Έλεγχος πραγματικότητας: η πολεμοχαρής Βρετανία και οι ΗΠΑ οδηγούν τον κόσμο στην άβυσσο

Photo: Public domain
Η Βρετανία παρουσιάζεται ως η επιβολή του πολέμου του θείου Σαμ ως αντάλλαγμα για την τόσο αναγκαία εμπορική συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πήγε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενος από μια άθλια συμφωνία. Η Βρετανία μετά το Brexit επιδιώκει ένα πολυπόθητο διμερές εμπορικό σύμφωνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για να επωφεληθούν από την εύνοια του θείου Σαμ, οι Βρετανοί προσφέρουν να εντείνουν το ρόλο τoyς ως επικεφαλής προβοκάτορας στον πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας.

Finian Cunningham - Strategic Culture / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Σουνάκ χαιρέτησαν τις συνηθισμένες κοινοτοπίες σχετικά με την «ειδική σχέση» των εθνών τους κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο Σουνάκ πρόσθεσε ένα νέο αυθόρμητο επίθετο, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως την «απαραίτητη συμμαχία» του κόσμου.

Στην κορυφή της ατζέντας τους στη σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία, η Κίνα και εμπορικά θέματα.

Ο Μπάιντεν και ο Σουνάκ παρουσίασαν μια «Ατλαντική Διακήρυξη» που υπόσχεται στενότερη συνεργασία σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας, στρατιωτικής και τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Αλλά απουσίαζε κρίσιμα από την πλευρά των ΗΠΑ οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση για μια νέα διμερή εμπορική συμφωνία. Όταν η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, η ιστορική αποχώρηση από αυτό το εμπορικό μπλοκ έγινε υπολογισμένα με τη φιλοδοξία να εξασφαλιστεί μια εναλλακτική ειδική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συντηρητική κυβέρνηση έκανε τη διασφάλιση ενός εμπορικού συμφώνου ΗΠΑ-ΗΒ ως δέσμευση προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2019. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, το Λονδίνο δεν είναι πιο κοντά στο να συνδεθεί με την αμερικανική σχεδία αφού αποκόπηκε από το ΕΕ. Αυτή η παρασυρόμενη κατάσταση έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική αναταραχή στη Βρετανία.

Ο Σουνάκ είναι ο τρίτος Βρετανός πρωθυπουργός με τον οποίο ο Μπάιντεν είχε σχέσεις ως πρόεδρος, αντανακλώντας την ασταθή πολιτική κατάσταση στη Βρετανία που προκλήθηκε από τις δοκιμασίες μετά το Brexit.

Η εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί προτεραιότητα προτεραιότητας για το Λονδίνο. Καθώς η Ουάσιγκτον υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν υιοθετεί πιο προστατευτικές οικονομικές πολιτικές, η Βρετανία επιθυμεί να λάβει παραχωρήσεις για την πρόσβαση στην αμερικανική οικονομία.

Αυτή η δύσκολη συγκυρία είναι που κάνει το ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμιου κολλητού της Ουάσιγκτον πιο επικίνδυνο από το συνηθισμένο. Προκειμένου να κερδίσει οικονομικές χάρες, η Βρετανία είναι πιο διατεθειμένη από ποτέ να κλιμακώσει τις αυτοκρατορικές εχθροπραξίες των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτές οι εχθροπραξίες ωθούνται από την αυτοκρατορική παρακμή της ίδιας της Ουάσιγκτον ως της κάποτε εικαζόμενης «μοναδικής υπερδύναμης» και «παγκόσμιου ηγεμόνα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο, ο Σουνάκ παρουσίασε τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τους δύο κύριους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Είπε επίσης πως η Βρετανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εδραίωση της νέας στρατιωτικής συμμαχίας – AUKUS – μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Σε μια επηρεασμένη προσπάθεια να ακουστεί βαθιά, ο Σουνάκ είπε πως η ασφάλεια του Ατλαντικού ήταν «αδιαίρετη» από την ασφάλεια στην Ασία-Ειρηνικό.

Στη σύγκρουση στην Ουκρανία τους τελευταίους 16 μήνες, η Βρετανία διακρίθηκε ως ο επικεφαλής προβοκάτορας του ΝΑΤΟ. Ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ο Σουνάκ καυχιόταν ότι η Βρετανία προμήθευε άρματα μάχης, πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και εκπαίδευε Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής που θα παραδοθούν σύντομα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έθεσε επίσης απαρέγκλιτα το καθήκον του να οδηγήσει άλλα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την στρατιωτική τους υποστήριξη (δηλαδή, να αγοράσουν όπλα του Πενταγώνου) για την Ουκρανία. Προς μεγάλη χαρά της Ουάσιγκτον, αναμφίβολα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει σε ένα πιο επικίνδυνο στάδιο άμεσης αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Ο «ακήρυκτος πόλεμος» μέχρι στιγμής ενδέχεται να εξελιχθεί σε συνολική σύγκρουση μεταξύ κρατών με πυρηνικά όπλα.

Ενώ ο Σουνάκ επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο –ήταν η τέταρτη συνάντησή του με τον Μπάιντεν μέσα σε τέσσερις μήνες– το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ καθεστώς του Κιέβου ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών δυνάμεων. Υπήρχαν αναφορές για καταστροφή αρμάτων μάχης που προμήθευσε το ΝΑΤΟ στις τελευταίες μάχες.

Οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που παρασχέθηκαν πρόσφατα από τη Βρετανία – με βεληνεκές 300 km, ο μεγαλύτερος από όλους τους πύραυλους του ΝΑΤΟ που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής – στοχεύουν σε ρωσικό έδαφος. Μερικά από τα βρετανικά όπλα έχουν χτυπήσει κέντρα πολιτών προκαλώντας θανάτους.

Το Λονδίνο έχει επίσης προμηθεύσει βλήματα πυροβολικού απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ουκρανικό στρατό, το οποίο η Μόσχα καταδίκασε με μανία ως ισοδύναμο με «εξαπολύσεις βρώμικων βομβών».

Η Βρετανία έχει στείλει τον μεγαλύτερο αριθμό ειδικών δυνάμεων από τα 31 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν την Ουκρανία επί τόπου.

Η Βρετανία μετά το Brexit βρίσκεται σε ένα δίλημμα που δημιούργησε η ίδια. Έχει χάσει την επιρροή της στην ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, αλλά τα αλαζονικά όνειρα του Λονδίνου για την «Παγκόσμια Βρετανία» δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Απέχουν μακριά από αυτό. Η οικονομία και η κοινωνία της Βρετανίας καταρρέουν υπό το βάρος της φτώχειας, της ανισότητας και της διαφθοράς (όπως η πολυδισεκατομμυριούχος σύζυγος του Σουνάκ που δεν πληρώνει τους φόρους της στη Βρετανία).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη ρητορική ότι έχουν μια «ειδική σχέση», δεν έριξαν στη Βρετανία σανίδα σωτηρίας με τη μορφή μιας εξατομικευμένης διμερούς εμπορικής συμφωνίας. Αποκομμένο και παρασυρόμενο, το Λονδίνο είναι μια επικίνδυνη οντότητα (πιο επικίνδυνη από το συνηθισμένο, δηλαδή). Οι οικονομικές πιέσεις είναι πιθανό να κάνουν τη Βρετανία πιο επιφυλακτική έναντι του θείου Σαμ στην παροχή του αυτοκρατορικού της ρόλου επιβολής.

Το Perfidious Albion έχει ήδη συμβάλει καθοριστικά στην ενορχήστρωση πολλών προκλήσεων προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Για τους πολεμοκάπηλους στην Ουάσιγκτον που θέλουν να προωθήσουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα, το άπορο βρετανικό μπουλντόγκ βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να λειτουργήσει ως ακόμη πιο μοχθηρό σκυλί επίθεσης.

Με γέλια, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Σουνάκ ως παρόμοια με την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ και του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Λευκό Οίκο για να σχεδιάσουν την εισβολή στην Ευρώπη την D-Day. Η αλαζονεία και η παραληρηματική διαστρέβλωση της ιστορίας είναι εκπληκτική.

«Και είμαι βέβαιος πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να οδηγούν τον κόσμο προς μεγαλύτερη ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια για όλους», είπε ο Μπάιντεν.

Έλεγχος πραγματικότητας: η πολεμοχαρής Βρετανία και οι ΗΠΑ οδηγούν τον κόσμο στην άβυσσο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail