Γιατί η Αρκτική είναι τόσο κρίσιμη;

Σε μια πρόσφατη ανατροπή της μοίρας, η Ρωσία κέρδισε μια τεράστια νίκη στην Αρκτική, εξασφαλίζοντας δικαιώματα σε ένα εκπληκτικό 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού. Αυτή η απόφαση έχει αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε αναταραχή, καθώς αντιμετωπίζουν τώρα την ψυχρή πραγματικότητα μιας κυρίαρχης Ρωσίας στον αγώνα για τον έλεγχο των τεράστιων πόρων της Αρκτικής.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τα αναξιοποίητα αποθέματα πετρελαίου να υπολογίζονται στο 13% των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και τα ανεξερεύνητα αποθέματα φυσικού αερίου να φτάνουν στο εκπληκτικό 30%, η Αρκτική παραμένει ένας δελεαστικός θησαυρός για τη Ρωσία και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Τι κάνει όμως αυτή την παγωμένη περιοχή τόσο κρίσιμη; Επιτρέψτε μας να σας το αναλύσουμε.

Γεωπολιτική Σημασία

Η Αρκτική χρησιμεύει ως κρίσιμη πύλη που συνδέει μεγάλες δυνάμεις στο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Δανίας (μέσω Γροιλανδίας). Ο έλεγχος στην Αρκτική παρέχει πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας εμπορικούς δρόμους, λειτουργώντας ως σταυροδρόμι μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Όποιος κατέχει τα ηνία αυτών των διαδρομών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο και να διεκδικήσει τη γεωπολιτική του κυριαρχία. Είναι σαν να παίζεις Risk με τις πραγματικές συνέπειες.

Φυσικοί πόροι

Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Αρκτικής βρίσκεται ένα τεράστιο αναξιοποίητο απόθεμα φυσικών πόρων. Η περιοχή είναι ένας πραγματικός μοχλός για τα έθνη που διψούν για πόρους, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα ορυκτά και τα ψάρια. Καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει την Αρκτική, οι προηγούμενες απρόσιτες περιοχές γίνονται όλο και πιο εκμεταλλεύσιμες. Το δυναμικό για ενεργειακή ανάπτυξη και οικονομική ευημερία έχει μεγάλες δυνάμεις που ρέουν στην σκέψη να εξασφαλίσουν το κομμάτι της αρκτικής πίτας. Ποιος χρειάζεται ζεστή σοκολάτα όταν μπορείτε να πιείτε αρκτικό πετρέλαιο;

Διαδρομές Θαλάσσιου Εμπορίου

Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει μετατρέψει τα κάποτε ύπουλα νερά σε προσοδοφόρους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους. Το βορειοδυτικό πέρασμα και η βόρεια θαλάσσια διαδρομή έχουν αναδειχθεί ως πιθανές συντομεύσεις μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, υποσχόμενες μειωμένοι χρόνοι διέλευσης και εξοικονόμηση κόστους. Είναι σαν να βρίσκεις μια μυστική κερκόπορτα για να αποφύγεις την κυκλοφορία στις ώρες αιχμής. Φυσικά, οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο και την επιρροή σε αυτές τις διαδρομές, ελπίζοντας να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο παγκόσμιο εμπόριο. Ξεχάστε το κανάλι του Παναμά. η Αρκτική είναι η νέα συντόμευση du jour.

Στρατιωτική Παρουσία και Ασφάλεια

Με τη γεωπολιτική σημασία της Αρκτικής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις λυγίζουν τους στρατιωτικούς τους μύες στην περιοχή. Ο ανταγωνισμός πόρων, οι εδαφικές διαμάχες και οι ανησυχίες για την ασφάλεια στη θάλασσα έχουν μετατρέψει την Αρκτική σε παιδική χαρά για στρατιωτικές δραστηριότητες. Οι στρατιωτικές βάσεις φυτρώνουν σαν παγάκια, οι ασκήσεις διεξάγονται σε παγωμένο έδαφος και τα συστήματα επιτήρησης και άμυνας ενισχύονται. Είναι ένα πραγματικό Game of Thrones, όπου ο έλεγχος των αρκτικών περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για την προβολή της δύναμης και τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων.

Η γεωπολιτική σημασία, ο πλούτος των φυσικών πόρων, το άνοιγμα νέων εμπορικών οδών, οι ανησυχίες για την στρατιωτική ασφάλεια και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον κάνουν την Αρκτική τόσο δελεαστική. Όποιος ελέγχει την Αρκτική θα έχει τη δύναμη να επηρεάσει το διεθνές εμπόριο, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, να διεκδικήσει στρατιωτική υπεροχή και να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο αγώνας για επιρροή και έλεγχο θα γίνει πιο έντονος καθώς το παγωμένο τοπίο συνεχίζει να αλλάζει. Πάρτε λοιπόν το πάρκο σας και προετοιμαστείτε για μάχη γιατί η Αρκτική δεν είναι απλώς μια ψυχρή περιοχή πάγου. είναι επίσης ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για πόρους, δύναμη, ακόμα και για τον περίεργο πιγκουίνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail