Τεράστια αρπαγή εξουσίας: Γερμανία και Γαλλία θέλουν να τερματίσουν τα δικαιώματα αρνησικυρίας στην ΕΕ

euractiv.de
Freepen.gr -
Σε αυτό που μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για τα ευρωπαϊκά έθνη, η Γερμανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να μεταρρυθμίσουν τα εθνικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος βέτο της ΕΕ, φέτος. Η συζήτηση έχει προκαλέσει σάλο τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες το μέτρο επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι πεπεισμένες ότι μια μεγάλης κλίμακας θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του βέτο στις ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα μπορούσε να επιτευχθεί φέτος, ανέφεραν στο Euractiv η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Laurence Boone και η Γερμανίδα υπουργός Επικρατείας Anna Lührmann.

«Αυτή είναι μία από τις επιλογές που θέλουμε να διερευνήσουμε για να διατηρήσουμε τη θέση μας ως παγκόσμιος παίκτης με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ», δήλωσε η Lührmann. Πρόσθεσε πως «θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα σε άλλους τομείς πολιτικής εάν περάσουμε σε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία ήδη φέτος» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι και οι δύο χώρες θεωρούν σημαντική την κατάργηση της ομόφωνης ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η φορολογία πριν από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή σε ολόκληρη την ΕΕ ή ακόμη και να εμπλακούν βαθύτερα στον πόλεμο.

Η εισαγωγή της ειδικής πλειοψηφίας θα άρει το βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που θα σήμαινε πως μόνο 15 από τα 27 κράτη μέλη —που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ— θα χρειάζεται να συμφωνήσουν να λάβουν ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που επηρεάζουν την ΕΕ στο σύνολό της.

Ωστόσο, η φύση ενός τέτοιου συστήματος θα ευνοούσε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, ενώ μικρότερα κράτη, όπως η Ελλάδα ή η Ουγγαρία, θα έχαναν την ευκαιρία να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα σημείωσε ότι η ιδρυτική αρχή της ΕΕ ήταν η αδελφοσύνη και η συνεργασία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Για να είναι δυνατό αυτό είπε πως: «Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν λόγο για βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της Κοινότητας, ώστε να αισθάνονται ότι υπάρχει δικαιοσύνη εντός της Κοινότητας και πως καμία χώρα δεν επιβάλλει τη βούλησή της σε βάρος άλλων χρησιμοποιώντας θεσμικά μέσα».

Ο Herbert Kickl, πρόεδρος του Αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ), του πιο δημοφιλούς κόμματος επί του παρόντος στην Αυστρία, πιστεύει ότι στόχος των Βρυξελλών είναι να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωτικό υπερκράτος στο οποίο τα κράτη μέλη χάνουν όλο και περισσότερο τη σημασία και την αυτοδιάθεσή τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail