Προετοιμασία για άλλη μια ταραχώδη πενταετία με τον Ερντογάν

tccb.gov.tr
Ο δεύτερος γύρος των διαδοχικών προεδρικών εκλογών της Τουρκίας στις 28 Μαΐου δεν προκάλεσε έκπληξη. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διανύει τώρα την τρίτη δεκαετία στην εξουσία, κέρδισε το 52% των εθνικών ψήφων έναντι του 48% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου είχαν κερδίσει το 49,5% και το 45% των ψήφων, αντίστοιχα.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα προηγούμενο άρθρο συνόψιζε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ως νίκη των εθνικιστικών πολιτικών ταυτότητας επί της μιζέριας.

Ο Ερντογάν, όπως έκανε πάντα από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002, έκανε ό,τι μπορούσε για να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει για να χειραγωγήσει τους ψηφοφόρους τόσο πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου όσο και πριν από το δεύτερο γύρο.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι που δεσμεύονται από το σύνταγμα να παραμείνουν ουδέτεροι στην πολιτική προσχώρησαν στην εκστρατεία του Ερντογάν, ενώ μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης.

Ο Kılıçdaroğlu εμφανίστηκε στο Twitter στις 26 Μαΐου για να εκφράσει την αγανάκτησή του, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με το μήνυμα, «Είμαι εντελώς σε μπλακ άουτ» και λέγοντας:

«Συνεχείς συκοφαντίες, ψέματα, συνωμοσίες, παρατυπίες στις κάλπες, προσπάθειες απαγόρευσης παρατηρητών, χειραγωγημένα βίντεο... Και τώρα, [οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών] εμποδίζουν ακόμη και την ικανότητά μας να στείλουμε ένα σύντομο μήνυμα για να ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας στους δημοσιογράφους... Δεν πρέπει να συμμετάσχω στις εκλογές; Αυτό θέλετε;».

Σε ένα συγκλονιστικό tweet τρεις ημέρες πριν από την τελική ψηφοφορία, ο Kılıçdaroğlu κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις τουρκικές εκλογές. Ρώσοι, είπε, βρίσκονται πίσω από το συκοφαντικό υλικό που κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το βαθύ ψεύτικο περιεχόμενο και τις ηχογραφήσεις που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα», είπε στα τούρκικα και το έγραψε επίσης στο Twitter στα ρωσικά.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στις 7 Μαΐου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν έδειξε ένα βίντεο του Kılıçdaroğlu να λέει, «Πάμε μαζί στην κάλπη», με ένα βίντεο με επικάλυψη Κούρδων μαχητών να φωνάζουν «Πάμε, πάμε». Καθώς έπαιζε το βίντεο, ο Ερντογάν είπε στο πλήθος:

"Περπατούν ώμο με ώμο με το PKK [τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ]. Θα ψήφιζαν οι αγαπημένοι μου συμπολίτες κάτι τέτοιο; Ακούστε, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό"

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν "Πώς καταγράφηκε αυτό το βίντεο;", αυτός παραδέχτηκε πως το βίντεο που προβλήθηκε ήταν κατασκευασμένο, αλλά εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το PKK συμμετέχει στην εκστρατεία του Kılıçdaroğlu. "Ο Πρόεδρος του CHP [Kılıçdaroğlu] έχει συμμαχήσει με την τρομοκρατική οργάνωση PKK", είπε ο Ερντογάν.

"Υπάρχουν αυτά τα βίντεο του Kılıçdaroğlu που γυρίστηκαν στο Kandil [μια περιοχή στο Ιράκ και το Ιράν γνωστή για τη δραστηριότητα του PKK]. Και τα κυκλοφόρησαν, αυτά όπου λένε "Πάμε, ας πάμε". Μπορείτε να πείτε ότι είναι ψεύτικα, αλλά το PKK τα ενέκρινε κυκλοφορώντας αυτά τα βίντεο».

Στην πραγματικότητα, το PKK κυκλοφόρησε τη δική του, πρωτότυπη έκδοση. Αγωνιστές που χορεύουν και ψέλνουν και ούτω καθεξής. Στην προεκλογική συγκέντρωση, ο Ερντογάν έδειξε μια κατασκευασμένη εκδοχή που έδειχνε τον Kılıçdaroğlu να χορεύει και να ψέλνει με τους αγωνιστές του PKK.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Electoral Integrity Project, το έργο δύο ακαδημαϊκών, της Pippa Norris και του Max Grömping, οι οποίοι μετρούν τις παρανομίες στην κάλπη, έβαλε την Τουρκία στην έκθεσή του για το 2019 στην κατηγορία «χαμηλής ακεραιότητας», μαζί με χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Λευκορωσία.

Το μήνυμα των Τούρκων μέσω της εκλογικής τους προτίμησης ήταν ηχηρό και ξεκάθαρο, ουσιαστικά ότι: Μπορεί να πεινάμε. Γνωρίζουμε πως ζούμε σε μια βαριά ανάπηρη δημοκρατία. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Γνωρίζουμε πως υπάρχει εκτεταμένος νεποτισμός. Αλλά αυτός ο άνθρωπος θα προστατεύσει εμάς, τη θρησκεία μας και τη γη μας από τρομοκράτες, ξένους εισβολείς, άπιστους, προδότες και άθεους.

Όταν σκέφτεστε ότι ο μέσος Τούρκος στην πραγματικότητα εγκαταλείπει το σχολείο στην έβδομη τάξη και πως το 95% των Τούρκων δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα των εκλογών μάλλον δεν είναι και τόσο σοκαριστικά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Ενώ ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να διατηρήσει μια ισορροπημένη πολιτική μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, θα τείνει να ευνοήσει τη Ρωσία σε σημείο που φοβάται ότι οι δυτικές κυρώσεις θα πλήξουν την προβληματική οικονομία της Τουρκίας.

Ο Πούτιν θα συνεχίσει να πίνει τη σαμπάνια του ενώ ριζοβολεί για τον Τουρκικό Δούρειο Ίππο του στο ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο, θα παραμείνουν στο βαθύ πάγωμα, όπου ήταν τα τελευταία αρκετά χρόνια, χωρίς ουσιαστικά καμία πιθανότητα να αναβιώσει η διαδικασία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

Οι κοσμικοί Τούρκοι και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλα πέντε ταραχώδη χρόνια με τον Ερντογάν. Τι θα γίνει μετά την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή; Οι Τούρκοι πιθανότατα θα εκλέξουν γρήγορα έναν άλλο οπορτουνιστή ισλαμιστή ηγέτη -- έναν άλλον Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail