Μελόνι κατά ΕΚΤ για τα επιτόκια: «Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια»

facebook.com/giorgiameloni
Freepen.gr - Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni και η κυβέρνησή της βρίσκονται σε τροχιά πολέμου κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Ιταλίδα ηγέτιδα να ισχυρίζεται ότι η σειρά των αυξήσεων των επιτοκίων της τράπεζας έχει κάνει περισσότερο κακό στην ιταλική οικονομία παρά το καλό που έκαναν στη μείωση του πληθωρισμού.

«Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια», είπε η Μελόνι σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι Ευρωπαίοι χρηματοοικονομικοί εμπειρογνώμονες διαφωνούν εδώ και μήνες για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά μέχρι να φτάσουν το όριο του πληθωρισμού 2% στην ΕΕ, η ΕΚΤ βλέπει δικαιολογία για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και δε θα κάνει διαφορετικά τον Ιούλιο, για ένατο συνεχόμενο μήνα.

«Είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να φτάσει σε ένα υψηλό επιτόκιο στο εγγύς μέλλον. Τον Ιούλιο, θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», είπε η Λαγκάρντ, τα λόγια της οποίας εξόργισαν περαιτέρω το υπουργικό συμβούλιο της Μελόνι.
 
Ο μεγαλύτερος χαμένος από τις αποφάσεις της ΕΚΤ στη ζώνη του ευρώ είναι αναμφίβολα η Ιταλία, η οποία παρουσίαζε δημόσια οικονομικά που ήταν ήδη σε κακή κατάσταση πριν από την αύξηση των επιτοκίων. Η Ιταλία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δανεισμό για να παραμείνει ζωντανή, αναγκάζεται να πληρώσει περισσότερα για να εξυπηρετήσει το χρέος της όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δανειακές ανάγκες της ιταλικής κυβέρνησης φέτος θα μπορούσαν να φτάσουν τα 250 δισ. ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό στο πλαίσιο της αυστηρότερης πολιτικής της ΕΚΤ και τι θα σημαίνουν τα ασταθή δημόσια οικονομικά της Ιταλίας για την ευρωζώνη.

Η Μελόνι και η κυβέρνησή της ενίστανται στις αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιανουάριο. Η πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής της Ματέο Σαλβίνι και μέλη της κυβέρνησης αποκαλούν την πολιτική των επιτοκίων της ΕΚΤ «τρελή», «απίστευτη» και «σοκαριστική».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail