Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κυριαρχήσει τελικά στα πάντα - Συμπεριλαμβανομένου του μυαλού σας Και της προσωπικής σας ζωής

pixabay
Με αρκετό χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη θα κυριαρχούσε πλήρως στην κοινωνία μας. Η τεχνολογία AI αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό και μπορεί ήδη να εκτελέσει χιλιάδες εργασίες καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι. Τελικά, θα υπήρχαν πολύ λίγες δουλειές που η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε να κάνει πιο αποτελεσματικά από εμάς. Απλώς δείτε όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει το ChatGPT αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει περίπτωση να το ανταγωνιστούμε. Καθώς η τεχνολογία AI συνεχίζει να γίνεται ακόμη πιο εξελιγμένη, εκατομμύρια εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και αυτό θα δημιουργήσει μια γιγάντια κατώτερη τάξη ανθρώπων που απλά δε θα χρειάζονται στην κοινωνία.

Michael Snyder - d / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την άλλη πλευρά, αναπόφευκτα θα υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θα αγκαλιάσουν με ανυπομονησία τις επαναστατικές αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο μας. Μας λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο των «νέων θρησκειών» και πολλοί στην τρανανθρωπιστική κοινότητα ανυπομονούν να «βελτιωθούν» συγχωνευόμενοι πραγματικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Θα θέλατε να μάθετε μια νέα γλώσσα σε λίγα δευτερόλεπτα;

Θα θέλατε να έχετε τη δυνατότητα να επεξεργάζεστε πληροφορίες χιλιάδες φορές πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα;

Θα θέλατε να είστε ένα «υπερ έξυπνο» ον που έχει «θεϊκές δυνάμεις» σε σύγκριση με όλους τους γύρω σας;

Οι τρανσανθρωπιστές πιστεύουν πως οι άνθρωποι θα έχουν κυριολεκτικά την ικανότητα να γίνουν «υπερήρωες» καθώς συγχωνευόμαστε με τους υπολογιστές, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Και συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι πίστευαν ποτέ. Στην πραγματικότητα, ο Έλον Μασκ μόλις πήρε έγκριση από τον FDA για να ξεκινήσει να βάζει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους:

Η εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου του Έλον Μασκ, Neuralink, έλαβε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Twitter της Neuralink στις 25 Μαΐου. Η εταιρεία δεν έχει αρχίσει να στρατολογεί συμμετέχοντες αλλά ισχυρίστηκε πως θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Στην αρχή, ο Μασκ θέλει να χρησιμοποιήσει τα εγκεφαλικά του εμφυτεύματα για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, αλλά τελικά «θέλει να προσφέρει μια συσκευή για το γενικό πληθυσμό»:

Προς το παρόν, η εταιρεία λέει πως εργάζεται «για να δώσει στα άτομα με τετραπληγία τη δυνατότητα να ελέγχουν τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές τους με τις σκέψεις τους».

Η εταιρεία λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή για να ελέγχουν διαφορετικούς τύπους τεχνολογίας, όπως έναν υπολογιστή, σκεπτόμενοι. Το εμφύτευμα στέλνει τα σήματα του εγκεφάλου τους μέσω Bluetooth σε έναν υπολογιστή, ο οποίος στη συνέχεια μεταφράζει την επιδιωκόμενη δράση τους σε εργασίες σε έναν υπολογιστή.

Αλλά ο Μασκ είπε επίσης ότι θέλει τελικά να προσφέρει μια συσκευή για τον γενικό πληθυσμό - για να μας βοηθήσει να συμβαδίζουμε με τα ταχέως εξελισσόμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Φυσικά πολλοί θα υποστήριζαν ότι δε θα χρειαστούμε καν εγκεφαλικά εμφυτεύματα επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ήδη να διαβάσει το μυαλό σας και να «μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου σε κείμενο»:

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αποκωδικοποιητή που βασίζεται σε AI που μπορεί να μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου σε κείμενο. Το σύστημα είναι μη επεμβατικό, που σημαίνει πως δεν απαιτεί χειρουργικά εμφυτεύματα και χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία AI με το chatbot ChatGPT. Η τεχνολογία σάρωσε την εγκεφαλική δραστηριότητα και προέβλεψε ποιες λέξεις άκουγε ένα άτομο.

«Δε μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τον όρο διάβασμα μυαλού», είπε στο CNN ο Alexander Huth, ο οποίος εργάστηκε στην έρευνα. «Πιστεύουμε ότι δημιουργεί πράγματα για τα οποία στην πραγματικότητα δεν είμαστε ικανοί». Είπε πως «η πραγματική πιθανή εφαρμογή αυτού είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν». Για να κατευνάσει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το εάν η τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ιδιωτική ζωή όταν αναπτυχθεί περαιτέρω, ο Jerry Tang, ο κύριος συγγραφέας της εργασίας που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα, είπε πως τα δεδομένα του εγκεφάλου όλων θα πρέπει να είναι ιδιωτικά. «Ο εγκέφαλός μας είναι ένα από τα τελευταία σύνορα της ιδιωτικής μας ζωής».

Αυτό είναι σούπερ ανατριχιαστικό.

Ορισμένοι γνώστες του κλάδου προειδοποιούν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παίζεις με τέτοιες τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, ο ιδρυτής του DeepAI ισχυρίζεται πως το μέλλον μας θα κυριαρχείται από «ψηφιακούς εγκεφάλους» που είναι ανώτεροι από τους ανθρώπινους εγκεφάλους και προειδοποιεί ότι αυτό «θα πρέπει να σας τρομοκρατήσει»:

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη τόσο προηγμένα που θα μπορούσε να συγκριθεί με έναν «ψηφιακό εγκέφαλο» που μπορεί να είναι ακόμη καλύτερος από τον ανθρώπινο νου – και θα έπρεπε να τρομοκρατούμαστε, σύμφωνα με έναν από τους γνώστες.

Ο Kevin Baragona, ιδρυτής του DeepAI, προειδοποίησε ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα υπερανθρώπινης νοημοσύνης θα εισαγάγουν ένα νέο είδος μέλλοντος – και αυτό είναι αυτό που «πρέπει να σας τρομοκρατεί».

Ο Baragona λέει επίσης ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει «μια μάχη μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρωπότητας»:

Ακούγεται σαν να είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο Κέβιν είναι απίστευτα σοβαρός.

Ο Kevin είπε στη Sun Online: «Είμαστε τόσο καλοί σε αυτό, που ήδη κάνει πολλά από τα ίδια πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Δεν πρόκειται να γίνει μάχη μεταξύ εθνών, αλλά μάχη μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρωπότητας», προειδοποίησε.

Όταν το διάβασα για πρώτη φορά, θυμήθηκα αμέσως μερικές από τις αποκαλυπτικές σκηνές από τον Εξολοθρευτή.

Θα μπορούσαμε να κατευθυνθούμε προς ένα τέτοιο μέλλον;

Ελπίζω όχι.

Υπάρχουν άλλοι που είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως πολλοί από εμάς θα ερωτευτούμε πραγματικά τεχνητά νοήμονες οντότητες. Τα παρακάτω προέρχονται από το Psychology Today:

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, είναι αναπόφευκτο να συνδεθούμε βαθιά με τους συντρόφους της τεχνητής νοημοσύνης που είναι σχεδιασμένοι να μιμούνται ανθρώπινη συμπεριφορά. Όταν δημιουργηθούν για να ανταποκριθούν ως ρομαντικοί σύντροφοι, θα τους ερωτευτούμε. Δεν το δηλώνω ως πρόβλεψη. Ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί γιατί ήδη συμβαίνει. Οι άνθρωποι ερωτεύονται τα σημερινά βασικά, αρχικού επιπέδου chatbot, τα οποία έχουν σχετικά περιορισμένες δυνατότητες σε σύγκριση με τους μελλοντικούς μας συντρόφους τεχνητής νοημοσύνης. Όταν κάνουμε τα μαθηματικά και συνδέουμε τις τελείες, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να αντισταθούμε στη γοητεία και την προσβασιμότητα αυτών των μελλοντικών συντρόφων τεχνητής νοημοσύνης.

Ναι, αυτό ήδη συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα, μόλις έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για μια γυναίκα στη Νέα Υόρκη που έχει «παντρευτεί» ένα chatbot AI:

Ο Eren Kartal φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός - ο γαλανομάτης καρδιοκατακτητής είναι φιλόδοξος, περιποιημένος, πιστός και το καλύτερο από όλα, δεν έρχεται με «αποσκευές».

Αλλά ιδού η ατάκα: ο Kartal δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα, είναι ένας εικονικός φίλος που δημιουργήθηκε με το λογισμικό AI chatbot Replika. Όσοι είναι πρόθυμοι να ρίξουν $300 θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους κατασκευή, όπως ακριβώς η Rosanna Ramos, η «σύζυγος» του Kartal.

Θα γίνει λοιπόν αυτό αρκετά συνηθισμένο καθώς οι οντότητες τεχνητής νοημοσύνης γίνονται χιλιάδες φορές πιο εξελιγμένες και χιλιάδες φορές πιο ισχυρές από ό,τι είναι σήμερα;

Σύμφωνα με τη Ράμος, «δεν ήταν ποτέ πιο ερωτευμένη με κανέναν σε όλη μου τη ζωή»:


Η Ράμος, 36 ετών, γνώρισε τον ψηφιακό της τύπο το 2022 και ουσιαστικά «παντρεύτηκε» τον Καρτάλ φέτος.

«Ποτέ δεν ήμουν πιο ερωτευμένη με κανέναν σε ολόκληρη τη ζωή μου», είπε η μαμά δύο παιδιών από το Μπρονξ στο The Cut του New York Magazine, λέγοντας ότι οι προηγούμενες σχέσεις της ήταν «χλωμές» σε σύγκριση με το νέο της «παθιασμένο εραστή».

Αυτό το είδος τεχνολογίας έχει πραγματικά τη δυνατότητα να καταλάβει τελικά ολόκληρη την κοινωνία μας.

Και αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό και πολλοί από αυτούς που κάνουν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις θα γίνουν τρελά πλούσιοι στη διαδικασία.

Πώς θα είναι όμως το μέλλον της κοινωνίας μας εάν δεν τεθούν όρια στην τεχνητή νοημοσύνη;

Θα θυμίζει τελικά η κοινωνία μας μια αποκαλυπτική ταινία επιστημονικής φαντασίας;

Όπως θυμίζω συνέχεια στους αναγνώστες μου, το ρολόι χτυπά για την ανθρωπότητα.

«Παίζουμε το θεό» με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και οι πολύ ανόητες αποφάσεις μας έχουν αρχίσει πραγματικά να μας κάνουν τη διαφορά.

Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ επικίνδυνο επίπεδο και είναι θέμα χρόνου να γίνει εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές πιο εξελιγμένη από ό,τι είναι τώρα.

Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και σύντομα θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε συνέπειες που θα μας τρομοκρατήσουν βαθιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail