Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ επικρίθηκε από Βραζιλιάνους χρήστες του Διαδικτύου για σχόλια σχετικά με την Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επικρίθηκε σοβαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βραζιλίας επειδή είπε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Βραζιλία ότι οι φτωχές μητέρες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν ενδιαφέρονται για τις διεθνείς συγκρούσεις επειδή επικεντρώνονται «στην τιμή του ρυζιού και των φασολιών στο σούπερ μάρκετ».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ίδρυμα Getúlio Vargas στο Σάο Πάολο, η Baerbock υποστήριξε πως οι Βραζιλιάνοι με χαμηλό εισόδημα δε θα ανησυχούσαν για τα διεθνή γεγονότα, καθώς επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση της επιβίωσής τους.

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα: καταλαβαίνω πλήρως πως εσείς εδώ στη Λατινική Αμερική αντιλαμβάνεστε την απειλή αυτού του πολέμου διαφορετικά από ό,τι εμείς στην Ευρώπη, αλλά επίσης αναρωτιέμαι, "Πού είναι πάλι η Ουκρανία;". Καταλαβαίνω πλήρως πως μια μητέρα από το Itaquera ή το Campinas λέει: «Για μένα, η τιμή του ρυζιού και των φασολιών στο σούπερ μάρκετ αυτή την εβδομάδα είναι πιο σημαντική από αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα 11.000 χιλιόμετρα μακριά», είπε η Baerbock.

Η αντίδραση ήταν άμεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα κανάλια YouTube, με τους Βραζιλιάνους να χειροκροτούν τις μητέρες της Itaquera και του Campinas που επικεντρώθηκαν στη διατήρηση της ζωής και όχι στην αποστολή όπλων για να σπείρουν το θάνατο.

Ένα  άρθρο στο Folha de São Paulo, με τη σειρά του, αμφισβήτησε την ευρωπαϊκή δέσμευση στη Λατινική Αμερική: «Είναι αστείο που η Ευρώπη θυμάται ότι η Λατινική Αμερική υπάρχει μόνο όταν ψήνεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη ή βρίσκεται σε πόλεμο. Εκτός από αυτό, ξέρουμε πολύ καλά πώς μας βλέπουν».

Ο Robinson Farinazzo, ένας έφεδρος αξιωματικός του Ναυτικού της Βραζιλίας, συμμετείχε στην οργή στο  κανάλι του Arte da Guerra. Επέκρινε την προσπάθεια του Γερμανού υπουργού να δεσμεύσει τη Βραζιλία στην ευρωπαϊκή σύγκρουση.

«Η Δύση επένδυσε 124 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκέντρωσε έναν συνασπισμό 28 χωρών εναντίον της Ρωσίας, στέλνοντας κάθε είδους όπλα, μισθοφόρους, δορυφόρους και, ακόμα κι έτσι, δε λύνουν το πρόβλημα. Και τώρα προσπαθούν να ωθήσουν το πρόβλημα στη Βραζιλία; Έλεος», είπε ο Farinazzo.

«Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι προβλήματα του κόσμου. Αυτοί οι κολλημένοι άνθρωποι, με τη μύτη τους στον αέρα, πρέπει να το καταλάβουν αυτό», πρόσθεσε.

Ο έφεδρος αξιωματικός σημείωσε επίσης ότι η Μπάερμποκ «έφυγε με άδεια χέρια» από τη Βραζιλία, καθώς δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ή τον υπουργό Εξωτερικών Μάουρο Βιέιρα, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στη Γαλλία.

Η Baerbock εκπλήρωσε την ατζέντα της στο Σάο Πάολο και την Μπραζίλια συναντώντας τη Γενική Γραμματέα του Itamaraty (Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας), Maria Laura da Rocha. Το Itamaraty δημοσίευσε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκφράζει τη δέσμευσή του για διμερή συνεργασία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύοντας πως η Baerbock δεν μπορούσε να κερδίσει καμία παραχώρηση από τη Βραζιλία σχετικά με την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Βραζιλία να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές χώρες σε γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα τον πόλεμο της Ουκρανίας και την Κίνα. Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη. Ωστόσο, αυτός ο εκβιασμός είναι άχρηστος αφού η Κίνα, και όχι η Γερμανία, είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας.

«Η ασφάλεια και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετα. Εξαρτώνται η μία από την άλλη», δήλωσε η Baerbock στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημοκρατίας στο Σάο Πάολο, επισημαίνοντας τον παγκόσμιο αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου.

«Ας απλώσουμε τα χέρια και ας διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε», πρόσθεσε.

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur δεν έχει επικυρωθεί παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα σκαριά από το 1999. Η Baerbock είπε στο φεστιβάλ όπως τα βασικά κλειδιά για την προσέγγιση των «δημοκρατικών κρατών με ομοϊδεάτες» θα «καθιστούν σαφές ότι οι δημοκρατίες όταν συνεργάζονται, μπορούν να λύσουν παγκόσμιες προκλήσεις».

Μια σύνοδος ηγετών της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις 17 Ιουλίου θα μπορούσε να τονώσει την καρποφορία της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur και είναι σαφές ότι η Baerbock επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει κατά της Βραζιλίας, ώστε να συνθηκολογήσει και να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Βραζιλία είναι απίθανο να πιεστεί να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική πορεία.

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είτε η Baerbock επιχειρήσει να προσθέσει ανεπίσημες ρήτρες είτε όχι. Αυτό επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στη συνάντησή της με τον Lula στην Μπραζίλια στις 12 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Λούλα επέστησε την προσοχή στο γεγονός πως η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μονομερείς νόμους και κανόνες για την επιβολή κυρώσεων στο διεθνές εμπόριο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, όπως στην περίπτωση της Βραζιλίας. Η Φον ντερ Λάιεν παρέκαμψε αυτό το σημείο και επαίνεσε τον Λούλα, λέγοντας ότι «επέστρεψε τη Βραζιλία εκεί που ανήκει - έναν σημαντικό παγκόσμιο παίκτη, έναν ηγέτη στον δημοκρατικό κόσμο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Λούλα και η Βραζιλία δε χρειάζονται κοινοτοπίες από τη Γερμανία και την ΕΕ. Αντίθετα, η Βραζιλία θα κατευθύνει την πορεία της χωρίς να υπόκειται σε καμία δύναμη. Αυτό θα απογοητεύσει τη Δύση, αλλά ως η μεγαλύτερη δύναμη της Λατινικής Αμερικής, η Βραζιλία είναι υπεύθυνη να ηγηθεί υπηρετώντας πρώτα τα συμφέροντά της και όχι τα συμφέροντα της Δύσης. Για το λόγο αυτό, οι σχέσεις της Μπραζίλια με τη Μόσχα και το Πεκίνο θα παραμείνουν ισχυρές παρά τις συνεχείς δυτικές πιέσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail