Το Ισραήλ προετοιμάζεται για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Κανένα νεύμα από τις ΗΠΑ

Freepen.gr - Το Ισραήλ φαίνεται να έχει προετοιμάσει από τις αρχές του μήνα το σχεδιασμό για μια στρατιωτική επίθεση για να σταματήσει την προσπάθεια του Ιράν για μια πυρηνική βόμβα – αφού απέφυγε να το κάνει μόνο του για σχεδόν τρεις δεκαετίες, γράφει η ισραηλινή debka.com.

Το 1995, ο εκλιπών αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Χέρτζλ Μπάντινγκερ παρουσίασε στον εκλιπόντα τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν ένα λεπτομερές σχέδιο για την ακύρωση ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα. Υποστήριξε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εξακολουθούσε να φιλοξενείται σε λίγες παράγκες και επομένως εύκολο να γκρεμιστεί. Τον απέρριψε η κυβέρνηση.

Το 2012, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός τότε όπως και τώρα, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση. Το σχέδιό του καταρρίφθηκε από τον εκλιπόντα αρχηγό της Μοσάντ, Γιζάκ Ντάγκαν, με σταθερή υποστήριξη από την Ουάσιγκτον.

Αυτή την εβδομάδα, ο David Albright, μια φημισμένη αρχή για το θέμα, δήλωσε στο The Economist σε συνέντευξή του ότι η ισλαμική δημοκρατία θα μπορούσε να εμπλουτίσει ουράνιο σε στρατιωτικό βαθμό 90pc, σε μια πρόσφατα σκαμμένη υπόγεια σήραγγα κοντά στο Natanz μέσα σε 12 ημέρες και να αυξήσει το υπάρχον εμπλουτισμένο υλικό ώστε να είναι επαρκές για τέσσερις βόμβες μέσα σε ένα μήνα, προσθέτοντας άλλες δύο μέσα σε δύο μήνες, εάν διατηρηθεί ο ρυθμός παρουσίας εμπλουτισμού.

Ακόμη και ο πυρηνικός φύλακας, ο ΔΟΑΕ παραδέχτηκε ότι το εμπλουτισμένο απόθεμα ουρανίου του Ιράν είχε αυξηθεί 23 φορές πάνω από το όριο που είχε τεθεί το 2015.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και ο Υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ δήλωσε επίσημα: "οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το Ισραήλ εντείνονται – ιδίως όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – και μπορεί να κληθούμε να κάνουμε το καθήκον μας για την προστασία της ακεραιότητας του Ισραήλ και ιδιαίτερα του μέλλοντος του εβραϊκού λαού”.

Ο Νετανιάχου έστειλε δύο έμπιστους βοηθούς, τον Υπουργό Ρον Ντέρμερ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι στην Ουάσινγκτον με μια πρόταση: περιλάμβανε τη συγκατάθεση του Ισραήλ να αναβάλει την επίθεσή του στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε αντάλλαγμα για μια σημαντική πρόοδο στις διπλωματικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές πώς αυτό θα μείωνε την απειλή ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 30 Μαΐου, συγκλήθηκαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες πληροφορίες για το θέμα. Επανεξέτασαν για άλλη μια φορά τις δυνατότητες του Ισραήλ, τα πιθανά σενάρια και τις διαθέσιμες απαντήσεις. Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-gvir δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση.

Ως συνέπεια αυτής της βασικής συζήτησης, ο στρατιωτικός επιχειρησιακός σχεδιασμός τροποποιήθηκε και ευθυγραμμίστηκε με την τρέχουσα κατάσταση σύμφωνα με τις τελευταίες αξιολογήσεις.

Στις αρχές του μήνα, οι IDF ξεκίνησαν μια άσκηση πολλαπλών μετώπων διάρκειας δύο εβδομάδων σε συγχρονισμό με τις ΗΠΑ και παρουσία του διοικητή της CENTCOM των ΗΠΑ, στρατηγού Erik Kurilla. Οι κοινές ασκήσεις προγραμματίζονται για το εγγύς μέλλον, σχεδιασμένες για να προσομοιώσουν μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έχει σημειώσει τις προετοιμασίες του για αυτήν την επιχείρηση και είναι έτοιμο να προχωρήσει αλλά η Ουάσιγκτον-όχι ακόμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail