Η αντεπίθεση του Ζελένσκι κατά της Ρωσίας καταλήγει σε μεγάλο χαμό

Η Ουκρανία έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό στους εταίρους της στη Δύση ότι θα εμπλακεί σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. Αλλά μέχρι πρόσφατα, όταν η Ουκρανία ξεκίνησε τελικά την πολυαναμενόμενη επίθεσή της, αυτές οι υποσχέσεις παρέμεναν ανεκπλήρωτες. Δυστυχώς, αυτό που υποτίθεται πως ήταν μια στιγμή θριάμβου μετατράπηκε σε μεγάλο φιάσκο, αφήνοντας την Ουκρανία σε αμηχανία και τη Δύση σαστισμένη.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος ξεκίνησε τελικά μετά από ανελέητες υποκινήσεις από τις δυτικές χώρες. Προς διασκέδαση όλων, φαινόταν να παραπαίει πριν καν φτάσει στην αρχή. Σύμφωνα με αναφορές από το Euractiv, οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν για πρώτη φορά μετά από μια εβδομάδα δράσης στο νότιο μέτωπο, αλλά ήταν δαπανηρό και είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες τεθωρακισμένων που παρείχε η Δύση.

Στις αρχές Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν θριαμβευτικά την περίφημη «ανοιξιάτικη αντεπίθεσή» τους, στέλνοντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική άμυνα στις περιοχές Zaporozhye και Donetsk. Μετά από ένα αποτυχημένο χτύπημα στο Zaporozhye, εμφανίστηκε βίντεο απόδειξη των συντριμμιών τεθωρακισμένων οχημάτων της Γερμανίας και των ΗΠΑ παρά την επιμονή του Κιέβου να τηρεί την πλήρη σιωπή για αρκετές ημέρες.

Άρνηση του Αναπόφευκτου

Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ανοιχτά πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας ήταν ανεπιτυχής, τονίζοντας τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν οι δυνάμεις της. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι ανένδοτος στο να αρνηθεί την αποτυχία και να υποστηρίξει μια πρόσοψη ανάπτυξης παρά την απόδειξη βίντεο που δείχνει την καταστροφή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων που παρέχονται από τη Δύση. Ωστόσο, οι κενές αξιώσεις απλώς δεν ξεγελούν τον κόσμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας ήταν ανεπιτυχής, με τον στρατό της να υφίσταται μεγάλες απώλειες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αρνήθηκε πως η αντεπίθεση αποτυγχάνει. «Υπάρχει κίνηση προς τα εμπρός», είπε στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο.

Ο Πούτιν είπε ότι οι Ουκρανοί είχαν χάσει πάνω από 160 άρματα μάχης ενώ η Ρωσία είχε χάσει 54. Υποστήριξε επίσης ότι οι απώλειες των στρατευμάτων της Ουκρανίας ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές της Ρωσίας – επιμένοντας πως το Κίεβο δεν είχε πετύχει «σε κανέναν από τους τομείς».

Ο Roepcke, ο οποίος ήταν στην εμπροσθοφυλακή υπέρ της Ουκρανίας και αναφέρθηκε στο ταμπλόιντ, επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές στο Κίεβο για να διεκδικήσει μια προέλαση πολλών χιλιομέτρων σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία. Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, τοπική ώρα, Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν σφοδρές μάχες σε δύο από τα χωριά που υποτίθεται ότι «απελευθερώθηκαν» νωρίτερα την ίδια μέρα.

Το Κίεβο έχει αναπτύξει μόνο πέντε από τις 25 ταξιαρχίες που έχει προετοιμάσει για την επιχείρηση, σύμφωνα με τον Roepcke. Περίπου 40.000 στρατιώτες εξακολουθούν να κρατούνται σε εφεδρεία, είπε.

Ακόμη και οι πιο ένθερμα φιλο-ουκρανικές οργανώσεις «ανοιχτής πηγής πληροφοριών» αναγνωρίζουν ότι η μάχη στο μέτωπο του Zaporozhye είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες τεθωρακισμένων και εξοπλισμού που προμήθευσε η Δύση καθώς αξιώνεται η ουκρανική προέλαση. 

Ακριβά στοιχήματα

Σύμφωνα με την εταιρεία Oryx «OSINT», που εδρεύει στην Ολλανδία, η 47η ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού έχει χάσει επτά άρματα μάχης Leopard 2 και 17 οχήματα μάχης πεζικού Bradley μέσα σε μόλις πέντε ημέρες χωρίς να έχει αξιοσημείωτη επιτυχία νότια του Orekhov. Ο οργανισμός δέχεται τακτικά πυρά επειδή υπερέβαλλε τις προβλέψεις του για ρωσικές απώλειες ενώ υποτιμούσε εκείνες της Ουκρανίας. Αναφέρθηκαν από τον Roepcke στη βιντεοταινία του.

Σύμφωνα με τον Jakub Janovsky της Oryx, το 15% από τα 109 Bradley που είχαν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία καταστράφηκαν, υπέστησαν ζημιά ή εγκαταλείφθηκαν.

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Ζελένσκι κατά της Ρωσίας απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, θέτοντας την Ουκρανία σε ευάλωτη κατάσταση. Η επίθεση, η οποία είχε σκοπό να καταδείξει το σθένος και την επιμονή της Ουκρανίας, έδειξε τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του στρατού της. Είναι προφανές πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατέληξε σε μια ταπεινωτική καταστροφή, εγείροντας ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της δυτικής υποστήριξης και το πραγματικό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας στην Ουκρανία, όπως αποδεικνύεται από τα συντρίμμια του γερμανικού και του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Το λάθος έχει επισημάνει την προφανή ασυμφωνία μεταξύ ρητορικής και ικανότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail