Photo: gestion.pe |
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Νότια Διοίκηση του Πενταγώνου (SOUTHCOM) θα αναπτύξει εκατοντάδες πεζοναύτες της στο Περού την 1η Ιουνίου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την επέμβαση.
Οι Περουβιανοί νομοθέτες, μετά από πρόταση της προστευομένης των ΗΠΑ προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε, ενέκριναν την άφιξη 700 Αμερικανών στρατιωτών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Ουάσιγκτον, το «προσωπικό των ΗΠΑ» θα πραγματοποιήσει «δραστηριότητες συνεργασίας και εκπαίδευσης με τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική αστυνομία του Περού» και χωρίς να καταπατήσει την κυριαρχία της χώρας.
Ωστόσο, το Περού έχει από καιρό τέτοια εκπαιδευτικά κέντρα. Επομένως, ο δηλωμένος στόχος είναι απλώς μια κάλυψη για την ανάπτυξη στρατιωτών σε περιοχές με τη μεγαλύτερη αντίσταση στις αμερικανικές μαριονέτες.
Ο λαός του Περού τους απορρίπτει. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής της Dina Boluarte ήταν 16 τοις εκατό, η αποδοχή του Κοινοβουλίου είναι ακόμη χαμηλότερη.
Πραξικόπημα στο Περού
Το καθεστώς Boluarte ήρθε στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος, με την άμεση συνενοχή της Ουάσιγκτον. Ο αριστερός πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη λαϊκά το 2021, ανατράπηκε από το κοινοβούλιο με την υποστήριξη του στρατού ενάμιση χρόνο αργότερα «λόγω ηθικής ασυνέπειας». Προσπάθησε να προβεί σε αντιολιγαρχικές μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν του επετράπη. Η Boluarte ανέλαβε τη θέση του ως Αντιπρόεδρος.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Περού Λίζα Κένα, η οποία συντόνιζε τον στρατό, έσπευσε να υποστηρίξει την απόφαση του Κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον Καστίγιο. Η Kenna επιβεβαίωσε πως η χώρα της υποστήριξε πλήρως τους δημοκρατικούς θεσμούς του Περού.
Ο λαός του Περού δεν αποδέχτηκε τη νέα κυβέρνηση. Περίπου 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων. Η Διααμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IACHR) έκρινε την περουβιανή αστυνομία και στρατό ένοχους για «υπερβολική, αδιάκριτη και θανατηφόρα χρήση βίας». Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης το καθεστώς Boluarte ότι στιγματίζει τους αγρότες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς με ψευδείς κατηγορίες πως είναι τρομοκράτες, δικαιολογώντας έτσι τις σφαγές.
Σκοπός όλων των αμερικανικών παρεμβάσεων: έλεγχοι πόρων
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andreas Manuel Lopez Obrador, σχολιάζοντας την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στο Περού, επέστησε την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης στα εξής:
«Η διατήρηση της παρεμβατικής πολιτικής σε καμία περίπτωση δε συμβάλλει στην εγκαθίδρυση της αδελφοσύνης στην ήπειρο».
«Οι Περουβιανοί είναι αδέρφια μας. Θεωρούμε άδικο αυτό που έκαναν οι περουβιανοί βουλευτές για να απομακρύνουν τον νόμιμο πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη από τους Περουβιανούς», είπε ο Ομπραδόρ.
Οι Περουβιανοί ολιγάρχες είναι αυτοί που στέκονται πίσω από αυτές και άλλες αποφάσεις, είπε ο Ομπραδόρ. Ταυτόχρονα, όμως, οι νομοθέτες παραβίασαν ολόκληρο το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο του Περού.
Ο δικηγόρος Raul Noblecilla επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα έρθουν στο Περού για να ελέγξουν τα ορυκτά του Περού, επειδή «έτσι λειτουργούν οι δουλοπρεπείς και υποτακτικές κυβερνήσεις».
«Ο ιμπεριαλισμός ελέγχει την αυλή του», προειδοποίησε.
Άλλες χώρες της ηπείρου, όπως η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζουν την εγκατεστημένη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στη Λίμα.
Το υπουργείο Άμυνας του Περού διέψευσε πληροφορίες για δέκα βάσεις του αμερικανικού στρατού στο Περού. Ωστόσο, δημοσιογραφικές έρευνες δείχνουν πως είναι παρών σε στρατιωτικές μονάδες στο Περού.
Το «Πώς λειτουργεί το δίκτυο των βάσεων της Βόρειας Αμερικής στη Νότια Αμερική» — βιβλίο της Αργεντινής δημοσιογράφου Telma Luzzani — αναφέρει ότι η συνεχής παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Περού υπό το πρόσχημα κοινών ασκήσεων, εκπαίδευσης, επισκέψεων και άλλων πραγμάτων καθιστά σαφές πως ο στρατός των ΗΠΑ δρα εντός περουβιανών στρατιωτικών βάσεων, αν και μπορεί να μην έχουν δικές τους ή αποκλειστικές βάσεις, όπως αυτές στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι υπήρχε ένα δίκτυο αμερικανικών εργαστηρίων που λειτουργούσαν στο Περού «χωρίς την κατάλληλη διαφάνεια» που υποτίθεται πως μελετούσαν τροπικές ασθένειες. Για να τα επιστέψει όλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού αποφάσισε πρόσφατα ότι δεν υπήρχε δικαίωμα διαμαρτυρίας de facto σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.
Η Ουκρανία όπως το Περού
Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής μοιάζει με εκείνη στην Ουκρανία, ξεκινώντας από το πραξικόπημα με τη βοήθεια της ολιγαρχίας που νομοθετήθηκε μέσω του κοινοβουλίου και φτάνοντας μέχρι τις στρατιωτικές βάσεις, τα ιατρικά εργαστήρια και τον έλεγχο των φυσικών πόρων από τις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν σύμφωνα με ένα τυπικό πρότυπο. Έτσι, μπορεί κανείς να περιμένει τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία που θα έρθουν να προστατεύσουν την περιουσία και την επιρροή της Αμερικής στην Ουκρανία. Ίσως θα δούμε πρώτα πολωνικά ή ρουμανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί σε αντίθεση με το Περού, η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.