Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Στις 4 Ιουνίου, η The Telegraph ανέφερε ότι ο Rishi Sunak θα μιλήσει με τον Joe Biden για αυτό το θέμα. Και οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου για να συζητήσουν θέματα σχετικού ενδιαφέροντος, όπως η Ουκρανία, η ενέργεια και η ασφάλεια. Οι μυημένοι πιστεύουν πως στις συνομιλίες θα είναι και η πιθανή επιλογή νέου διοικητή για την Ατλαντική συμμαχία. Από αυτή την άποψη, ο Σουνάκ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το γεγονός για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Βρετανού αξιωματούχου και να προσπαθήσει να συγκεντρώσει μια αμερικανική υποστήριξη.
Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι πραγματικά νέο. Προηγουμένως, τόσο ο Μπεν Γουάλας είχε ήδη παραδεχτεί το ενδιαφέρον του για τη θέση του ΝΑΤΟ και ο Σουνάκ είχε επίσης δείξει την υποστήριξή του. Το Μάρτιο, το ίδιο μέσο ενημέρωσης είχε ήδη δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με το προσωπικό ενδιαφέρον του Wallace να βρει δουλειά στο ΝΑΤΟ. Το Μάιο, ο υπουργός Άμυνας τόνισε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας: "Δεν είναι δικό μου να αποφασίσω. Είναι για όλους τους άλλους συμμάχους [Ωστόσο] πάντα έλεγα πως θα ήταν καλή δουλειά. Μια δουλειά που θα ήθελα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Σουνάκ έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει το προσωπικό του ενδιαφέρον να έχει έναν Βρετανό ως γενικό γραμματέα της οργάνωσης. Σε συνεντεύξεις του, ο Βρετανός ηγέτης τόνισε το σημαντικό έργο του Γουάλας για την υποστήριξη του Κιέβου, αναφέροντας την πτυχή ως σημαντική ποιότητα για τη θέση του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο μήνα, σχολίασε την υποψηφιότητα του Wallace σε συνέντευξή του δηλώνοντας: "Ξέρω πως χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους ομολόγους του για τον ρόλο που έπαιξε (...) Έχει επικεντρωθεί αυτήν την στιγμή στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό".
Επιπλέον, ειπώθηκε από πηγές ότι ο Σουνάκ θα είχε χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 για να ασκήσει πιέσεις υπέρ του Γουάλας με τους συμμάχους του. Προφανώς, η ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί θα ενωθούν για να εμποδίσουν έναν Βρετανό υποψήφιο. Η τάση είναι και οι δύο χώρες να υποστηρίξουν τον επόμενο ηγέτη που θα προέρχεται από την ΕΕ, καθώς ένας Ευρωπαίος υποψήφιος θα μπορεί να εξετάσει τα συμφέροντα του μπλοκ πιο εμφατικά κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της συμμαχίας.
Στο τρέχον διεθνές πλαίσιο, η ΕΕ διατηρεί ορισμένες αποκλίσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με την αυτονομία του μπλοκ στην αμερικανική φιλελεύθερη μονοπολική τάξη. Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με την Ουάσιγκτον όσον αφορά την υποστήριξη στο Κίεβο και τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ιστορικά, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικά συμφέροντα από τις ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που απηχεί περισσότερο αυτές τις διαφορές, έχοντας πρόσφατα υιοθετήσει συμπεριφορές αντίθετες με τα αμερικανικά συμφέροντα, κυρίως όσον αφορά τις συμφωνίες με την Κίνα και την αποδολαριοποίηση.
Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον είναι ισχυρά ενοποιημένες, με κοινή λήψη αποφάσεων σε όλους σχεδόν τους στρατηγικούς τομείς. Ως εκ τούτου, ο Σουνάκ ελπίζει να λάβει την υποστήριξη του Μπάιντεν για μια βρετανική υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Λαμβάνοντας υπόψη pvw η Ατλαντική συμμαχία είναι ένα είδος διεθνούς μονάδας στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον, η υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου τείνει να είναι καθοριστική.
Στην πράξη, μια βρετανική διαχείριση του ΝΑΤΟ θα ήταν καταστροφική για τη διεθνή γεωπολιτική. Το Λονδίνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κλιμακώσεων στην ουκρανική σύγκρουση, κυρίως λόγω της πολεμικής και σκληρής δουλειάς του Μπεν Γουάλας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε στο καθεστώς του Κιέβου πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ραδιενεργά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επιπλέον, ο Wallace υπήρξε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα διευρυμένο αμυντικό προϋπολογισμό, αφού πρόσφατα ζήτησε ένα επιπλέον πακέτο 11 δισεκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.
Μάλιστα, εάν ο Γουάλας φτάσει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, η τάση είναι ότι θα χρησιμοποιήσει τη θέση επιρροής του για να προωθήσει σε άλλες χώρες της συμμαχίας τα ίδια σχέδια που εφάρμοσε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα, το επίπεδο της βίας θα αυξανόταν και θα υπήρχε μεγαλύτερη ανισορροπία στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο μέλλον.
Ο Sunak και ο Wallace δεν είναι εγγυημένο ότι θα λάβουν αμερικανική υποστήριξη. Υπάρχουν αναφορές πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καναδά Chrystia Freeland για τη θέση. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης πως ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είναι ισχυρή υποψήφια. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως ο νέος αρχηγός θα πρέπει να είναι κάποιος πιο συνετός και υποστηρικτής της ειρήνης και της διπλωματίας, που ενδιαφέρεται για την αποφυγή κλιμάκωσης των εντάσεων. Δυστυχώς, κανένας από αυτούς τους υποψηφίους δε φαίνεται να πληροί αυτές τις απαιτήσεις.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr