Η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας είναι το μυστικό πίσω από τον ΟΠΕΚ+

Πίσω από τη σειρά των αποφάσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που ενοχλούν τη συλλογική Δύση κρύβεται μια αυστηρή στρατηγική Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας και μια ενισχυμένη ρωσο-ιρανική ενεργειακή συνεργασία.

Ένα περίεργο πράγμα συνέβη στη Βιέννη την Κυριακή τη στιγμή που η 35η Υπουργική Σύνοδος του ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να ξεκινήσει στην έδρα του. Τρεις πριγκιπικοί δυτικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί – το Bloomberg, το Reuters και η Wall Street Journal – είδαν να τους απαγορεύεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις του ΟΠΕΚ. Όταν έγινε ερώτηση επί τούτου, αμέσως ήρθε η απάντηση: "Αυτό είναι το σπίτι μας".

MK Bhadrakumar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Πράγματι, οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δεν είχαν άλλη επιλογή από έναν ανορθόδοξο τρόπο «ρύθμισης διάθεσης», δεδομένης της αυξημένης ευαισθησίας τους σχετικά με τις άγριες ιστορίες που διαδίδονται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις διαφωνίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, των δύο κορυφαίων στον ΟΠΕΚ+.

Σίγουρα, ο OPEC+ αγγίζει ακατέργαστα νεύρα στην Ουάσιγκτον ακόμη και επτά χρόνια αφότου η ομάδα διαμορφώθηκε ως το εγκεφαλικό κύμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS). Οι δύο ηγέτες σκόπευαν πως θα είχαν περισσότερο έλεγχο στην παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου. Η ώθηση στον ρεαλισμό από την πλευρά της Μόσχας και του Ριάντ έχει αυξηθεί μόλις από το 2016 και θα αποκρυσταλλωθεί περαιτέρω αφού η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ G7 εισήχθη στη διαμόρφωση κανόνων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου πέρυσι, απειλώντας να κατακερματίσει ολόκληρο το οικοσύστημα.

Οι φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας για τους BRICS

Ούτε η Ρωσία ούτε η Σαουδική Αραβία μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη διάλυση του ΟΠΕΚ+. Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε ο ΟΠΕΚ+ σήμερα, θα υπήρχε επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, καθώς τόσο η Μόσχα όσο και το Ριάντ έχουν, με διαφορετικούς τρόπους, δεχτεί την πίεση των ΗΠΑ λόγω της παγκόσμιας υπεροχής τους ως παραγωγών ενέργειας.

Η δυνατότητά τους να είναι βασικοί παίκτες στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο προκαλεί νευρικότητα στην Ουάσιγκτον. Η Σαουδική Αραβία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS και προσπάθησε να ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, την πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύθηκε από τα κράτη BRICS και έχει την έδρα της στη Σαγκάη της Κίνας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al-Saud, ήταν παρών στο Κέιπ Τάουν την περασμένη εβδομάδα για την υπουργική συνάντηση των BRICS. Στο περιθώριο, ο Μπιν Φαρχάν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η ρωσική ανάγνωση υπογράμμισε το βάθος του τρέχοντος επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Σαουδική Αραβία οδεύει προς τους BRICS σε μια ιστορική συγκυρία, όταν η ομάδα φέρεται να είναι έτοιμη να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής στο Durban της Νότιας Αφρικής. Αυτό, φυσικά, θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη για το πετροδολάριο – τον ​​πυλώνα του δυτικού τραπεζικού συστήματος – και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Πετρελαϊκή συνεργασία Ρωσίας-Ιράν

Για να παρεκκλίνουμε λίγο, στις 18 Μαΐου, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν 10 έγγραφα για συνεργασία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, τα οποία περιλαμβάνουν έξι μνημόνια κατανόησης, δύο συμβάσεις, μία συμφωνία και έναν οδικό χάρτη σχετικά με τη διμερή συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας, της μεταφοράς τεχνολογίας και ενίσχυση ανάκτησης πετρελαίου.

Αυτές οι συμφωνίες επιτρέπουν στη Ρωσία (μαζί με την Κίνα σε χωριστές συμφωνίες) να έχει τις εταιρείες της παρούσες σε οποιοδήποτε κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν επιλέξει η Μόσχα. Μετά την τελετή υπογραφής στην Τεχεράνη, ο επισκέπτης Ρώσος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της Μόνιμης Ρωσο-Ιρανικής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, δήλωσε ότι οι δύο χώρες διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις για τις τραπεζικές αλληλεπιδράσεις και τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στις διμερείς συναλλαγές.

Προφανώς, οι στρατηγικοί δεσμοί του Ιράν με τη Ρωσία είναι ένα φάντασμα που στοιχειώνει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το πλαίσιο, η έλξη της Σαουδικής Αραβίας προς τους BRICS ενισχύει την αγωνία στο δυτικό μυαλό. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες των ΗΠΑ να υπονομεύσουν τον ΟΠΕΚ+.

Συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Αμέσως μετά τη λήξη της υπουργικής διάσκεψης του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είχαν δεσμευτεί στις συμφωνίες του ΟΠΕΚ+:

«Όχι, δεν υπήρχαν διαφορές [Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας]. Πάντα βρίσκουμε κοινές λύσεις. Εδώ και χρόνια, οι συμφωνίες μας ισχύουν προς το συμφέρον της αγοράς, προς το συμφέρον των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία και προς το συμφέρον τόσο των εξαγωγέων όσο και των παραγωγών. Βρίσκουμε πάντα κοινές λύσεις με τη Σαουδική Αραβία. Φυσικά, έχουμε πάντα προκαταρκτικές συζητήσεις, αλλά παρόλα αυτά πάντα φτάνουμε σε συμφωνία».

Στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι μέλος της κοινής συμφωνίας (στη Βιέννη). Το σχήμα OPEC+ συνεχίζει το έργο του, υπάρχουν κοινές συμφωνίες που φυσικά θα ακολουθήσουν όλοι. Φυσικά, αυτή η μορφή διατηρεί τη σημασία της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές ενέργειας».

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ μετά από επτά ώρες συνομιλιών επιβεβαιώνουν τη «συμφωνία» Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας: Μια συμφωνία για τη δέσμευση των βασικών γραμμών του 2024 στα 40,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έναντι των οποίων θα μετρηθούν οι περικοπές παραγωγής. μείωση των συνολικών στόχων παραγωγής από το 2024 κατά επιπλέον 1,4 εκατομμύρια bpd συνολικά· τη βαθιά περικοπή της παραγωγής της από τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, πέραν της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, καθώς ο όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει τις ραγδαίες τιμές του πετρελαίου· Επέκταση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, η οποία θα υπολογιστεί από την ποσόστωση του 2024, η οποία με τη σειρά της έχει πλέον μειωθεί στα 9,828 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ως μέρος της συμφωνίας.

Ο ΟΠΕΚ+ επιδιώκει «σταθερότητα και ισορροπία στην αγορά»

Ο Νόβακ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση την Κυριακή ότι οι χώρες του OPEC Plus έλαβαν «μια σημαντική απόφαση να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές που ανακοινώθηκαν από τις χώρες από την 1η Μαΐου 2023, προκειμένου να εξισορροπήσουν την αγορά. Αυτό είναι 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πάνω από όσα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο… Άρα, συνολικά, είναι 3,66 εκατομμύρια βαρέλια που αναλαμβάνονται από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ για να διασφαλίσουν την σταθερή λειτουργία της αγοράς». Συνέχισε:

«Η συμφωνία είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2023, γι' αυτό και συζητήσαμε το θέμα της πιθανής παράτασής της μέχρι το τέλος του 2024 για αρκετό καιρό σήμερα. Έχουν ληφθεί δύο σημαντικές αποφάσεις: πρώτον, να παραταθεί η υφιστάμενη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2024 και, δεύτερον, να επεκταθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 οι εθελοντικές περικοπές κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την 1η Μαΐου που αναλαμβάνουν εννέα χώρες».

«Αυτό θα επιτρέψει να έχουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την επίδραση της συμφωνίας μας για 18 μήνες μπροστά. Αυτές είναι βασικές αποφάσεις που συζητήσαμε και ψηφίσαμε σήμερα… Φυσικά, έχουμε δυνατότητες να προσαρμόσουμε τις αποφάσεις μας. Εάν χρειαστεί, θα το πράξουμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της αγοράς, ώστε να είναι ισορροπημένη και ξεκάθαρη για τους επενδυτές, τους αγοραστές και τους εξαγωγείς. Για όλους τους παίκτες της αγοράς».

Πράγματι, όπως επιδίωκαν οι Σαουδάραβες, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, με το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent να σκαρφαλώνει στα 78 δολάρια το βαρέλι. Σε γενικές γραμμές, αν υπήρξε κάποιος «νικητής» στις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, θα πρέπει να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία λαμβάνουν ώθηση στο όριο παραγωγής τους για το επόμενο έτος εις βάρος ορισμένων αφρικανικών μελών που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν μέρος των αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων τους.

Οι εξαιρετικά ισορροπημένες αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ «για την επίτευξη και τη διατήρηση μιας σταθερής αγοράς πετρελαίου, για την παροχή μακροπρόθεσμης καθοδήγησης για την αγορά, σύμφωνα με την επιτυχή προσέγγιση του να είσαι προληπτικός», - για να το δανειστούμε από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ την Κυριακή – κατέστη δυνατή μόνο λόγω της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών παικτών του ομίλου, ιδίως της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail