Μικρά ελικόπτερα για αεροδιακομιδή των ασθενών από τα νησιά προκρίνει ο πρωθυπουργός ως λύση!

Μένω έκπληκτος από τη λύση που πρότειναν στο Π/Θ  οι σύμβουλοί του και τον εκθέτουν. Πριν καταλήξει να ανακοινώσει δημόσια  ένα τέτοιο μέτρο, θα έπρεπε να ρωτήσει του πιλότους Ε/Π του Π.Ν. (κυρίως που καλύπτουν τις δυσκολότερες αποστολές νύκτα με πτήσεις με δυσμενείς καιρικές συνθήκες) για τις δυσκολίες και τις αδυναμίες ενός τέτοιου εγχειρήματος

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

1) Η αεροδιακομιδή, ακόμη και με ισχυρά Ε/Π (πόσο μάλλον μικρά που είπε ο Π/Θ), που να μπορούν να πετάξουν με κακό καιρό και νύκτα, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και είναι λύση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορεί να είναι η κανονική μέθοδος για την επίλυση των προβλημάτων υγείας στα νησιά.

2) Οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο ισχυροί άνεμοι, έντονη βροχόπτωση ή θυελλώδεις καταιγίδες, χαμηλή ορατότητα (πόσο μάλλον την νύκτα) είναι πολλές φορές δυσμενείς για πτήσεις Ε/Π, πόσο μάλλον μικρών με αδύναμους κινητήρες που είναι πλέον ευπαθή σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή ακύρωση πτήσεων.

3) Ο Χρόνος μεταφοράς μπορεί να είναι μεγάλος ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς. Η απόσταση ανάμεσα σε ορισμένα νησιά και την Αθήνα είναι μεγάλη, και τα μικρά Ε/Π έχουν περιορισμένες δυνατότητες και ταχύτητα.

4) Η περιορισμένη χωρητικότητα των Ε/Π μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν μάλιστα είναι μικρά και η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να μεταφερθούν πολλοί ασθενείς ταυτόχρονα.

5) Δεν υπάρχουν σε πολλά νησιά υποδομές για ασφαλή πρόσβαση των Ε/Π. Αυτό μπορεί να δυσχεραίνει την αεροδιακομιδή ασθενών, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

6) Επίσης υπάρχουν πολλά οργανωτικά προβλήματα, λόγω διαφορετικής διοικητικής και επιχειρησιακής υπαγωγής των Ε/Π σήμερα. Η αεροδιακομιδή ασθενών με ελικόπτερα απαιτεί συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων, όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, διαφορετικές και αρμόδιες αρχές. Η συντονισμένη διαχείριση μεταξύ αυτών των φορέων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και να καθυστερήσει για την αεροδιακομιδή.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Θα περίμενα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κάλυψης των αναγκών των νησιών, με μία κλιμακωτή ανάπτυξη των δυνατοτήτων όπως:

1) Βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας ως άμεση αναγκαιότητα, με ενίσχυση τοπικών πόρων σε υποδομές, νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρούς και την παροχή των απαραίτητων ιατρικών εξοπλισμών και φαρμάκων.

2) Πιο σύνθετες ή εξειδικευμένες ιατρικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν τη μεταφορά των ασθενών με πλωτά μέσα (και εάν διατίθενται με αεροπορικά), σε μεγαλύτερα νοσοκομεία που να λειτουργούν σε μεγάλα κεντρικά νησιά ανά περιοχή.

3) Δημιουργία δυνατότητας τηλεϊατρικής, όχι μόνο για την αμεσότητα αντιμετώπισης κάθε περιστατικού αλλά και για αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς, όσον αφορά την ανάγκη μεταφοράς του σε κοντινό νοσοκομείο σε μεγάλο νησί είτε ακόμη και αεροδιακομιδής στην Αθήνα.

Πολλές φορές αποφασίσθηκαν αεροδιακομιδές ασθενών από απομακρυσμένα νησιά, χωρίς να είναι αναγκαίες, λόγω κακής αξιολόγησης είτε απουσίας ιατρού, με μεγάλο κίνδυνο των πληρωμάτων των Ε/Π.  
Η τηλεϊατρική παρέχει μια λύση για την απομακρυσμένη παροχή ιατρικής φροντίδας αλλά και την αξιολόγηση των περιπτώσεων.

4) Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου υποστήριξης της υγείας σε όλη την Ελλάδα, όσον αφορά την ανάγκη αεροδιακομιδών, επίγειων μεταφορών ασθενών από την περιφέρεια σε κεντρικά νοσοκομεία αλλά και δια θαλάσσης σε άλλα νησιωτικά περιφερειακά νοσοκομεία.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Αντί να ακούσουμε ένα σοβαρό, ολοκληρωμένο διοικητικά, οικονομοτεχνικά και οργανωτικά, από πλευράς πληρότητας προσωπικού και υποδομών σχέδιο (που να δίνει λύσεις στα τοπικά προβλήματα διαθεσιμότητας και στελέχωσης), τεχνικά άρτιο που να αξιοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, με υψηλή αποτελεσματικότητα και εφικτότητα, ακούμε λύσεις στο πόδι, μόνο και μόνο για να πούμε ότι κάτι γίνεται προεκλογικά.

Και μένω έκπληκτος από την επιπολαιότητα των συμβούλων του Π/Θ για το πως αντιμετωπίζουν αυτό το κρισιμότατο θέμα, που έχει και εθνικές προεκτάσεις στην νησιωτική πολιτική για την υποστήριξη των νησιών και την λειτουργική ενοποίηση του Αιγιακού χώρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail