Για την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης

Στις 4/5 Ιουνίου ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε την από καιρό ανακοινωθείσα αντεπίθεσή του στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Δέκα μέρες μετά δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr


μεγαλύτερη ανάλυση

Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα που περίμεναν οι προπαγανδιστές του πολέμου:

[Ο στρατηγός Petreus] μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4.

Στην αντεπίθεση είπε:

Νομίζω ότι αυτή η αντεπίθεση θα είναι πολύ εντυπωσιακή.

Η άποψή μου είναι πως θα επιτύχουν αποτελέσματα συνδυασμένων όπλων με άλλα λόγια, θα πραγματοποιήσουν επιτυχώς επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων όπου έχετε μηχανικούς που παραβιάζουν τα εμπόδια και διαχέουν τα ναρκοπέδια και ούτω καθεξής. θωράκιση που ακολουθεί κατευθείαν μέσα προστατευμένη από πεζικό έναντι αντιαρματικών πυραύλων. η αεράμυνα κρατώντας τα ρωσικά αεροσκάφη μακριά τους· ηλεκτρονικός πόλεμος που παρεμποδίζει τα επικοινωνιακά τους δίκτυα. logistics ακριβώς πίσω από το πυροβολικό και όλμοι ακριβώς μπροστά τους.

Και το πιο σημαντικό από όλα… είναι ότι καθώς τα κύρια στοιχεία κορυφώνονται αναπόφευκτα μετά από 72-96 ώρες, σωματικά αυτό είναι περίπου όσο πιο μακριά μπορείτε να φτάσετε, και θα έχουν υποστεί απώλειες… έχετε μονάδες παρακολούθησης που θα προχωρήσουν αμέσως, εκμεταλλευτείτε την πρόοδο και διατηρήστε τη δυναμική και νομίζω ότι αυτό μπορεί να κάνει όλη τη ρωσική άμυνα σε αυτή την περιοχή να κινηθεί, τότε νομίζω ότι έχετε άλλες ευκαιρίες που θα ανοίξουν και στα πλάγια.

Στην πραγματικότητα, τα κύρια στοιχεία της ουκρανικής επίθεσης σφαγιάστηκαν. «Κορυφώθηκαν», δηλαδή έχασαν την ικανότητά τους για περαιτέρω επιθέσεις, σε λιγότερο από μία ημέρα:

Οι άνδρες της 37ης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας ήταν πρόσφατα εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι με όπλα που προμήθευσε η Δύση, επιφορτισμένοι με μια αρχική ώθηση μέσω των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών στις πρώτες ημέρες μιας πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης.

Θα πλήρωναν βαρύ τίμημα.

Μέσα σε 20 λεπτά από την προέλασή τους στις 5 Ιουνίου νότια της Velyka Novosilka, στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, όλμοι εξερράγησαν γύρω τους, είπαν στρατιώτες. Ένας 30χρονος στρατιώτης γνωστός ως Ξυλοκόπος είδε δύο από τους άνδρες στο όχημά του να αιμορραγούν έντονα. ένας έχασε ένα χέρι καθώς φώναζε για την οικογένειά του. Ο Ξυλοκόπος σύρθηκε σε έναν κρατήρα, αλλά τα σκάγια από ένα όλμο πέρασαν μέσα από το χώμα και τρύπησαν τον ώμο του.

«Μείναμε εκεί στο χωράφι, χωρίς τανκς ή βαριά πανοπλία», είπε ο Λάμπερτζακ, ο οποίος μίλησε στην Washington Post υπό τον όρο πως θα αναγνωριστεί μόνο από το διακριτικό κλήσης του επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει τη μάχη. «Μας βομβαρδίσαν με όλμους από τρεις πλευρές. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα”

Υπήρχαν λιγότεροι από 50 άνδρες στη μονάδα, είπε, και 30 δεν επέστρεψαν — σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τον εχθρό. Πέντε από τα τεθωρακισμένα οχήματα της μονάδας καταστράφηκαν μέσα στην πρώτη ώρα.

Όποιος εκπαίδευσε αυτές τις μονάδες έκανε σοβαρά λάθη:

Για την πρώτη μιάμιση ώρα της επίθεσης του 37ου κοντά στο Velyka Novosilka, οι Ρώσοι βομβάρδισαν τη μονάδα με ασταμάτητους βομβαρδισμούς που διαπέρασαν τα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10 RC, σύμφωνα με τον Grey, άλλο στρατιώτη στο τάγμα που μίλησε υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν αναγνωρίζεται μόνο από το διακριτικό κλήσης του. Τα τεθωρακισμένα οχήματα, που μερικές φορές αποκαλούνται «ελαφριά άρματα μάχης», δεν ήταν αρκετά βαριά για να προστατεύσουν τους στρατιώτες, είπε ο Γκρέι, και έπρεπε να τοποθετηθούν πίσω τους αντί για μπροστά.

Το AMX-10 δεν είναι τανκ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο. Είναι ένα τροχοφόρο ελαφρύ αναγνωριστικό όχημα που κατασκευάστηκε από τη Γαλλία πριν από 50 χρόνια για να κυριαρχήσει στους αντάρτες στις πρώην αφρικανικές αποικίες της. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι να έχει καλή ταχύτητα όταν βρίσκεται σε ταχύτητα όπισθεν. Αυτό για να διασωθεί αμέσως μόλις εντοπιστούν σοβαρές αντάρτικες δυνάμεις.

Η ουκρανική αντεπίθεση έχει πλέον κολλήσει στη ρωσική αμυντική ζώνη ασφαλείας, μίλια μακριά από τις πραγματικές γραμμές άμυνας. Αυτό ήταν προβλέψιμο.

Όπως το Εγχειρίδιο Πεδίου των ΗΠΑ 100-2-1 περιέγραψε το σοβιετικό στρατό στην άμυνα (σελ. 93 επ.):

Όταν η άμυνα εγκαθιδρύεται πριν από την επαφή με τον εχθρό, οι Σοβιετικοί δημιουργούν ένα κλιμάκιο ασφαλείας έως και 15 χιλιόμετρα μπροστά από την κύρια αμυντική περιοχή. Τα στοιχεία που απαρτίζουν το κλιμάκιο ασφαλείας προέρχονται από το δεύτερο κλιμάκιο του τμήματος. Μια δύναμη ασφαλείας μεγέθους έως και τάγματος μπορεί να αναπτυχθεί μπροστά από κάθε σύνταγμα πρώτου κλιμακίου.

Αναπτύσσεται λεπτομερές και συντονισμένο σχέδιο πυρός. Τα όπλα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε η μέγιστη ποσότητα πυρός να μπορεί να αντέξει ακριβώς μπροστά από το [Εμπρός άκρο της περιοχής μάχης]. Οι διεισδύσεις του εχθρού αμβλύνονται με μετατόπιση πυρών πυροβολικού και διεξαγωγή αντεπιθέσεων.


μεγαλύτερη ανάλυση

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τουλάχιστον τέσσερις ταξιαρχίες για την επίθεσή του. Τουλάχιστον δύο από αυτές ήταν από την εφεδρεία της 12 ταξιαρχίας που είχε δημιουργηθεί για την αντεπίθεση. Με απώλειες περίπου 30% οι εμπλεκόμενοι δολοφονήθηκαν με μικρό έως καθόλου κέρδος:

Οι Ρώσοι προσπαθούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα και να καταστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα σε μια ζώνη μάχης μπροστά από την κύρια αμυντική γραμμή, εξαντλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις πριν φτάσουν σε αυτήν. Στην πραγματικότητα, μετατρέπει την περιοχή μπροστά από την κύρια γραμμή άμυνας σε ζώνη σκοτωμού.
...
Εάν η ρωσική στρατηγική αποδειχθεί αποτελεσματική, η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πάρα πολλά από τα πρόσφατα εκπαιδευμένα στρατεύματά της —που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες— και πάρα πολλά τανκς και μαχητικά οχήματα πεζικού για να παραβιάσουν την κύρια γραμμή.

Ακόμα κι αν φτάσουν τόσο μακριά, οι δυνάμεις μπορεί να είναι πολύ αποδυναμωμένες για να κινηθούν νότια και να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός μεγάλου στόχου: την αποκοπή της λεγόμενης χερσαίας γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Αυτό θα γινόταν φτάνοντας στην Αζοφική Θάλασσα, περίπου 60 μίλια μακριά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προφανώς δεν είχαν εκπαιδευτεί για αυτό. Επιτέθηκαν επίσης σε πάρα πολλά σημεία. Ο χάρτης στην κορυφή δείχνει βέλη επίθεσης σε 7 σημεία και τέσσερις κύριες κατευθύνσεις. Μία ή δύο κατευθύνσεις επίθεσης, με πιο συγκεντρωμένες δυνάμεις, μπορεί να είχαν δημιουργήσει καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν περιέγραψε πρόσφατα τα θύματα της Ουκρανίας:

Δε θα δώσω τον αριθμό των απωλειών προσωπικού. Θα αφήσω το υπουργείο Άμυνας να το κάνει αφού τρέξει τους αριθμούς, αλλά η δομή των απωλειών είναι δυσμενής και για αυτούς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από όλες τις απώλειες προσωπικού –και πλησιάζουν σε έναν αριθμό που μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφικός– η δομή αυτών των απωλειών είναι δυσμενής για αυτούς. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, οι απώλειες μπορεί να είναι υγειονομικές ή μη αναστρέψιμες. Συνήθως, φοβάμαι πως μπορεί να χάνω λίγο, αλλά οι ανεπανόρθωτες απώλειες είναι γύρω στο 25 τοις εκατό, το πολύ 30 τοις εκατό ενώ οι απώλειές τους είναι σχεδόν 50/50. Αυτό είναι το πρώτο μου σημείο.

Δεύτερον, αν δούμε ανεπανόρθωτες απώλειες, σαφώς, η αμυνόμενη πλευρά έχει λιγότερες απώλειες, αλλά αυτή η αναλογία 1 προς 10 είναι υπέρ μας. Οι απώλειές μας είναι το ένα δέκατο των απωλειών των ουκρανικών δυνάμεων.

Από την έναρξη της αντεπίθεσης, η ρωσική καθημερινή έκθεση απαριθμεί συνολικά περίπου 10.500 Ουκρανούς απώλειες.

Αναμένεται μια δεύτερη μεγάλη προσπάθεια να διασχίσει το Forward Edge of the Battle Area (FEBA) με τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις, αλλά είναι απίθανο να έχει καλύτερη έκβαση. Η από καιρό προωθούμενη ουκρανική αντεπίθεση είναι πιθανό να τελειώσει με υψηλές ουκρανικές απώλειες και χωρίς κέρδη.

Αυτό θα γίνει σύντομα ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα:

Καθώς κατευθύνεται στην εκστρατεία επανεκλογής του επόμενου έτους, ο Μπάιντεν χρειάζεται μια μεγάλη νίκη στο πεδίο της μάχης για να δείξει ότι η απεριόριστη υποστήριξή του στην Ουκρανία έχει εξυγιάνει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ, έχει αναζωογονήσει μια ισχυρή εξωτερική πολιτική με δικομματική υποστήριξη και έχει δείξει τη συνετή χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο εξωτερικό.
...
Ένα μπερδεμένο αποτέλεσμα περιορισμένων κερδών στην Ουκρανία θα έδινε βαρύτητα σε όλες αυτές τις κριτικές και θα θόλωνε περαιτέρω τα ήδη θολά νερά της συζήτησης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μελλοντική στάση τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Μια λιγότερο από «συντριπτική» επιτυχία πιθανότατα θα αύξανε επίσης την πίεση στη Δύση να πιέσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί μια εδαφική διευθέτηση που μπορεί να μην του αρέσει.

Λίγα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να αλλάξει τη ζοφερή εικόνα. Το Κογκρέσο πιθανότατα θα την αποτρέψει από το να χρησιμοποιήσει ανοιχτά τον αμερικανικό στρατό στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δει τώρα τι μπορεί να κάνει ο ρωσικός στρατός στους εχθρούς του. Δε θα ανυπομονούν να δουν να γίνεται το ίδιο με τα δικά τους στρατεύματα.

Αυτό αφήνει τις διαπραγματεύσεις ως τη μόνη διέξοδο.

Το ερώτημα για τη Ρωσία είναι πότε και με ποιον. Οι συνομιλίες μόνο με την Ουκρανία, έναν απλό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ χωρίς πραγματικό λόγο, θα ήταν ανεπαρκείς. Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι ρωσικοί όροι για ειρήνη θα είναι σκληροί και θα χρειαστεί πολύς χρόνος, και πολλοί νεκροί Ουκρανοί, μέχρι να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ μαζί τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail