Ο διάδρομος Βορρά-Νότου είναι πιθανός ανταγωνιστής της διώρυγας του Σουέζ - Ρώσος πρωθυπουργός

pixabay / sfischer
Freepen.gr - Ο Διάδρομος Βορρά-Νότου θα γίνει ανταγωνιστής της Διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Αλί Ασαντόφ, αναφέρει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

"Βλέπουμε τις μεταφορές και την επιμελητεία μαζί ως έναν πολλά υποσχόμενο τομέα. Μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις πλεονεκτικές γεωγραφικές θέσεις της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και να αναπτύξουμε το δυναμικό διέλευσης [μας] πιο ενεργά. Αναφέρομαι στην αύξηση της χωρητικότητας των συνοριακών διελεύσεων, [και] την ανάπτυξη σιδηροδρομικών, οδικών και θαλάσσιων υποδομών ως μέρος του διεθνούς διαδρόμου Βορρά-Νότου, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ανταγωνιστής της Διώρυγας του Σουέζ στο μέλλον», δήλωσε ο Mishustin.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, ο διάδρομος θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την παράδοση φορτίου από τη Βαλτική Θάλασσα στα λιμάνια του Περσικού Κόλπου σε δέκα ημέρες, είπε.

Ο Μισούστιν είπε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη φιλική της εταιρική σχέση και τη συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν. Ζήτησε πιο ενεργό έργο σε κυβερνητικό επίπεδο για την επέκταση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας. "Έχουμε μια ολόκληρη σειρά από ενδιαφέροντες τομείς. Είναι [στην] ενέργεια, βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ναυπηγικής, υποδομής μεταφορών, γεωργίας, πληροφορικής, καινοτομίας και πολλών άλλων τομέων", είπε.

Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν αυξάνεται παρά τη δύσκολη εξωτερική οικονομική κατάσταση και τις κυρώσεις, είπε. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ρούβλια από έτος σε έτος, είπε ο Mishustin, προσθέτοντας ότι τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2023 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 21%, φθάνοντας τα 98 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Ο Μισούστιν σημείωσε επίσης τη συνεργασία στον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα και είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε προσκληθεί στο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ως προσκεκλημένος.

Η Ρωσία «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην απεμπλοκή των οικονομικών και συγκοινωνιακών συνδέσεων στον Νότιο Καύκασο», είπε ο Μισούστιν. «Μας ενδιαφέρει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία της κοινής μας περιοχής», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είχαν ήδη συζητήσει αυτό το θέμα στις 25 Μαΐου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημιουργία νέων διαδρομών είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών της περιοχής», είπε.

Ο Ασαντόφ, από την πλευρά του, είπε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ εξασφάλισε μια θετική δυναμική σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την 21η συνεδρίαση της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail