Ένα άκρως ενδιαφέρον ποιοτικό χαρακτηριστικό των εκλογών - Κανείς δεν το ανέφερε. Εσείς το προσέξατε;

Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη αποχή. Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 300.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 260.000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ κοντά στις 65.000 ψήφους.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό, το οποίο δεν άκουσα από κανένα να επισημαίνεται στις τηλεοπτικές εκλογικές εκπομπές της Κυριακής. Μπορείτε να το εντοπίσετε;


Όλα τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή συν το ΜέΡΑ 25 λόγω της αποχής σημείωσαν σημαντική απώλεια ψήφων πλην ενός, της ΝΙΚΗΣ. Το κόμμα του κ. Νατσιού το Μάιο απέσπασε 172.260 ψήφους μένοντας εκτός κοινοβουλίου για λίγες χιλιάδες. Ωστόσο πέτυχε παρά την αυξημένη αποχή, όχι μόνο να μην απολέσει ψηφοφόρους, αλλά να τους αυξήσει κατά 10% ξεπερνώντας τις 192.000 ψηφοφόρους.

Είναι ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο και αξιωσημείωτη επίδοση που δείχνει πως στο μεσοδιάστημα δεν επήλθε εφησυχασμός ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τη χλεύη των ΜΜΕ, μάλλον βοήθησε εκλογικά. Αντίθετα υπήρξε κινητοποίηση και για αυτό πέρασε το 3% σε μια βραδιά που δεν εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Αντίστοιχα κινήθηκε και η Πλεύση Ελευθερίας που είχε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ώστε κατάφερε να μπει στη Βουλή, ενώ αντίθετα το ΜέΡΑ25 έχασε σχεδόν 30.000 ψήφους που αν είχε κρατήσει κι ενισχύσει κατά τι, μάλλον θα περνούσε το κατώφλι του κοινοβουλίου δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια αυτοδυναμία του μεγέθους των 152 βουλευτών.

Τελικά η αποχή δεν πλήττει κανέναν εξ ορισμού. Ζημιώνει ή βοηθά ανάλογα με το πως έχει προετοιμαστεί το κάθε κόμμα και τον άνεμο που δείχνει να φυσάει στα πανιά  του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail