Συμμορίες στα τουρκικά σύνορα με το Ιράν επιτίθενται κι απαγάγουν Αφγανούς

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 16 Αυγούστου 2021, δείχνει το πρόσφατα ολοκληρωμένο τείχος των τουρκικών συνόρων στο Τσαλντιράν, στην ανατολική Τουρκία, στη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με το Ιράν. Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 534 χιλιομέτρων (331 μιλίων) με το Ιράν, έχει ενισχύσει τα σύνορά της και έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τείχους 243 χιλιομέτρων για να αποτρέψει την είσοδο παράνομων μεταναστών. (Φωτογραφία Ozan ΚΟSE / AFΡ)
Freepen.gr -
Συμμορίες στα τουρκικά σύνορα με το Ιράν επιτέθηκαν και απήγαγαν μετανάστες από το Αφγανιστάν για λύτρα, ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, επικαλούμενο την τουρκική υπηρεσία του BBC.

Σύμφωνα με την έκθεση, συμμορίες στην ιρανική πλευρά των συνόρων επιτίθενται σωματικά και σeξουαλικά σε Αφγανούς μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία. Τραβούν βίντεο με τα θύματα να παρακαλούν τις οικογένειές τους να πληρώσουν τα λύτρα με αντάλλαγμα την ελευθερία τους. Οι συμμορίες απαιτούν 4.000 δολάρια για κάθε θύμα.

Ένας Αφγανός φαίνεται σε ένα βίντεο καλυμμένος με σκόνη και αίμα να εκλιπαρεί για βοήθεια. «Όποιος το βλέπει αυτό, με απήγαγαν χθες. Απαιτούν 4.000 δολάρια για τον καθένα μας και μας χτυπούν μέρα νύχτα», είπε.

Σε άλλο βίντεο μια ομάδα ανδρών φαίνεται να σέρνεται στο έδαφος ενώ τους μαστιγώνουν. Οι άνδρες φαίνονται επίσης να εκλιπαρούν για έλεος ενώ δέχονται σeξουαλική επίθεση υπό την απειλή μαχαιριού.

Αυτές οι συμμορίες φέρεται να συνεργάζονται με λαθρέμπορους και είναι δύσκολο για τους μετανάστες να κρυφτούν από αυτούς στο επικίνδυνο ταξίδι προς την Τουρκία. Τα τουρκικά σύνορα με το Ιράν είναι ορεινά και δεν υπάρχουν πολλές κρυψώνες, αφήνοντας τους πρόσφυγες ευάλωτους σε τέτοιες συμμορίες.

Αρκετοί άνθρωποι που κατάφεραν τελικά να περάσουν στην Τουρκία μίλησαν στο BBC για τις δοκιμασίες τους με τις συμμορίες και την ευθύνη των τουρκικών αρχών σε αυτά τα περιστατικά.

Μια νεαρή Αφγανή στην Κωνσταντινούπολη, που ονομάστηκε Emine, είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για οκτώ ημέρες. Απειλήθηκαν με βασανιστήρια και θάνατο. Όταν η οικογένειά τους πλήρωσε τα λύτρα, κατάφεραν να ξεφύγουν από τις συμμορίες, αλλά η Εμινέ, που ήταν έγκυος τότε, έχασε το παιδί της.

Η Εμινέ είπε πως συνελήφθησαν από τη συμμορία αφού οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τους απώθησαν πίσω στο Ιράν. 
 
* πληροφορίες turkishminute.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail