Το Κοσσυφοπέδιο ήταν πάντα παράνομο, τώρα είναι και ορφανό

Τα όνειρα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έγιναν ένα τρελό ταξίδι, γεμάτο με δυτικές αγκαλιές και επικείμενες κυρώσεις. Το άλλοτε αγαπημένο παιδί αναγκάζεται τώρα να αναρωτηθεί αν έχει μετατραπεί σε ορφανό της παγκόσμιας πολιτικής.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Δύση υποστήριξε κάποτε την προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία από τη Σερβία, βομβαρδίζοντας τη Σερβία για να το υποστηρίξει. Ωστόσο, από εκείνα τα περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, αφήνοντας το Κοσσυφοπέδιο ευάλωτο καθώς αντιμετωπίζει μια αλλαγή του συναισθήματος μεταξύ των προηγούμενων υποστηρικτών του.

Τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν μια σημαντική αλλαγή στην οπτική της Δύσης για το Κοσσυφοπέδιο. Η Γαλλία και η Γερμανία, δύο σημαντικοί παίκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλαξαν απότομα πορεία, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Ανησυχίες για μια πιθανή αντιπαράθεση έχουν εκφραστεί καθώς η μέχρι πρότινος ακλόνητη υποστήριξη για την προσπάθεια ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχει αρχίσει να διαβρώνεται.

Η απειλή των κυρώσεων

Η είδηση ​​ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα ενίσχυσαν την απογοήτευση του Κοσσυφοπεδίου. Τα λόγια του Πρωθυπουργού Ράμα και οι διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι Κοσοβάροι πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα αντιμετωπίσουν σύντομα ατομικές κυρώσεις. Η απότομη ανατροπή της Δύσης είναι συγκλονιστική για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο εξαρτιόταν από την υποστήριξή τους για να αποτρέψει τη σερβική και τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Σερβία αμφισβητεί συνεχώς τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκοντας υποστήριξη από τη Ρωσία. Καθώς ακόμη και η Δύση ζητά από το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχει στην ηρεμία της κατάστασης, αυτό που θεωρούσαν παράνομο έχει πλέον τουλάχιστον εν μέρει επικυρωθεί. Το μήνυμα από τη Δύση είναι αρκετά σαφές: είτε το Κοσσυφοπέδιο συμμορφώνεται είτε διατρέχει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί από τους πρώην συμμάχους του.

Η διαφαινόμενη απειλή κυρώσεων έχει προκαλέσει ρίγη στη ραχοκοκαλιά του Κοσσυφοπεδίου. Η απειλή των συνεπειών ώθησε τον Albin Kurti να παίξει τον ειρηνοποιό, προσφέροντας ένα σχέδιο 5 σημείων για την εκτόνωση των εντάσεων με τη Σερβία. Θα είναι αυτή η σωτήρια χάρη ή απλώς μια άλλη ανατροπή στην πολυτάραχη ιστορία; Αυτό παραμένει ακόμα αναπάντητο. 

Μετατόπιση στη Δυτική Υποστήριξη

Μετά από εβδομάδες αναταραχής και αστάθειας που απείλησαν να καταπνίξουν τις δυτικές προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο για να αμβλύνει τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Σερβία, η οποία βρίσκεται δίπλα, καθώς και στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Σέρβους.

Ο Κούρτι περιέγραψε μια στρατηγική για την εκτόνωση των εντάσεων στο βόρειο έθνος σε μια επιστολή προς τον Josep Borrell, τον κορυφαίο διπλωμάτη για την ΕΕ, στις 12 Ιουνίου. Ο Κούρτι εξέφρασε επίσης την προθυμία του να διεξαχθούν νέες εκλογές στην περιοχή.

Η κίνηση ήρθε αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ απείλησαν με «αρνητικές συνέπειες», εάν δεν υπάρξει μείωση της έντασης, και η κριτική προφανώς ασκήθηκε εναντίον του Κούρτι περισσότερο από ό,τι στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση τους, η Δύση έδειξε πρόσφατα υποστήριξη προς τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που είναι μια συγκλονιστική τροπή των γεγονότων. Οι Κοσοβάροι, που ζητούν εδώ και καιρό την υποστήριξη των δυτικών εθνών ενάντια στη Σερβία, εκπλήσσονται από αυτή την αλλαγή. Η αλλαγή υποστήριξης δείχνει ότι μια δυνητικά εκρηκτική κατάσταση αναπτύσσεται στην περιοχή.

Η πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς την ανεξαρτησία έχει πάρει μια σοβαρή τροπή, αφήνοντάς το παγιδευμένο ανάμεσα στη μεταβαλλόμενη δυτική δυναμική και την σταθερή σερβική αντίθεση. Το Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει επί του παρόντος τις επιπτώσεις από τις προηγούμενες αποφάσεις του και δεν είναι σίγουρο για το μέλλον του, αφού η υποστήριξη της Δύσης μειώνεται και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων διαφαίνεται. Καθώς το Κοσσυφοπέδιο διαπραγματεύεται το ασυνήθιστο καθεστώς του ως ορφανού στη διεθνή σκηνή, η άλλοτε πολλά υποσχόμενη υπόθεση της ανεξαρτησίας έχει αλλάξει σε μια εύθραυστη ζωή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail