«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν. Το είδα από πρώτο χέρι»

Photo : Scott Ritter
Μόλις επέστρεψα από μια επίσκεψη ενός μήνα στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να δω μια ντουζίνα διαφορετικές πόλεις που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την έκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πριν από την αναχώρησή μου, γέμιζα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου, όταν παρατήρησα ένα αυτοκόλλητο στην αντλία βενζίνης.

Scott Ritter - sputnikglobe.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το αυτοκόλλητο απεικόνιζε έναν χαμογελαστό Τζο Μπάιντεν, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να κάνει χειρονομίες στα δεξιά του. Κάτω από την εικόνα ήταν τυπωμένες οι λέξεις, "Εγώ το έκανα αυτό!".

Χωρίς να είναι κομπλιμέντο, το αυτοκόλλητο ήταν μια μορφή χιουμοριστικής διαμαρτυρίας ενάντια στις κυρώσεις της Ρωσίας που εγκρίθηκαν πέρυσι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Πολλές από αυτές τις κυρώσεις αφορούσαν τη ρωσική ενέργεια και το επακόλουθο οικονομικό χάος στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε άνοδο. Ο Μπάιντεν έσπευσε να κατηγορήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυριζόμενος στις 22 Ιουνίου 2022 πως «η απλή αλήθεια είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται σχεδόν κατά 2,00 δολάρια το γαλόνι λόγω της ανελέητης επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία».

Ο Μπάιντεν ονόμασε την αύξηση του κόστους «Αύξηση των τιμών του Πούτιν», αλλά ο αμερικανικός λαός διέκρινε την υπονόμευση, όπως απέδειξε το αυτοκόλλητο στην αντλία. Αν μη τι άλλο, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ώθησε πολλούς Αμερικανούς να κοιτάξουν το αυτοκόλλητο αφού εξέτασαν το νομοσχέδιο και να διακηρύξουν σαρκαστικά: «Ευχαριστώ, Τζο Μπάιντεν».

Κατά την άφιξή μου στη Ρωσία, περίμενα να δω ένα έθνος να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αντίθετα, είδα ένα έθνος να υφίσταται μια οικονομική αναζωπύρωση, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πολιτικές που αναγκάστηκε να ακολουθήσει η Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων. Όταν είπα στους Ρώσους οικοδεσπότες μου για το αυτοκόλλητο στην αντλία βενζίνης και τη σαρκαστική εκτίμησή μου, γέλασαν. «Στείλτε μας τα αυτοκόλλητα», είπαν. «Και θα ευχαριστήσουμε τον Τζο Μπάιντεν με όλη την ειλικρίνεια που μπορούμε να επιδείξουμε!»

Ο καλύτερος τρόπος για να κρίνουμε έναν άντρα βασίζεται συνήθως στο βάρος των δικών του λόγων, και όσον αφορά τις κυρώσεις και τη ρωσική οικονομία, ο Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις 26 Μαρτίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε ενώπιον ακροατηρίου στη Βαρσοβία της Πολωνίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ένας από τους κύριους στόχους του Μπάιντεν για την ομιλία του ήταν να δημιουργήσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης στο πλήθος πως η κυβέρνησή του είχε την κατάσταση υπό έλεγχο. Ο πυρήνας του επιχειρήματος του Μπάιντεν ήταν ο καταστροφικός αντίκτυπος που είχε στη ρωσική οικονομία το πρόγραμμα συστημικών οικονομικών κυρώσεων που υποστήριζαν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το G-7 και το ΝΑΤΟ.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, τα λόγια του Μπάιντεν τον στοιχειώνουν ξανά.
«Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοφανών κυρώσεων», είπε ο Μπάιντεν, «το ρούβλι σχεδόν αμέσως μετατρέπεται σε συντρίμμια. Η ρωσική οικονομία - αυτό είναι αλήθεια, παρεμπιπτόντως, χρειάζονται περίπου 200 ρούβλια για να ισούται με 1 $».

Όσο ήμουν στη Ρωσία, η ισοτιμία κυμαινόταν μεταξύ 79 και 81 ρούβλια ανά δολάριο. Το ρωσικό νόμισμα είναι σταθερό, υποστηρίζεται από μια ισχυρή και ζωντανή οικονομία. Επιπλέον, σε αντίθεση με την περίοδο πριν από τις κυρώσεις, το ρούβλι είναι σήμερα ένα μετατρέψιμο νόμισμα, που χρησιμοποιείται για την πληρωμή των διεθνών επιχειρηματικών συναλλαγών της Ρωσίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, που κάποτε ήταν αποκλειστικός τομέας του πετροδολαρίου. Το ρούβλι όχι μόνο δεν έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, αλλά λειτουργεί σήμερα ως θεμελιώδες νόμισμα για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, μέρος ενός νέου «καλαθιού νομισμάτων» που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας νέας πολυμερούς πραγματικότητας που αντικαθιστά γρήγορα την προηγούμενη εποχή της οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ.

«Ευχαριστώ, Τζο Μπάιντεν!»

«Η [ρωσική] οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο», καυχήθηκε ο Μπάιντεν, «να μειωθεί στο μισό τα επόμενα χρόνια. Κατατάχθηκε, η οικονομία της Ρωσίας στην 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πριν από αυτή την εισβολή. Σύντομα δεν θα καταταγεί καν μεταξύ των 20 κορυφαίων στον κόσμο».

Η ρωσική οικονομία διατηρεί επί του παρόντος την κατάταξή της ως η 11η στον κόσμο, με βάση τις τυπικές συγκρίσεις του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Ωστόσο, όταν κάποιος μετατρέπει το ΑΕΠ 1,78 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τη διατύπωση «καλάθι αγαθών» της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP) (δηλαδή, πόσο κοστίζουν παρόμοια αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Ρωσίας), η πραγματική οικονομική ισχύς της Ρωσίας μετατρέπεται σε 4,80 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την ως την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ξεπερνώντας όλες εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

«Ευχαριστώ, Τζο Μπάιντεν».

«Σε συνδυασμό αυτών των οικονομικών κυρώσεων», είπε στη συνέχεια ο Μπάιντεν, «ένα νέο είδος οικονομικού κράτους με τη δύναμη να προκαλέσει ζημιά που ανταγωνίζεται την στρατιωτική ισχύ. Αυτές οι διεθνείς κυρώσεις μειώνουν τη ρωσική δύναμη, την ικανότητά της να αναπληρώνει τον στρατό της και την ικανότητά της να προβάλλει ισχύ. Και είναι ο Πούτιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν που φταίει. Τελεία»

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία δαπάνησε 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (26 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα, αύξηση 282% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει την στρατιωτική της δύναμη και να συντηρήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ξεπερνά κατά πολύ το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στις πρώτες γραμμές κατά 4 προς 1 όσον αφορά τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 5 προς 1 σε πυρομαχικά πυροβολικού. Όταν υπολογίζεται με αναλογίες θανάτωσης που είναι συντριπτικά υπέρ της Ρωσίας, το γεγονός είναι πως η Ρωσία υποβαθμίζει τη δύναμη του ΝΑΤΟ και του ουκρανικού αντιπροσώπου του, ενώ επεκτείνει τη δική της. Εκτός από το ότι σχεδόν τριπλασίασε το μέγεθος της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης Η Ρωσία συγκεντρώνει ταυτόχρονα τις απαραίτητες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την επέκταση του στρατού της από το μέγεθος του 1 εκατομμυρίου πριν από τη σύγκρουση, σε δύναμη άνω του 1,5 εκατομμυρίου. Επιπλέον, η αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής της Ρωσίας όχι μόνο μείωσε τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων που επιχορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ, αλλά βοήθησε επίσης να αντιστραφεί ο αντίκτυπός τους στη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. 

Όλα όσα είδα κατά την περιοδεία μου στη Ρωσία υπογράμμισαν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, λόγω των δυτικών κυρώσεων, η ρωσική οικονομία αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγές που όχι μόνο την έκαναν πιο ανθεκτική, αλλά και πιο παραγωγική και αποτελεσματική. Οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται, αποδεικνύοντας πως υπάρχει ένας κόσμος πέρα ​​από αυτόν που ελέγχεται από τον αμερικανικό οικονομικό ηγεμόνα.

Επιπλέον, επειδή οι κυρώσεις έχουν περιορίσει την προηγούμενη πρακτική των Ρώσων επιχειρηματιών μεγιστάνων να στέλνουν τον πλούτο τους στο εξωτερικό, υπάρχει τεράστιο ποσό εγχώριου οικονομικού κεφαλαίου διαθέσιμο για επανεπένδυση στη ρωσική οικονομία. Αυτή η αλήθεια ήταν εμφανής σε κάθε πόλη που επισκέφτηκα, όπου σημειώθηκαν πρωτοφανή επίπεδα βελτιώσεων υποδομών και νέων κατασκευών.

Το σκέφτηκα αυτό κατά την επιστροφή μου στις ΗΠΑ, αντιπαραβάλλοντας το ταξίδι μου από το αεροδρόμιο JFK μέσω της Νέας Υόρκης με ένα παρόμοιο ταξίδι που έκανα από το αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας στη Μόσχα. Το ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη με οδήγησε από ένα αεροδρόμιο σε αποσύνθεση, μέσα από αυτοκινητόδρομους και γέφυρες σε αποσύνθεση, σε μια πόλη σε αποσύνθεση. Το αντίστοιχο της Μόσχας ήταν, συγκριτικά, μια από τις παρθένες εγκαταστάσεις, δρόμους και μια πόλη που όχι μόνο απαρτιζόταν από πρόσφατα κατασκευασμένα κτίρια, αλλά και είναι ζωντανή με νέες κατασκευές.

Εξακολουθώ να βλέπω το "Εγώ το έκανα αυτό!" αυτοκόλλητο στην αντλία βενζίνης, και εξακολουθώ να μουρμουρίζω τα ευχαριστήρια λόγια μου στον Αμερικανό Πρόεδρο που θεωρώ υπεύθυνο για τις υψηλές τιμές. Και γελάω όταν σκέφτομαι τους Ρώσους οικοδεσπότες μου να κάνουν το ίδιο θαυμαστικό. Ο σαρκασμός είναι εμφανής, είτε εκφωνείται στις ΗΠΑ είτε στη Ρωσία, αλλά για εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους. Ο Μπάιντεν, ένας άνθρωπος που υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την οικονομία των ΗΠΑ, έχει κάνει το αντίθετο. Κι όμως, ενώ έχει υποσχεθεί την καταστροφή στη Ρωσία, έχει συμβεί μια αναγέννηση.

«Ευχαριστώ, Τζο Μπάιντεν!»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail