκρανία στην τελευταία του συνέντευξη στη Washington Post. Ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεχιστεί με κάποια μορφή, φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι «είδαμε την πραγματικότητα, που είναι πως όλα μας τελειώνουν». Αυτό υποδηλώνει ότι η ξένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα περιοριστεί νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς απλά δε απομένουν πολλά να δοθούν.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα είναι αδύνατο για την Ουκρανία να διατηρήσει κάποιο έδαφος που θα μπορούσε να κερδίσει προσωρινά σε περίπτωση που εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ενωση Κρατών, καθώς αυτό απαιτεί επέκταση της υποστήριξης και όχι τη μείωση που αναμένεται στο επερχόμενο μέλλον. Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα έριχναν όλη τη δύναμη των συνδυασμένων στρατών τους προς αυτό το μέτωπο για να συντρίψουν τους αντιπάλους τους εάν συμβεί αυτό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της ουκρανικής πλευράς και στη συνέχεια στη συνθηκολόγηση όλων των απαιτήσεων της Μόσχας.

Ακόμα κι έτσι, οι ΗΠΑ δε συμπεριφέρονται ως ορθολογικός παράγοντας, επομένως μπορεί να διακινδυνεύσουν το χειρότερο σενάριο που έρχεται σε αντίθεση με τα δικά τους συμφέροντα, αν και θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το διακύβευμα εάν αυτό υλοποιηθεί εκμεταλλευόμενες την στρατιωτική κατάρρευση της Ουκρανίας ως πρόσχημα για να κινηθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή για να παγώσει η σύγκρουση. Με τις δυνάμεις του μπλοκ να έχουν ήδη αναπτυχθεί σε αυτή τη χώρα και πιθανότατα να παραμένουν εκεί επ' αόριστον, η Ουκρανία θα έπεφτε υπό την πυρηνική της ομπρέλα παρόλο που δεν είναι επίσημο μέλος.

Ωστόσο παρά το πως εξελίσσεται σειρά των γεγονότων μετά την επερχόμενη αντεπίθεση του Κιέβου με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι ένα λουτρό αίματος για την Ουκρανία ακριβώς όπως προέβλεψε ο Όρμπαν. Αυτό το καθιστά μια τραγωδία επικών διαστάσεων, αφού δεν χρειάζεται να είναι έτσι, ωστόσο δεν υπάρχει σχεδόν σίγουρα καμία πιθανότητα οι ΗΠΑ να ανακαλέσουν τα πάντα λόγω των εγχώριων πολιτικών υπολογισμών τους. Μέχρι να τελειώσει αυτή η σύγκρουση, θα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη νεκροί Ουκρανοί, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail